czwartek, 14 lutego 2013
Gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego

2 cebule

5 średnich ziemniaków

3 średnie ogórki kiszone

3 łyżki przecieru pomidorowego

liść laurowy

ziele angielskie

czosnek

sól, pieprz,pieprz cayenne,papryka czerwona w proszku,maggy,wegeta,

Bulion

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć.

gulasz po tatarsku

Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić.

gulasz po tatarsku

Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.

gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.

gulasz po tatarsku

Podawać ze świeżym pieczywem.:) Smacznego.

gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

sobota, 05 lutego 2011
Leczo z parówek

l

Składniki:

1/2 kg pieczarek
1/2 kg parówek cienkich
2 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej (lub troszkę mniej)
1 mały przecier pomidorowy(ten najmniejszy)
1/2 szklanki  wody
1/2 kostki masła lub margaryny
sól,pieprz,vegeta,papryka w proszku,majeranek,ulubione przyprawy

 

Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

l


Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.

l

l


Cebulę pokroić w półplasterki , podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.

l


Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie, dodać do usmażonej  cebuli, chwilę pogotować .
Do  dużego garnka dać cebulę, pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie,  chwilę pogotować.

l


Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem.

 

l

 

l

l

Leczo jest szybkie w przygotowaniu , a co najważniejsze można, a nawet należy go zrobić dzień wcześniej ,a przed podaniem tylko podgrzać.

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi