Wpisy z tagiem: papryka faszerowana

niedziela, 21 października 2012
Papryka faszerowana

papryka faszerowana

Składniki:

3 duże grube papryki

25- 30 dkg mięsa mielonego

20 dkg ryżu

1 duża cebula

sól,pieprz czarny,pieprz ziołowy

Składniki na sos:

1 szklanka śmietany 30%

1 szklanka rosołku instant lub wody

1 płaska łyżka mąki

2-3 łyżki ketchupu

sól,pieprz,vegeta,

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Paprykę umyć,osuszyć.Nożem w kształcie litery V jak ktoś posiada lub zwykłym ostrym nożykiem odciąć górną część papryki zygzakami, wydrążyć środek. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami. Farszem nadziać papryki, przykryć odciętą częścią,włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego,składniki na sos wymieszać i zalać papryki. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 40 - 50 minut. Smacznego.

papryka faszerowana

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi