poniedziałek, 04 marca 2013
Krewetki w sosie Alfredo

krewetki w sosie Alfredo

Czy lubicie sos Alfredo? Szybki i łatwy w przygotowaniu,a przy tym bardzo smaczny.Doskonały do makaronu,warzyw,ryb,owoców morza czy lekkich mięs.:) Dziś w wersji z krewetkami...Polecam.:)

Składniki:

0,5 kg krewetek

1 cebula (lub 1 por)

1 czerwona papryka

koperek

1/2 brokuła

sól,pieprz,

Składniki na sos "Alfredo":

1 łyżka masła

300ml śmietany kremówki 30%

2 ząbki czosnku

3 łyżki parmezanu

sól,pieprz.

Wykonanie:

Cebulę (lub por) pokroić w półplasterki,paprykę w paseczki.Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić i usmażyć .

krewetki w sosie Alfredo

Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę z papryką chwilkę razem podsmażyć,aż papryka puści sok,a cebulka ( lub por)delikatnie się zeszkli.

krewetki w sosie Alfredo

Następnie zalać sosem Alfredo.

krewetki w sosie Alfredo

Dodać,brokuły, krewetki,koperek. Połączyć składniki i gotowe.

Przygotowanie sosu Alfredo: Masło rozgrzać na patelni,dodać rozgnieciony czosnek,delikatnie zeszklić.Dodać śmietanę zagotować, dodać ser i mieszać,aż ser się całkowicie rozpuści,a sos zacznie gęstnieć. Doprawić solą i białym pieprzem.

krewetki w sosie Alfredo

Podajemy z dowolnym makaronem. Smacznego.

krewetki w sosie Alfredo

krewetki w sosie Alfredo

czwartek, 28 lutego 2013
Łosoś w galarecie

łosoś w galarecie

Składniki:

filet z łososia

żelatyna

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

4 ziarenka pieprzu

1 mała cebula

2 łyżeczki octu

2 białka do klarowania

Wykonanie:

Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje w następujący sposób: Odmierzyć ok. 1 cm. nożem zrobić nacięcie, tak aby nie przeciąć mięsa do samego końca i znowu odmierzyć 1 cm i przeciąć już co końca odcinając kawałek. Tak odcięty kawałek łososia rozłożyć , aby powstał duży płat na kształt łezki.

łosoś w galarecie

Do szerokiego ale płytkiego garnka lub patelni wlać 1litr wody ,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7-10 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.

łosoś w galarecie

Wywar sklarować następująco: Do zimnego wywaru wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana,a wywar stanie się klarowny. Należy teraz tylko przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę na 1 litr płynu + 1 łyżeczka dodatkowo,aby galareta była troszkę twardsza,wystudzić i zalać przygotowaną na półmisku rybę. Odstawiać do zastygnięcia. Smacznego.

łosoś w galarecie

poniedziałek, 14 maja 2012
Mintaj w cebuli

ryba

Składniki:

2 cebule

filety z mintaja

mąka do panierowania

klarowane masło do smażenia

sól,pieprz,majeranek,

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni, doprawić solą,pieprzem i majerankiem.

ryba

Rybę pokroić w mniejsze kawałki,panierować tylko w mące i usmażyć na klarowanym maśle na osobnej patelni.

ryba

Następnie usmażoną rybę przełożyć do cebuli,przykryć i chwilę razem dusić.

ryba

Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego.

ryba

ryba

ryba

piątek, 09 marca 2012
Łosoś z serkiem mascarpone w cieście francuskim

s

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

10 dkg serka mascarpone

10 dkg sera feta

1 jajo

1 ząbek czosnku

30 dkg świeżego fileta z łososia

sól,pieprz

koperek świeży

troszeczkę soku z cytryny

Łososia skropić sokiem z cytryny,posolić i odstawić na godzinę.Po tym czasie pokroić  na kawałki.Do miski włożyć serek mascarpone,ser feta,jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz,koperek.Dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego odciąć 10 centymetrowy pasek i pociąć radełkiem na wąskie paski,będzie do dekoracji.:)Na pozostałym cieście rozłożyć z jednej strony połowę łososia,na łososia dać masę serową i położyć resztę łososia.Zwinąć w roladę. udekorować paseczkami ciasta.

s

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 40 - 50 minut.

z

Podawać z dowolną surówką.Smacznego.

z

poniedziałek, 27 lutego 2012
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

łosoś w cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

20-30 dkg świeżego fileta z łososia

20 dkg mrożonego szpinaku

5 - 10 dkg sera feta

1 łyżka śmietany

sól,pieprz,gałka muszkatołowa

troszkę soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 jajko

Na patelnię wrzucić szpinak,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,sok z cytryny,śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć.Odstawić do wystygnięcia.

łosoś w cieście francuskim

Filet z łososia podzielić na dwa kawałki,skropić sokiem z cytryny i posolić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.

łosoś w cieście francuskim

Na środek ciasta dać szpinak,na szpinak dać ser feta,a na ser położyć filet z łososia.

łosoś w cieście francuskim

 

łosoś w cieście francuskim

Całość zapakować w ciasto.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.Posmarować jajkiem.

łosoś w cieście francuskim

Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 min.Smacznego.

łosoś w cieście francuskim

łosoś w cieście francuskim

 łosoś w cieście francuskim

 łosoś w cieście francuskim

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi