poniedziałek, 13 lutego 2017
Tort sałatkowy na krakersach z kurczakiem curry Broni

tort sałatkowy broni

Bardzo smaczna i efektowna sałatka, doskonała na przyjęcie dla gości. Robi się ją bardzo szybko,a dodatkową zaletą jest to ,że sałatkę można zrobić dzień wcześniej ponieważ najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce,smaki się przegryzą,a krakersy zmiękną. Widziałam już różne wersje tej sałatki z tuńczykiem,szprotkami ,sardynkami ,szpinakiem a nawet brokułami,jak widać dobór produktów jest tutaj dowolny, ale nigdzie nie natknęłam się na kurczaka curry stąd moja propozycja.

Składniki:

3-4 jaja

2 udka z kurczaka

20 dkg sera żółtego

36 szt krakersów

6 łyżek majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka curry

sól,pieprz

Dowolne dekoracje

Wykonanie:

Udka z kurczaka ugotować z przyprawami, wystudzić, rozdrobnić na kawałki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. 15 dkg sera żółtego zetrzeć na grubej tarce,a pozostałe 5 dkg sera na drobnej tarce będzie do dekoracji tortu. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.

Składanie tortu:

Na talerzu wyłożyć 9 krakersów w trzech rzędach. Na krakersy wyłożyć warstwę mięsa wymieszanego z trzema łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami, delikatnie docisnąć i wyrównać. Następnie należy na krakersy wyłożyć warstwę sera żółtego startego na grubej tarce i wymieszanego z 3 łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami,delikatnie docisnąć i wyrównać. Następna warstwa to jajka starte na grubej tarce i wymieszane z 2 łyżkami masy majonezowej, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć 9 krakersami posmarować pozostałą masą majonezową lub majonezem, posypać serem żółtym startym na drobnej tarce i dowolnie udekorować. Smacznego.

tort sałatkowy broni

tort sałatkowy broni

niedziela, 12 lutego 2017
Marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocny stół proponuję ciekawą odmianę przekąski. Zwykłe paszteciki w nietypowej odsłonie. Ciepłe ,chrupiące doskonale nadają się do barszczyku lub zupy typu krem ,jak również jako przekąska na zimno.

Składniki:

2 szt Ciasta francuskie

1 żółtko jaja

1 białko jaja

barwnik spożywczy pomarańczowy( można użyć naturalnych barwników , żółtko jaja wymieszane z papryką czerwoną w proszku lub kurkumą)

Składniki nadzienia:

500g wątróbki drobiowej

200ml mleka do namoczenia wątróbki

1 cebula

150ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

1/2  marchewki

1/2 małej pietruszki

plaster selera

sól,pieprz

2 łyżki masła

jajko

tymianek

majeranek

 Natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić,umyć i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Wyłożyć na sito i odsączyć z mleka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle,dodać marchewkę,pietruszkę,seler starte na grubej tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą,pieprzem,chwilkę razem poddusić. Warzywa przesunąć na bok patelni,dodać wątróbkę i podsmażyć z każdej strony,ale nie za mocno. Wątróbka ma zostać różowa w środku. Zalać wszystko śmietaną kilka minut poddusić. Przestudzić.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wątróbkę wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa 2-3 razy.Dodać jajko ,doprawić tymiankiem, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Ciasto francuskie podzielić na 3 cm paski po długości ciasta.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Każdy pasek posmarować białkiem, zwinąć w rulonik i owinąć nim metalowe stożki posmarowane tłuszczem.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować żółtkiem jaja wymieszanym z barwnikiem pomarańczowym (lub dodać naturalne barwniki).

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 180-200 stopni ok. 20 minut.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Po upieczeniu odczekać chwilkę i jeszcze ciepłe marchewki zdjąć  z metalowych rurek. Odstawić do wystygnięcia.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Nadziać marchewki za pomocą szprycy pasztetem. Jeżeli będziemy podawać do barszczyku  na ciepło należy je włożyć do piekarnika i podgrzać 10 minut aby zrobiły się chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Smacznego.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetemMarchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

 

czwartek, 09 czerwca 2016
Rolada serowa z mięsem mielonym

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Składniki na placek jajeczny:

5 Jaj

250g majonezu

350g-400g sera żółtego Gouda

Składniki na mięsny farsz:

500g mięsa mielonego

1 jajko

cebula

czosnek

pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany

1-2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

Przygotować placek jajeczny.

Jajka roztrzepać, dodać ser żółty starty na grubej tarce, majonez i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.

Przygotować mięsny farsz:

Mięso mielone dać do miski, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę,jajko,śmietanę , przyprawy i dokładnie wymieszać.

Podpieczony placek jajeczny wyciągnąć z piekarnika przestudzić ok. 5 minut.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Posmarować przygotowanym mięsnym farszem. Zawinąć w roladę. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 40 minut.

Roladę wyjąć z piekarnika, przestudzić, zawinąć w pergamin na którym się piekła i odłożyć w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień pokroić w grubsze plastry i udekorować dowolnie. Smacznego.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

piątek, 12 lutego 2016
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

poniedziałek, 08 lutego 2016
Serek jogurtowy ziołowy - Labneh

Serek z jogurtu greckiego

 

Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z gęstego jogurtu greckiego. Smaczny,delikatny,kremowy serek,bardzo smarowny i łatwy do zrobienia. Polecam.

Składniki:

800g jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

biały pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka świeżego szczypiorku

 Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać sól,pieprz, czosnek i zioła. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą,przełożyć jogurt zwinąć i związać w sakiewkę. Tak przygotowaną sakiewkę powiesić nad miską ,aby nam serwatka odciekła na ok.12-14 godzin. Jeżeli taki serek zostawimy na dłużej będzie bardziej zwarty,a po 24 godzinach lub dwóch dniach można go wykorzystać do zrobienia kulek serowych lub jak nie dodamy żadnych przypraw to do pieczenia serników.

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

środa, 03 lutego 2016
Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

Dekoracyjna rolada z mięsa mielonego,szpinaku,jajek i pieczonej papryki.Doskonale sprawdza się jako danie na specjalne okazje, rodzinną imprezę lub domowe przyjęcie.Polecam zwłaszcza dla miłośników szpinaku i pieczonej papryki.

Składniki:

500g mięsa mielonego łopatki lub karkówki

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

2 łyżki gęstej śmietany 18%

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

sól, pieprz, dowolne przyprawy ( u mnie musztarda rosyjska, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, vegeta bronia)

Warstwa ze szpinaku:

500g szpinaku w liściach mrożony

1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżki parmezanu

Sól,pieprz

Warstwa z omletem:

4 jaja

dowolne przyprawy

Warstwa z papryki:

4 papryki czerwone.

Dodatkowo 6 łyżek parmezanu do posypania warstw

Wykonanie:

Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką lub włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki w razie potrzeby przepłukać pod bieżącą wodą z resztek skórki.

1. Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.

2. Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić. Dać na sitko do odsączenia nadmiaru płynu. Wystudzić.

3. Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj)

4. Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.

Rolada z mięsa mielonego

Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć omlet posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć paprykę,posypać parmezanem 

Rolada z mięsa mielonego

Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na papier do pieczenia lub folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec około 30 minut po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze kolejne 10 minut. Odłożyć do wystygnięcia. Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić. Smacznego!

Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

 

poniedziałek, 01 czerwca 2015
Galareta wieprzowa " Rodzinka świnek"

Rodzina świnek

Przepis na galaretę wieprzową "świnkę" zamieściłam już jakiś czas temu na blogu. Tym razem proponuję całą rodzinkę. Przepis ten sam, jedynie należy zwiększyć ilość mięsa i płynu. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.

Rodzina świnek

Rodzina świnek

Rodzina świnek

niedziela, 03 maja 2015
Rolada serowa II

Rolada serowa II

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.

Rolada serowa II

Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Rolada serowa II

Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.

Rolada serowa II

Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

Rolada serowa II

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Rolada serowa I

Rolada serowa 1 

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie tej rolady jest bardzo proste i mało pracochłonne. Składniki farszu można zmieniać według swoich upodobań. Można dodać czosnek lub chrzan, dodać składnik np.ugotowaną marchewkę, paprykę czerwoną dla koloru, ogórek konserwowy itp. Doskonale smakuje również taka rolada ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Propozycji jest wiele, liczy się inwencja twórcza.

Składniki:

400g sera Gouda

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

250g szynki konserwowej w kawałku

1/2 pęczka szczypiorku

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zapakowany szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy zapakowany w grubą folię ,to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.

Rolada serowa 1

Przygotowanie farszu:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę,jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

Rolada serowa 1

Ser żółty wyjąć z wody i foli położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość 0,5cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.

Rolada serowa 1

Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Rolada serowa 1

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plasterki, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa 1

 

Rolada serowa 1

środa, 25 marca 2015
Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

Smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

13 płaskich  łyżeczek żelatyny

20dkg sera goudy w plastrach

5-6 jaj w zależności od wielkości

12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

sól, 1-2 łyżki octu,

foremka keksowa półokrągła

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.

jajka z szynką w keksowej formie

Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę  i ułożyć  8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.

jajka z szynką w keksowej formie

Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).

jajka z szynką w keksowej formie

Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.

jajka z szynką w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi