czwartek, 27 października 2016
Ciasteczka Grzybki

Grzybki ciasteczka

Sezon grzybowy w pełni,wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie.:) Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:)

Składniki na ciasto:

200g masła lub margaryny

2 szklanki cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

800g mąki pszennej

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

Składniki na syrop:

2/3 szklanki cukru

4 łyżki wody

Składniki na biały lukier:

1 białko

ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropel soku z cytryny

Składniki dodatkowe:

1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"

barwnik spożywczy czerwony

suchy mak

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

Grzybki ciasteczka

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.

g

Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.

DSC_0145

Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.

Grzybki ciasteczka

 Wykonanie syropu:

Grzybki ciasteczka

Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.

W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.

Grzybki ciasteczka

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodać cukier puder i ubić. Opis tutaj.

Dekorowanie grzybków.

Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

Grzybki Muchomory:

Grzybki ciasteczka

Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.

Grzybki borowiki:

Grzybki ciasteczka

W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)

Grzybki kozaki:

Grzybki ciasteczka

Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać  w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Rada: Jeżeli syrop nam zastygnie należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.

 ciasteczka grzyby

 

 

niedziela, 18 maja 2014
Ciasteczka komunijne

Dzisiaj chciałabym przedstawić kilka propozycji ciasteczek komunijnych wykonanych na zamówienie.

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

piątek, 17 stycznia 2014
Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski doskonale nadaje się  do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.

 Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.

lukier królewski

Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.

lukier królewski

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

lukier królewski

Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.

Lukier królewski

Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie  rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.

Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru. Lukier rzadki i lukier gęsty.

Lukier królewski

Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów.

Lukier królewski

Lukier królewski

 Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

lukier królewski

Lukier królewski

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ciasteczka orzechowo migdałowe w białej czekoladzie

ciasteczka orzechowo migdałowe

Składniki:

120g masła

120g mąki

70g cukru pudru

90g orzechów laskowych

szczypta cynamonu

Składniki czekoladowej polewy:

100g czekolady białej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do przełożenia marmolada morelowa

 Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,orzechy,cynamon,wysypać na blat,dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać krążki o średnicy 4cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.10-12 minut. Wystudzić, przełożyć marmoladą morelową, udekorować polewą i migdałem.

Wykonanie białej polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać plantę,wymieszać , aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka orzechowo migdałowe

Ciasteczka maślane kokardki

Ciasteczka kokardki

Składniki:

300g mąki

200g masła

100g cukru pudru

2 żółtka

1 cukier waniliowy

kilka kropel soku z cytryny

szczypta soli

Czekoladowa polewa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do dekoracji wiśnie kandyzowane

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,cukier waniliowy,sól,wysypać na blat,dodać żółtka,sok z cytryny i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść ciasto . Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać  dowolne kształty, u mnie kokardki. Upiec w 180 stopniach ok. 9-12 minut na złoty kolor. Ciasteczka wystudzić i przełożyć marmoladą morelową. Udekorować czekoladową polewą i połówką wisienki kandyzowanej.

Wykonanie czekoladowej polewy.:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać plantę i mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka maślane półksiężyce

Składniki:

250g miękkiego masła

80g cukru pudru

1/2 opak. cukru waniliowego

szczypta soli

1 całe jajko

330g mąki

Polewa czekoladowa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka planty

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. (Mikserem ręcznym ok. 12 min., robotem kuchennym ok. 6 minut). Dodać całe jajko i ucierać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, założyć metalową końcówkę gwiazdki i wyciskać małe rogaliki (ok. 5 cm.)Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć marmoladą morelową, odstawić do sklejenia. Ciasteczka maczać w polewie , wyłożyć na deseczkę wyłożoną folią spożywczą i zostawić,aż czekolada zastygnie.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty wymieszać, aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka migdałowe

ciasteczka migdałowe

Składniki na ciasto:

200g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

140g masła

80g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 żółtko

40g mielonych migdałów

 Składniki do dekoracji:

150g marcepanu

50g cukru pudru

marmolada morelowa

połówki migdałów

Składniki polewy:

100g czekolady deserowej

1 łyżka "planty"

Wykonanie:

Mąkę,proszek,cukier puder,cukier waniliowy,mielone migdały wysypać na blat, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać krążki o śr. 4 cm , wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 8-10 min na złoty kolor. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Marcepan wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować i wycinać krążki wielkości ciasteczek. Każde ciasteczko smarujemy marmoladą morelową , kładziemy krążek z marcepanu i dociskamy. Tak przygotowane ciasteczko maczamy do połowy w polewie czekoladowej , doklejamy migdał, kładziemy na tackę wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę planty, mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka migdałowe

 

 

Ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Składniki na ciasto:

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru pudru

10 dkg orzechów włoskich

2 żółtka

1 cukier waniliowy

szczypta cynamonu

szczypta soli

kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

całe orzechy do dekoracji

Składniki na polewę:

100 g czekolady deserowej

 1 łyżka margaryny "planta"

 Wykonanie:

Mąkę,cukier puder,orzechy,cynamon,sól,cukier waniliowy wysypać na blat, dodać pokrojone na małe kawałki masło, sok z cytryny i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto  rozwałkować na cienki placek ok.3 mm i wycinać kółka o średnicy 4 cm. Piec  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach ok. 9-12 minut. Ciasteczka wystudzić i przełożyć dżemem morelowym. Poczekać,aż ciasteczka się dobrze skleją. Wierzch ciasteczek posmarować czekoladą i udekorować orzechem włoskim.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać łyżkę planty,mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

 ciasteczka orzechowe

 

poniedziałek, 03 czerwca 2013
Cendy bar czyli słodki bufet

Moje dzieło.:) Bardzo dużo pracy i serca włożyłam przygotowując te wszystkie słodkości, ale udało się i jestem z tego dumna.:) Goście byli zachwyceni,a ciasteczka rozeszły się jak świeże bułeczki,..to bardzo cieszy...posypały się kolejne zamówienia, moja praca została doceniona.:) Słodki stół to wspaniała atrakcja na wesele, urodziny,rocznicę ślubu,komunię czy chrzciny.:) Nowość w Polsce która przywędrowała do nas z Ameryki.:) Cieszy się coraz to większym zainteresowaniem.:) Nie jest to tania przyjemność, ale warta zachodu... Polecam.

Wykonuję na zamówienie dekorowane ciasteczka maślane. Zainteresowanych proszę o kontakt tel:512335065. Tarnów województwo małopolskie.

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

s

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

poniedziałek, 17 grudnia 2012
Bombki z piernika

bombki

Składniki:

 4o dkg mąki

12 dkg cukru pudru

16 dkg miodu

6 dkg tłuszczu( masło lub margaryna)

2 jaja

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki kakao

Dodatkowo metalowe miseczki o średnicy 5cm z półokrągłym dnem. Ja kupiłam takie miseczki w IKEA

Lukier królewski do dekoracji pierniczków:

1 białko

20-25 dkg cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropli soku z cytryny

 

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche,w środku zrobić dołek, wbić do niego jajka,wlać roztopione chłodne masło i miód,zagnieść na jednolitą masę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc,żeby ciasto odpoczęło.Na drugi dzień ciasto zagnieść,rozwałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykrawać krążki.

bombki

bombki

bombki

bombki

Metalowe miseczki natłuścić margaryną po zewnętrznej stronie i oblepić krążkiem ciasta, posmarować białkiem,położyć na blaszce do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni i piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ściągnąć z metalowej miseczki i za pomocą lukru sklejać po dwie połówki razem. Najlepiej przed sklejeniem do środka włożyć tasiemkę ,która później nam posłuży do powieszenia bombek na choince.

Przygotowanie lukru: Białko ubijamy,jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo, porcjami dodawać przesiany cukier puder,ilość cukru zależy od wielkości białka,dlatego nie wsypujemy od razu całego cukru tylko powoli dosypujemy,aż lukier będzie miał odpowiednią gęstość.Dodać sok z cytryny. Dokładnie utrzeć. Utarty lśniący lukier wkładamy porcjami do woreczka foliowego do jednego rogu,zakręcamy szczelnie,odcinamy minimalnie rożek robiąc malutki otworek i sklejamy nasze bombki,jak wyschną dekorujemy dowolnie. Suszymy w pozycji wiszącej.

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi