Wpisy z tagiem: wielkanoc

poniedziałek, 13 lutego 2017
Tort sałatkowy na krakersach z kurczakiem curry Broni

tort sałatkowy broni

Bardzo smaczna i efektowna sałatka, doskonała na przyjęcie dla gości. Robi się ją bardzo szybko,a dodatkową zaletą jest to ,że sałatkę można zrobić dzień wcześniej ponieważ najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce,smaki się przegryzą,a krakersy zmiękną. Widziałam już różne wersje tej sałatki z tuńczykiem,szprotkami ,sardynkami ,szpinakiem a nawet brokułami,jak widać dobór produktów jest tutaj dowolny, ale nigdzie nie natknęłam się na kurczaka curry stąd moja propozycja.

Składniki:

3-4 jaja

2 udka z kurczaka

20 dkg sera żółtego

36 szt krakersów

6 łyżek majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka curry

sól,pieprz

Dowolne dekoracje

Wykonanie:

Udka z kurczaka ugotować z przyprawami, wystudzić, rozdrobnić na kawałki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. 15 dkg sera żółtego zetrzeć na grubej tarce,a pozostałe 5 dkg sera na drobnej tarce będzie do dekoracji tortu. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.

Składanie tortu:

Na talerzu wyłożyć 9 krakersów w trzech rzędach. Na krakersy wyłożyć warstwę mięsa wymieszanego z trzema łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami, delikatnie docisnąć i wyrównać. Następnie należy na krakersy wyłożyć warstwę sera żółtego startego na grubej tarce i wymieszanego z 3 łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami,delikatnie docisnąć i wyrównać. Następna warstwa to jajka starte na grubej tarce i wymieszane z 2 łyżkami masy majonezowej, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć 9 krakersami posmarować pozostałą masą majonezową lub majonezem, posypać serem żółtym startym na drobnej tarce i dowolnie udekorować. Smacznego.

tort sałatkowy broni

tort sałatkowy broni

niedziela, 12 lutego 2017
Marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocny stół proponuję ciekawą odmianę przekąski. Zwykłe paszteciki w nietypowej odsłonie. Ciepłe ,chrupiące doskonale nadają się do barszczyku lub zupy typu krem ,jak również jako przekąska na zimno.

Składniki:

2 szt Ciasta francuskie

1 żółtko jaja

1 białko jaja

barwnik spożywczy pomarańczowy( można użyć naturalnych barwników , żółtko jaja wymieszane z papryką czerwoną w proszku lub kurkumą)

Składniki nadzienia:

500g wątróbki drobiowej

200ml mleka do namoczenia wątróbki

1 cebula

150ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

1/2  marchewki

1/2 małej pietruszki

plaster selera

sól,pieprz

2 łyżki masła

jajko

tymianek

majeranek

 Natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić,umyć i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Wyłożyć na sito i odsączyć z mleka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle,dodać marchewkę,pietruszkę,seler starte na grubej tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą,pieprzem,chwilkę razem poddusić. Warzywa przesunąć na bok patelni,dodać wątróbkę i podsmażyć z każdej strony,ale nie za mocno. Wątróbka ma zostać różowa w środku. Zalać wszystko śmietaną kilka minut poddusić. Przestudzić.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wątróbkę wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa 2-3 razy.Dodać jajko ,doprawić tymiankiem, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Ciasto francuskie podzielić na 3 cm paski po długości ciasta.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Każdy pasek posmarować białkiem, zwinąć w rulonik i owinąć nim metalowe stożki posmarowane tłuszczem.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować żółtkiem jaja wymieszanym z barwnikiem pomarańczowym (lub dodać naturalne barwniki).

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 180-200 stopni ok. 20 minut.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Po upieczeniu odczekać chwilkę i jeszcze ciepłe marchewki zdjąć  z metalowych rurek. Odstawić do wystygnięcia.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Nadziać marchewki za pomocą szprycy pasztetem. Jeżeli będziemy podawać do barszczyku  na ciepło należy je włożyć do piekarnika i podgrzać 10 minut aby zrobiły się chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Smacznego.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetemMarchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

 

środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

piątek, 12 lutego 2016
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

niedziela, 03 maja 2015
Rolada serowa I

Rolada serowa 1 

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie tej rolady jest bardzo proste i mało pracochłonne. Składniki farszu można zmieniać według swoich upodobań. Można dodać czosnek lub chrzan, dodać składnik np.ugotowaną marchewkę, paprykę czerwoną dla koloru, ogórek konserwowy itp. Doskonale smakuje również taka rolada ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Propozycji jest wiele, liczy się inwencja twórcza.

Składniki:

400g sera Gouda

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

250g szynki konserwowej w kawałku

1/2 pęczka szczypiorku

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zapakowany szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy zapakowany w grubą folię ,to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.

Rolada serowa 1

Przygotowanie farszu:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę,jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

Rolada serowa 1

Ser żółty wyjąć z wody i foli położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość 0,5cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.

Rolada serowa 1

Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Rolada serowa 1

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plasterki, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa 1

 

Rolada serowa 1

środa, 25 marca 2015
Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

Smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

13 płaskich  łyżeczek żelatyny

20dkg sera goudy w plastrach

5-6 jaj w zależności od wielkości

12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

sól, 1-2 łyżki octu,

foremka keksowa półokrągła

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.

jajka z szynką w keksowej formie

Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę  i ułożyć  8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.

jajka z szynką w keksowej formie

Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).

jajka z szynką w keksowej formie

Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.

jajka z szynką w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

środa, 22 stycznia 2014
Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje. Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Do przyrządzenia tej przekąski doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach. Poniżej podaję sposób wykonania galarety z klarowanego wywaru warzywnego, troszkę więcej pracy,ale warto.:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i życzę smacznego.

Składniki:

10szt jajek

5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

9 łyżeczek żelatyny

Składniki na wywar warzywny:

1 litr i 1 szklanka wody

włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

Składniki do dekoracji:

mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

Natka pietruszki

ugotowana marchewka

Składniki do klarowania galarety:

2 białka jaja

2 łyżeczki octu

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Klarowanie wywaru:

Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować  kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie klarowanej z groszkiem mrożonym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Proces klarowania galarety można pominąć, ponieważ jest to troszkę pracochłonne i nie wszyscy mają na to czas. Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie nieklarowanej z groszkiem konserwowym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

 

niedziela, 08 kwietnia 2012
Zajączki - dekoracja wielkanocnego stołu

j

Dekoracja wielkanocnego stołu pomysł podpatrzony częściowo na "garnku" od "ewci1".

Jajka zawinęłam w serwetki,związałam ozdobną wstążką. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

j

Rzeżucha w skorupkach jajka-Zajączki

j

Rzeżucha poza tym,że jest  bogatym źródłem jodu,witamin,soli mineralnych,żelaza,wapnia fosforu,magnezu itp...to jest również doskonałą dekoracją wielkanocnego stołu.Zaletą rzeżuchy jest to,że jest łatwa w uprawie. Można ją wysiać do różnych ozdobnych naczyń wyłożonych zwilżoną watą,ligniną lub gazą.Ja użyłam do tego skorupek z jajek.W sobotę,dzień przed niedzielą palmową wysiałam rzeżuchę.

Skorupki wyłożyłam płatkami kosmetycznymi,zwilżyłam wodą i zasiałam rzeżuchę.

j

Codziennie podlewałam lub zraszałam wodą ,po tygodniu moja rzeżucha wyglądała pięknie. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

 

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi