piątek, 17 stycznia 2014
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z budyniem

Pyszne i bardzo syte. Podczas zapiekania sos waniliowo-budyniowy zostaje niemalże w całości wchłonięty przez naleśniki,przez co stają się delikatne i bardzo smaczne. Zupełnie inaczej smakują niż zwykłe naleśniki z serem. Polecam.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2szklanki mleka

1/2szklanki wody mineralnej

2szklanki mąki

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 jaja

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

500g sera zmielonego takiego jak na sernik

4 jaja

80g masła

40g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

kilka kropel soku z cytryny

200ml gęstej śmietany 18%

opcjonalnie rodzynki

80g cukru kryształu do piany z białek

Składniki na sos budyniowy:

125ml mleka

125ml gęstej śmietany 18%

2 jaja

30g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

 Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i upiec 15 naleśników.

Naleśniki z budyniem

Wykonanie nadzienia:

Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowy na jednolitą masę,dodawać po jednym żółtku,ser, śmietanę i sok z cytryny.

Naleśniki z budyniem

Białka ubić z cukrem kryształem,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Naleśniki z budyniem

Dużą łyżkę masy rozsmarować na naleśniku,złożyć dwa końce do środka i delikatnie, luźno zwinąć w rulon.

Nalesniki z budyniem

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Przygotować sos budyniowy:

Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Naczynie przykryć folią aluminiową,włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok. 40-50 minut. Smacznego

Naleśniki z budyniem

Nalesniki z budyniem

 

środa, 10 października 2012
Ziemniaki faszerowane grzybami

Ziemniaki faszerowane grzybami

Składniki:

4 duże ziemniaki

25 dkg kurek

25 dkg pieczarek

1 cebula

1-2 łyżki śmietany

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

majeranek

sos maggi

przyprawa do ziemniaków

olej

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.Wystudzić. Obrać ze skórki, przeciąć na pół i powykrawać środki.Tak przygotowane ziemniaki włożyć do miski z olejem i przyprawą do ziemniaków. Wydrążone środki pokroić na kawałki i odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,zeszklić delikatnie na maśle,dodać całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,a duże pieczarki w kostkę.Podsmażyć razem,doprawić,solą,pieprzem,majerankiem i sosem maggi.( kilka grzybków odłożyć do dekoracji) Dodać kawałki ziemniaków,śmietanę,majonez,wymieszać.Przygotowanym farszem nadziać ziemniaki,włożyć do naczynia żaroodpornego,(można posypać żółtym serem) i zapiec ok. 10 minut. Podawać jako ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu.Smacznego.

Ziemniaki faszerowane grzybami

 

 

sobota, 09 czerwca 2012
Ziemniaczane grzybki

Grzybki ziemniaczane

Składniki:

małe ziemniaki

oliwa z oliwek

czosnek

sól

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie na półmiękko.Wystudzić pod bieżącą zimną wodą. Bardzo ostrym nożem wycinamy grzybki zaczynając od nacięcia ziemniaka dookoła jego szerokości,tam gdzie chcemy aby zaczynał się kapelusz grzybka. Następnie formujemy korzonek obieramy tak jakbyśmy obierali ziemniaka tylko grubo do tego nacięcia.Przygotować zalewę:Oliwę z oliwek,troszeczkę soli w razie potrzeby,czosnek,wymieszać włożyć do niej grzybki i odstawić na pół godziny.Ziemniaczane grzybki ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z oliwą i zapiekać w 180-200 stopni ok.20-25minut. Smacznego.

Grzybki ziemniaczane

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Grzybki ziemniaczane

czwartek, 10 maja 2012
Kalafior zapiekany w sosie pieczarkowym

 kalafior

Składniki:

1 mały kalafior

1-2 cebule

30 dkg pieczarek

Sos:

1 zupa pieczarkowa w proszku

1 szklanka śmietany 30%

1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie Al dente.

kalafior

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle.

kalafior

Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć.

kalafior

Kalafior,cebulę i pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

kalafior

Śmietanę wymieszać z wodą i zupą pieczarkową i wlać do kalafiora.

kalafior

Przykryć folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i zapiekać ,aż płyn uzyska konsystencję gęstego sosu ok.30-40 minut. Smacznego.

kalafior

niedziela, 25 marca 2012
Camembert z żurawiną w cieście francuskim

c

Składniki:

2 serki  camembert

ciasto francuskie

2-3 dkg żurawiny suszonej

1 łyżka cukru

4 łyżki wody

jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Do garnka dać żurawinę,cukier i 4 łyżki wody (jak ktoś ma to można dodać 1 łyżkę wina porto)gotować na wolnym ogniu,aż żurawina będzie miękka ok.7-10 minut.

j

Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środek położyć ser,a na ser przygotowaną żurawinę.

j

Dwa dłuższe brzegi ciasta złożyć do środka.

j

Resztę ciasta zwinąć w sakiewkę.Ja dodatkowo wbiłam w miejsce łączenia dwie wykałaczki.

j

Sakiewki położyć na blasze wyłożonej papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem.

j

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-40 minut na złoto-brązowy kolor.

j

j

 

j

piątek, 02 marca 2012
Jajka gotowane - sakiewki

z

Składniki:

Jajka

oliwa z oliwek

sól

folia spożywcza

Sposób wykonania:

Uciąć niewielki kawałek przeźroczystej foli spożywczej,środek posmarować oliwą z oliwek.

z

Folię włożyć do małej miseczki lub szklanki do środka wbić jajko.

z

Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.

z

W garnku zagotować wodę włożyć do niej powoli sakiewki z jajka.(Ja sakiewki zawiesiłam na łyżce drewnianej,położyłam na garnku z gotującą się wodą ,tak że jajka były w wodzie ale nie dotykały dna garnka,wydaje mi się,że wychodzą bardziej okrągłe sakiewki).

b

Sakiewki można dać również do foremek na babeczki i razem z foremką gotować wówczas uzyskamy jeszcze inny kształt.

z

Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min. Ja gotowałam 5 minut,bo lubię słabo ścięte.Czas gotowania zależy od wielkości jajek,moje były średnie ,dlatego 5 minut było w sam raz.

Doskonale smakują podane jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.

z

z

z

z

z

Sakiewki polecam również na śniadanie podane z pieczywem.

z

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi