Wpisy z tagiem: wielkanoc

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

środa, 22 stycznia 2014
Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje. Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Do przyrządzenia tej przekąski doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach. Poniżej podaję sposób wykonania galarety z klarowanego wywaru warzywnego, troszkę więcej pracy,ale warto.:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i życzę smacznego.

Składniki:

10szt jajek

5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

9 łyżeczek żelatyny

Składniki na wywar warzywny:

1 litr i 1 szklanka wody

włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

Składniki do dekoracji:

mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

Natka pietruszki

ugotowana marchewka

Składniki do klarowania galarety:

2 białka jaja

2 łyżeczki octu

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Klarowanie wywaru:

Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane jajka.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować  kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie klarowanej z groszkiem mrożonym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Proces klarowania galarety można pominąć, ponieważ jest to troszkę pracochłonne i nie wszyscy mają na to czas. Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie nieklarowanej z groszkiem konserwowym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

 

niedziela, 08 kwietnia 2012
Zajączki - dekoracja wielkanocnego stołu

j

Dekoracja wielkanocnego stołu pomysł podpatrzony częściowo na "garnku" od "ewci1".

Jajka zawinęłam w serwetki,związałam ozdobną wstążką. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

j

Rzeżucha w skorupkach jajka-Zajączki

j

Rzeżucha poza tym,że jest  bogatym źródłem jodu,witamin,soli mineralnych,żelaza,wapnia fosforu,magnezu itp...to jest również doskonałą dekoracją wielkanocnego stołu.Zaletą rzeżuchy jest to,że jest łatwa w uprawie. Można ją wysiać do różnych ozdobnych naczyń wyłożonych zwilżoną watą,ligniną lub gazą.Ja użyłam do tego skorupek z jajek.W sobotę,dzień przed niedzielą palmową wysiałam rzeżuchę.

Skorupki wyłożyłam płatkami kosmetycznymi,zwilżyłam wodą i zasiałam rzeżuchę.

j

Codziennie podlewałam lub zraszałam wodą ,po tygodniu moja rzeżucha wyglądała pięknie. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

 

niedziela, 01 kwietnia 2012
Jajka "kwadratowe"

j

Troszeczkę zabawy z tymi "kwadratowymi" jajami miałam,...ale mimo wszystko,dla tego efektu warto było się pomęczyć.:) Fajna i efektowna przekąska dla cierpliwych.:)))

Składniki:

5 jaj

1 karton po mleku

1 worek do pieczenia

Wykonanie:

Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Oddzielić żółtka od białek.

j

Worek do pieczenia związać z jednej strony nicią, włożyć do miseczki i wbić do niego żółtka. Łyżeczką wymieszać żółtka, aby się połączyły i zakręcić worek nadając mu kształt "cukierka" koniec związać nicią. Worek z żółtkami umocować na drewnianej łyżce i położyć na garnku z gotującą się wodą. Gotować 12 minut od czasu do czasu za pomocą łyżki zanurzać żółtka,aby się dobrze ścięły.

j

Odłożyć do wystygnięcia.(Jeszcze ciepłe żółtka można w razie potrzeby dowolnie formować).

j

Karton po mleku wypłukać ,wyparzyć wrzątkiem,wlać do niego białka i zanurzyć w nich żółtka.

j

Przygotować wysoki garnek na dnie położyć gazę lub ściereczkę, żeby karton nie przywarł do dna,wstawić karton z jajkami,wlać wrzącą wodę i postawić na ogniu.Drewnianą łyżką zanurzyć żółtka tak aby nie wypływały do wierzchu,dosłownie chwileczkę przytrzymać i jak tylko białka zaczną się ścinać usunąć łyżkę.(Ja tego nie zrobiłam i moje żółtko wypłynęło do góry).Kartonik obciążyć talerzykiem,aby się nie przewrócił podczas gotowania.Gotować ok.30 minut.Ja zostawiłam jeszcze na 10 minut we wrzątku,ale było to za długo bo dolna część żółtka miała otoczkę szarą co widać na zdjęciu.

j

Odstawić do wystygnięcia.Delikatnie rozciąć karton i za pomocą noża wyjąć kwadratowe jajko.

j

Mi troszeczkę żółtko uciekło do góry bo nie przytrzymałam go drewnianą łyżką.

j

Pokroić w grubsze plastry.Podawać z majonezem,sosem tatarskim lub chrzanem ze śmietaną.

j

j

j

niedziela, 04 marca 2012
Sałatka jarzynowa - "Zegar"

s

Składniki:

1kg ziemniaków

0,5kg marchewki

1-2 pietruszki

6 jaj

4-5 ogórków kiszonych średni wielkości

1 puszka groszku konserwowego

1 majonez (np.Rzymski)

2 łyżki śmietany

sól,pieprz

Dekoracja:

6 jaj ugotowanych na twardo

1 mała gotowana marchewka

2 łyżki majonezu

 

Warzywa ugotować al dente.Marchewkę,pietruszkę,ziemniaki,jajka pokroić w kostkę.Ogórki pokroić również w kostkę i odsączyć na sitku.Groszek przepłukać zimną wodą i odsączyć na sitku.Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez,śmietanę ,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.Sałatkę przełożyć do salaterki,wierzch wyrównać,posmarować majonezem.Jajka przekroić na pół poukładać na sałatce.Z marchewki wyciąć paseczki i układać na jajkach rzymskie cyferki.

s

 

s

s

piątek, 02 marca 2012
Jajka gotowane - sakiewki

z

Składniki:

Jajka

oliwa z oliwek

sól

folia spożywcza

Sposób wykonania:

Uciąć niewielki kawałek przeźroczystej foli spożywczej,środek posmarować oliwą z oliwek.

z

Folię włożyć do małej miseczki lub szklanki do środka wbić jajko.

z

Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.

z

W garnku zagotować wodę włożyć do niej powoli sakiewki z jajka.(Ja sakiewki zawiesiłam na łyżce drewnianej,położyłam na garnku z gotującą się wodą ,tak że jajka były w wodzie ale nie dotykały dna garnka,wydaje mi się,że wychodzą bardziej okrągłe sakiewki).

b

Sakiewki można dać również do foremek na babeczki i razem z foremką gotować wówczas uzyskamy jeszcze inny kształt.

z

Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min. Ja gotowałam 5 minut,bo lubię słabo ścięte.Czas gotowania zależy od wielkości jajek,moje były średnie ,dlatego 5 minut było w sam raz.

Doskonale smakują podane jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.

z

z

z

z

z

Sakiewki polecam również na śniadanie podane z pieczywem.

z

niedziela, 26 lutego 2012
Grzyby - Borowiki

g

Bardzo fajna i efektowna przekąska z jajek. Kapelusze borowików są barwione mocnym naparem z herbaty.Herbata nie jest wyczuwalna,jajko zostaje zabarwione z wierzchu,środek pozostaje biały.Farsz można modyfikować,zmieniać mi natomiast smakuje w wersji takiej jak podałam,ale to kwestia gustu.Być może następnym razem skuszę się i dodam podsmażone pieczarki, wówczas jajka będą nie tylko wyglądem,ale i smakiem przypominać borowiki.

6 jajek ugotowanych na twardo

3 saszetki herbaty lipton

1-2 plasterki szynki startej na grubej tarce

1-2 plasterki sera startego na grubej tarce

1-2 łyżeczki majonezu

natka pietruszki drobno posiekana

sól,pieprz

Z jajek odciąć 1/3 ich wysokości najlepiej z tej szerszej strony,wyjąć żółtka.Przygotować napar z mocnej herbaty,wrzucić odciętą część jajka i gotować na wolnym ogniu ok.10- 15 min.Z żółtek,szynki,sera żółtego,natki pietruszki i majonezu przygotować farsz,doprawić(Majonezu dajemy tyle,aby masa się skleiła,ale nie była za rzadka). Farszem napełniamy jajka układamy na talerzu na sałatce farszem do dołu.Kapelusze też napełniamy farszem i dolepiamy do jajka.Smacznego.

j

 

j

 

j

 

 

sobota, 05 lutego 2011
Kruche ciasteczka maślane
ciasteczka
Składniki

30 dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru
2  żółtka
1/2 opak. cukru waniliowego
szczypta soli
troszeczkę soku z cytryny

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Piec w piekarniku 200 stopni 6 - 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu smarować dżemem morelowym i składać dwa ciastka razem. Dekorować cukrem pudrem ,marcepanem, lukrem, polewą, według własnego pomysłu.

 

ciasteczka

 

ciasteczka

 

ciasteczka

Ciasteczka przechowuję w metalowych puszkach. Tak zabezpieczone są zawsze miękkie i świeże,mogą stać w lodówce 3 miesiące ,a nawet dłużej.

 

Rolada z indyka z jajkiem
r
Składniki

1-1,20 kg. Piersi z indyka

5-6 jaj ugotowanych na twardo

Szynka w plastrach

Papryka konserwowa

Sól pieprz ,czosnek ,majeranek, ziele angielskie ,liść laurowy, vegeta, papryka pieprz ziołowy,kminek, olej i inne.

Pierś z indyka rozbić na duży  płat mięsa posolić i posypać pieprzem. Cały płat obłożyć szynką, z jednego końca poukładać jajka a obok położyć paprykę. Zwinąć roladę tak aby żaden ze składników nie wypadł ze środka. Związać sznurkiem i natrzeć mieszanką z ziół. Na wierzchu poukładać liście laurowe, czosnek w plastrach, ziele angielskie. Posypać majerankiem. Dać do naczynia przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Rano roladę dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dać do rękawa do pieczenia na to poukładać czosnek, ziele, liść posypać majerankiem, podlać olejem. Związać rękaw i piec 200 stopni ok. 1-1,20 godz.(w zależności jak duża rolada)

Odstawić do wystygnięcia. Kroić na drugi dzień. Zalać galaretką lub polakierować galaretką.Roladę można również podać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną sałatką.

r

 

r

 

 

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi