niedziela, 24 kwietnia 2016
Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Składniki:

5szt bardzo dużych pieczarek 10cm lub średnich 10szt

250g mięsa mielonego karkówki lub łopatki

100g sera żółtego startego na grubej tarce

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki bułki tartej

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

majeranek

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła do smażenia

Dodatkowo do posypania:

50g startego na grubych oczkach sera żółtego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić,umyć i delikatnie odciąć korzonki. Kapelusze pieczarek posolić i odłożyć na bok.

Pieczarki faszerowane mięsem

Cebulę i korzonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni,dodać cebulę, zeszklić,następnie dodać czosnek i pokrojone korzonki pieczarek podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz, czosnek granulowany,majeranek,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,ser żółty starty, wystudzone korzonki pieczarek z cebulą. Całość dokładnie wymieszać.

Pieczarki faszerowane mięsem

Przygotowanym farszem napełnić kapelusze pieczarek,włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut

Pieczarki faszerowane mięsem

Następnie zdjąć folię, posypać serem żółtym, natką pietruszki i jeszcze zapiekać ok. 10 minut.

Pieczarki faszerowane mięsem

Smacznego!

Pieczarki faszerowane mięsem

czwartek, 18 grudnia 2014
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

wtorek, 02 grudnia 2014
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

piątek, 22 lutego 2013
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem

ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki na 15szt małych lub 9szt dużych ślimaczków:

3 ciasta francuskie

0,5 kg mięsa mielonego łopatki

30dkg pieczarek

1 cebula

5-10dkg sera żółtego

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki bułki tartej

1 jajko

sól,pieprz,

Wykonanie:

Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę  pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser  żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.                            Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (z jednego ciasta wyjdzie 3 szt), jeżeli chcemy mniejsze ślimaczki wówczas ciasto dzielimy na 8 cm. paski po szerokości ciasta ( z jednego ciasta wyjdzie nam 5 szt), na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami beszamel i sałatką w sosie winegret lub jako paszteciki do barszczyku. Smacznego.

ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

wtorek, 19 lutego 2013
Kalafior faszerowany mięsem mielonym

kalafior faszerowany

Składniki:

1 duży kalafior

0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 marchewka

1 cebula

1 łyżka śmietany

4 łyżki majonezu

10 dkg sera  żółtego

wegeta,sól,pieprz,

Wykonanie:

 Kalafiora obgotować w osolonej wodzie AL DENTE ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i razem podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,1łyżkę śmietany,przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior,wypełniając go bardzo dokładnie mięsem. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru.

Rady: Farsz do nadziania kalafiora można zrobić według własnego gustu i upodobań. Można dodać usmażone pieczarki lub świeżą paprykę,czy też inne warzywa. Aby odtłuścić troszeczkę potrawę można kalafior posmarować majonezem wymieszanym pół na pół ze śmietaną 18%. Jeżeli zostanie nam na drugi dzień kalafior można pokroić go w grube plastry i panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety.

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

niedziela, 21 października 2012
Papryka faszerowana

papryka faszerowana

Składniki:

3 duże grube papryki

25- 30 dkg mięsa mielonego

20 dkg ryżu

1 duża cebula

sól,pieprz czarny,pieprz ziołowy

Składniki na sos:

1 szklanka śmietany 30%

1 szklanka rosołku instant lub wody

1 płaska łyżka mąki

2-3 łyżki ketchupu

sól,pieprz,vegeta,

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Paprykę umyć,osuszyć.Nożem w kształcie litery V jak ktoś posiada lub zwykłym ostrym nożykiem odciąć górną część papryki zygzakami, wydrążyć środek. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami. Farszem nadziać papryki, przykryć odciętą częścią,włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego,składniki na sos wymieszać i zalać papryki. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 40 - 50 minut. Smacznego.

papryka faszerowana

czwartek, 04 października 2012
Koszyk z ciasta francuskiego z mięsem,ryżem i pieczarkami

koszyk

Składniki:

60 dkg mięsa mielonego

2 jajka

2 -3 łyżki bułki tartej

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

1-2 cebula

40dkg pieczarek

10-15 dkg ryżu

ciasto francuskie

natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone włożyć do miski,dodać 1 jajko, bułkę tartą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę zmieloną w maszynce do mięsa,doprawić solą, pieprzem,  ulubionymi przyprawami.

koszyk

Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z farszu uformować kulę położyć ją na przygotowanej formie, rozpłaszczyć robiąc w środku wgłębienie.Zapiec w piekarniku 5 min. Przestudzić.

koszyk

Ciasto francuskie pociąć na 1 cm paski i zrobić z nich plecionkę.Plecionką obłożyć mięso.Na ucho koszyka należy jeden pasek uciąć o szerokości ok. 3 cm złożyć na pół i poskręcać tworząc spiralę ,położyć na blaszce obok koszyka formując pół koło. Ciasto posmarować  jajkiem.

koszyk

Piec w 200 stopniach ,aż ciasto nabierze złotego koloru ok. 40 minut. Ucho koszyka należy wyciągnąć wcześniej z piekarnika,aby się nie przypaliło. Pieczarki podgotować ,a później podsmażyć na maśle. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po upieczeniu do koszyka włożyć ucho wsypać ryż troszeczkę ugnieść i na wierzchu poukładać pieczarki. Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika,ale ja tego nie robiłam.

koszyk

koszyk

koszyk

koszyk

środa, 13 czerwca 2012
Udka faszerowane mięsem mielonym i wątróbką

udka faszerowane

Składniki:

4 udka

Składniki na farsz:

30dkg łopatki mielonej

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

2-3 łyżki bułki tartej

sól,pieprz,vegeta,natka pietruszki,czosnek wyciśnięty przez praskę,

1-2 wątróbki z drobiu

Składniki na marynatę:

olej,pieprz,sól,vegeta,papryka słodka,liść laurowy,ziele angielskie,czosnek świeży,przyprawa do drobiu.

Wykonanie:

Z udek wyciąć kości,troszeczkę rozbić.Przygotować farsz: Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,śmietanę,bułkę tartą,czosnek,przyprawy i wymieszać. Mięso ma być dość pikantne.Do mięsa dodać pokrojoną i usmażoną na masełku wątróbkę,wymieszać.Farszem nadziać udka,związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.Składniki na marynatę wymieszać,włożyć do niej udka i odstawić na bok na godzinkę lub dwie.Po tym czasie udka włożyć do naczynia do zapiekania,podlać olejem i 1/4 szklanki wody.

udka faszerowane

Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec ok.1 godziny.

udka faszerowane

udka faszerowane

udka faszerowane

sobota, 09 czerwca 2012
Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Składniki:

50 dkg mielonego fileta z indyka lub kurczaka

30 dkg pieczarek

2 cebule

2- 3 różyczki kalafiora

5 dkg żółtego sera

2-3 łyżki śmietany słodkiej

1 łyżka majonezu

1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

1 jajko

sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

1 kromka białego chleba tostowego

natka pietruszki,koperek

czosnek do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Chleb połamać na kawałki i zalać śmietaną.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Mięso zmielić dodać odciśnięty chleb,połowę usmażonej cebuli,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Różyczki kalafiora ugotować na Al dente.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki pokroić w większe kawałki. Może to być grubsza kostka lub plastry i smażyć na patelni do odparowania wody.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki, kalafiora,pokrojoną natkę,koperek,połowę tartego żółtego sera,wymieszać doprawić solą i pieprzem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować 4 Filiżanki do kawy lub kokilki do zapiekania wyłożyć folią aluminiową,posmarować olejem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Farsz mięsny podzielić na 4 części i wyłożyć nim kokilki(filiżanki)tak aby dno i boki były wyłożone farszem.Środek wypełnić farszem pieczarkowym.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować zalewę: Śmietanę w której był moczony chleb,majonez,jajko,sól,pieprz,pozostały ser wymieszać i zalać kokilki(filiżanki).

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.30 minut.Jak troszkę ostygną wyciągnąć z kokilek i zdjąć folię. Smacznego.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi