poniedziałek, 19 marca 2012
Jajka wielkanocne - galaretka owocowa

s

Składniki:

Galaretki owocowe

Wydmuszki z jajek

Wydmuszki dokładnie umyć pod bieżącą wodą,sparzyć wrzątkiem,wypłukać.(Robiąc wydmuszkę pamiętajmy,że robimy otwór z tej szerszej strony jajka.)

s

Opakowanie galaretki 0,75 g rozpuścić w jednej szklance przegotowanej,gorącej wody.Gdy galaretka zacznie tężeć napełnić wydmuszki.

s

Z jednej szklanki wyszło mi cztery jajka. Ja rozpuszczałam 1/2 galaretki w 1/2 szklanki wody.Chciałam mieć więcej kolorów.:)

Po zastygnięciu galaretki jajka delikatnie obstukać i ściągnąć skorupkę. Na jajku pozostanie biała błonka,którą należy usunąć mocząc jajko w zimnej wodzie.Błonkę można również łatwo usunąć pod zimną bieżącą wodą.

b

s

s

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi