poniedziałek, 08 lutego 2016
Serek jogurtowy paprykowy- Labneh

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy paprykowy na ostro,dla miłośników zdecydowanych smaków.

Składniki:

800g gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 ząbek czosnku

pieprz biały

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać przyprawy. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą, przełożyć przygotowany jogurt,związać w sakiewkę. Sakiewkę powiesić nad miską do odsączenia serwatki na minimum 12 godzin.

serek jogurtowy paprykowy

serek jogurtowy paprykowy

piątek, 05 października 2012
Jajka zapiekane w koszyczkach z ciasta francuskiego

jajko w cieście francuskim

Super przekąska na ciepło,może być podana na śniadanie lub jako danie obiadowe.

Składniki:

1 gotowe ciasto francuskie

6 jajek

2-3 plasterki szynki pokrojonej w małe paseczki

5 dkg sera żółtego startego na grubej tarce

koperek

3 łyżeczki majonezu

sól,pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat umieścić w formie muffinkowej, tak aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Włożyć troszeczkę sera żółtego,szynki ,koperku i wbić jajko.

jajko w cieście francuskim

Doprawić solą i pieprzem na końcu dać ser żółty i pół łyżeczki majonezu.

jajko w cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawić muffiny i piec ok. 20-25 minut. Smacznego.

jajko w cieście francuskim

 

jajko w cieście francuskim

poniedziałek, 12 marca 2012
Jajko zapiekane w kokilkach

s

Składniki na 1 kokilkę:

1 jajko

1 łyżka śmietany 18%

kilka kropli oliwy z oliwek

sól,pieprz

masło do wysmarowania kokilek

zielona cebulka

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Kokilki wysmarować masłem,delikatnie wbić do nich jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.

s

Posolić ,polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.

Na tym zdjęciu jest żółtko i białko zalane śmietaną,po zapieczeniu żółtko ma powłoczkę białą.

s

Ja polecam śmietaną nie zalewać żółtka tylko samo białko,(żółtko polewam oliwą z oliwek)wówczas będziemy mieć po zapieczeniu ładniejszy efekt,żółtko będzie pięknie widoczne.

s

W czajniku zagotować wodę i zalać naczynie do połowy wysokości kokilek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w kąpieli wodnej ok.10- 15 min.Ja zapiekałam 10 min,bo lubię jak żółtko jest lekko ścięte.Smacznego.

Tak wygląda po zapieczeniu. Tutaj zostało żółtko i białko polane śmietaną. Musiałam nożykiem przeciąć powłoczkę na żółtku, żeby było widoczne.

s

s

s

...a tak wygląda,jeżeli żółtko polejemy oliwą, a białko śmietaną.

s

s

 

piątek, 09 marca 2012
Jajka sadzone w obręczach z papryki

a

Prosty i smaczny sposób na kolorowe jajka sadzone.

Składniki:

2 jajka

2 plastry dużej papryki ( obręcze o grubości 1 cm )

1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek

sól,pieprz,młoda cebulka

Na patelni dobrze rozgrzać klarowane masło, położyć plastry(obręcze) papryki i wbić do środka delikatnie jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.Smażyć na wolnym ogniu ,aż białko nam się całkiem zetnie.Po usmażeniu przełożyć na talerz,posypać solą,pieprzem i udekorować zieloną cebulką.Smacznego.

s

s

j

sobota, 05 lutego 2011
Naleśniki z omletem,szynką i serem


 nal

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jaja
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Omlet:
1 jajko
vegeta


Nadzienie:
omlet
kilka plastrów szynki wiejskiej
kilka plastrów sera goudy
ketchup

Składniki na ciasto naleśnikowe dać do miski i ubić najlepiej mixserem na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.Jak jest za gęste dodać troszkę wody, a jak za rzadkie to troszkę mąki. Na rozgrzanej patelni  upiec cienkie  naleśniki.
Omlet:- jajko wymieszać z vegetą i usmażyć omlet.

Każdy naleśnik smarować ketchupem,na to dać ser żółty,omlet, szynkę, troszkę startego sera. Zwinąć naleśnik i chwilę podpiec na patelni z obu stron po ok.1 min.

n

 

n

 

n

 

n

piątek, 04 lutego 2011
Bułeczki zapiekane z jajkiem i serem żółtym
b
Składniki

1 małe jajko
10 dkg sera żółtego goudy
vegeta
2 bułki kajzerki

 

Serek ścieramy na grubej tarce ,dodajemy jajko i troszkę vegety .Jeżeli mamy duże jajo dodajemy więcej sera. Masa powinna być gęsta nie lejąca. Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy masę, dociskamy. Na  patelni teflonowej rozgrzewamy troszkę oleju lub masła, kładziemy bułeczki serem do dołu lekko dociskamy do patelni i  zapiekamy,aż ser się rozpuści i zapiecze ok.1 min. odwracamy na drugą stronę i chwileczkę zapiekamy ok, pół minuty. podajemy z ketchupem.

b

 

b

 

b

 

b

 

b

 

b

 

b

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi