Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

wtorek, 13 sierpnia 2013
Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Prosta,smaczna i efektowna przekąska do piwka.

Składniki:

1 słoik Oliwek nadziewanych bez pestek

1 ciasto francuskie

jajko

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.

Oliwki w cieście francuskim

Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..

Oliwki w cieście francuskim

Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.

Oliwki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

poniedziałek, 25 lutego 2013
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

6 parówek cienkich

1 ciasto francuskie

1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt położyć parówkę i zawinąć w ciasto.

Parówki w cieście francuskim

Ruloniki pociąć na 8 części,tak aby nie przeciąć ciasta do samego końca. Ja użyłam do tego drewnianych patyczków.

Parówki w cieście francuskim

Każdy kawałek parówki owinięty ciastem kolejno przekręcić,tak aby pokazał nam się środek parówki i rozłożyć na płasko jeden kawałek na prawo drugi na lewo. Posmarować roztrzepanym jajkiem,można posypać serem żółtym.

Parówki w cieście francuskim

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 20 minut,aż ciasto nabierze złotego koloru. Smacznego.

Rady: Parówki można zastąpić białą kiełbasą,kabanosami lub inną cienką kiełbaską. Podajemy jako ciepłą przekąskę z ketchupem lub do barszczyku czerwonego,a w przypadku białej kiełbasy doskonale smakuje z barszczem białym czy żurem.

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

piątek, 22 lutego 2013
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem

ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki na 9szt małych lub 15szt dużych ślimaczków:

3 ciasta francuskie

0,5 kg mięsa mielonego łopatki

30dkg pieczarek

1 cebula

5-10dkg sera żółtego

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki bułki tartej

1 jajko

sól,pieprz,

Wykonanie:

Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę  pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser  żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.                            Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (z jednego ciasta wyjdzie 3 szt), jeżeli chcemy mniejsze ślimaczki wówczas ciasto dzielimy na 8 cm. paski po szerokości ciasta ( z jednego ciasta wyjdzie nam 5 szt), na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami beszamel i sałatką w sosie winegret lub jako paszteciki do barszczyku. Smacznego.

ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

piątek, 05 października 2012
Jajka zapiekane w koszyczkach z ciasta francuskiego

jajko w cieście francuskim

Super przekąska na ciepło,może być podana na śniadanie lub jako danie obiadowe.

Składniki:

1 gotowe ciasto francuskie

6 jajek

2-3 plasterki szynki pokrojonej w małe paseczki

5 dkg sera żółtego startego na grubej tarce

koperek

3 łyżeczki majonezu

sól,pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat umieścić w formie muffinkowej, tak aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Włożyć troszeczkę sera żółtego,szynki ,koperku i wbić jajko.

jajko w cieście francuskim

Doprawić solą i pieprzem na końcu dać ser żółty i pół łyżeczki majonezu.

jajko w cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawić muffiny i piec ok. 20-25 minut. Smacznego.

jajko w cieście francuskim

 

jajko w cieście francuskim

środa, 16 maja 2012
Parówki w cieście francuskim - kwiat

parówki w cieście francuskim

Składniki:

6 parówek

1 ciasto francuskie

Jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na sześć prostokątów.

parówki w cieście francuskim

Każdą parówkę zawinąć w prostokąt.

parówki w cieście francuskim

Parówki ponacinać w równych odstępach,ja użyłam do tego pałeczek do sushi,aby parówek nie przeciąć do samego końca.

parówki w cieście francuskim

Parówki zwinąć tworząc koło,końce spiąć wykałaczką. Rozdzielić płatki te które są ze sobą posklejane,uformować kwiat.

parówki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok.20-25 minut.

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

niedziela, 06 maja 2012
Mięsne kule jak kłębek włóczki

j

Składniki:

60-70dkg łopatki mielonej

2-3 łyżki bułki tartej

2 łyżki śmietany gęstej( lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu)

1 mała cebula

1 marchewka

natka pietruszki

sól,pieprz,czosnek granulowany,vegeta,pieprz ziołowy

gotowe ciasto francuskie

jajko do posmarowania kulek

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia,wystudzić.

j

Mięso mielone przełożyć do miski,dodać majonez,śmietanę,(jak kto woli jajko ale ja nie daję),bułkę tartą,usmażoną cebulę z marchewką,natkę pietruszki,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).

j

Ciasto francuski pociąć na cieniutkie paseczki.

j

Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem.

j

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej,należy więc piec tak długo,aż ciasto nabierze złotego koloru.

j

Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło jak również na zimno z sosem czosnkowym.Smacznego.

j

j

j

j


 

środa, 02 maja 2012
Ślimaczki z ciasta francuskiego

j

Składniki:

1 gotowe ciasto francuskie

2-3 łyżki ketchupu (może być też gęsta śmietana 18% lub majonez)

10dkg sera żółtego startego na grubej tarce

10-15 dkg szynki w plastrach

jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

sól,pieprz,czosnek granulowany

Wykonanie:

Ciasto francuskie posmarować ketchupem,delikatnie doprawić solą,pieprzem , czosnkiem granulowanym,posypać połową sera,położyć szynkę pokrojoną w paseczki i posypać resztą sera. Zwinąć w roladę,włożyć  na chwilę do zamrażalnika (będzie nam ją lepiej kroić). Schłodzoną roladę kroić w plastry i układać na blasze do pieczenia.

j

j

Posmarować roztrzepanym jajkiem , wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 20 minut.Smacznego.

j

j

 

niedziela, 25 marca 2012
Camembert z żurawiną w cieście francuskim

c

Składniki:

2 serki  camembert

ciasto francuskie

2-3 dkg żurawiny suszonej

1 łyżka cukru

4 łyżki wody

jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Do garnka dać żurawinę,cukier i 4 łyżki wody (jak ktoś ma to można dodać 1 łyżkę wina porto)gotować na wolnym ogniu,aż żurawina będzie miękka ok.7-10 minut.

j

Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środek położyć ser,a na ser przygotowaną żurawinę.

j

Dwa dłuższe brzegi ciasta złożyć do środka.

j

Resztę ciasta zwinąć w sakiewkę.Ja dodatkowo wbiłam w miejsce łączenia dwie wykałaczki.

j

Sakiewki położyć na blasze wyłożonej papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem.

j

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-40 minut na złoto-brązowy kolor.

j

j

 

j

piątek, 09 marca 2012
Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim

s

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

10 dkg serka mascarpone

10 dkg sera feta

1 jajo

1 ząbek czosnku

30 dkg świeżego fileta z łososia

sól,pieprz

koperek świeży

troszeczkę soku z cytryny

Łososia skropić sokiem z cytryny,posolić i odstawić na godzinę.Po tym czasie pokroić  na kawałki.Do miski włożyć serek mascarpone,ser feta,jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz,koperek.Dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski,będzie do dekoracji.:)Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia,na łososia dać masę serową i położyć resztę łososia.Zwinąć w roladę. udekorować paseczkami ciasta.

s

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.

z

Podawać z dowolną surówką.Smacznego.

z

środa, 29 lutego 2012
Podudzia z kurczaka w cieście francuskim

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Składniki:

6 podudzi z kurczaka

1 ciasto francuskie

olej do smażenia

Składniki marynaty:

olej,sól,pieprz,vegeta,sos sojowy,4 ząbki czosnku,papryka w proszku,dowolne zioła

Podudzia z kurczaka wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Składniki na marynatę wymieszać w misce i wrzucić do niej podudzia.Marynować minimum 1 godz.,można zostawić nawet na całą noc.Następnie podudzia obsmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia.Ciasto francuskie pociąć na paseczki o szerokości ok.1,5 cm każdy dramstik owinąć paseczkami ciasta tak,aby paseczki zachodziły jeden na drugi.

d

Posmarować jajkiem lub białkiem i piec w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 min.

d

 

d

d

dd

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi