czwartek, 19 stycznia 2017
Sałatka "Tiffany"

sałatka tiffany

Pomysł zaczerpnięty z rosyjskiej kuchni.

Składniki:

2 udka z kurczaka lub pierś z kurczaka 0,5kg

5 jaj

15dkg-20dkg sera żółtego Goudy

1/2 szklanki posiekanych migdałów

0,5kg słodkich winogron bez pestek

1 łyżeczka curry

majonez ok. 5 łyżek

śmietana kwaśna 18% ok.2 łyżki

sól,pieprz

Wykonanie;

Udka z kurczaka lub piersi z kurczaka ugotować z przyprawami,wystudzić,rozdrobnić na paseczki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu.

sałatka tiffany

Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce.

sałatka tiffany

Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.

sałatka tiffany

Migdały drobno posiekać.

sałatka tiffany

Majonez wymieszać ze śmietaną,doprawić solą,pieprzem.

Składanie sałatki:

Mięso z kurczaka wyłożyć na talerz posmarować majonezem i posypać migdałami,następnie wyłożyć jajka,posypać solą,pieprzem, posmarować majonezem i posypać orzechami,następnie wyłożyć ser żółty,posmarować majonezem i ułożyć na nim połówki winogron. Przykryć sałatkę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować dowolnie. Smacznego

sałatka tiffany

sałatka tiffany

środa, 18 stycznia 2017
Sałatka z naleśnikami 2

 

sałatka z naleśnikami2

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1,5szkl.mąki

2szkl.mleka

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka vegeta

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Składniki na farsz:

1 surowa marchew 10dkg

3-4 ząbki czosnku

15 dkg sera żółtego

4-5 łyżek majonezu

1 garść posiekanej natki pietruszki

sól,pieprz

Składniki na sałatkę:

30dkg ziemniaków

15dkg marchewki

3szt jajka

2-3szt ogórek konserwowy

15dkg szynki

Majonez

Śmietana 18% kwaśna

przyprawy

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy ok. 8 szt. naleśników 20 cm.

sałatka z naleśnikami2

Przygotować farsz do naleśników.

Majonez wymieszać z serem żółtym startym na drobnej tarce oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprawić, podzielić na dwie części do jednej dodać startą na drobnej tarce surową marchew,wymieszać. Farszem posmarować 4 naleśniki,zwinąć ciasno w ruloniki i  odłożyć do lodówki. Do drugiej części farszu dodać garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać, posmarować 4 naleśniki, zwinąć w ruloniki i odłożyć do lodówki.

sałatka z naleśnikami2

sałatka z naleśnikami2

Ziemniaki w mundurkach,jaja i obraną marchewkę ugotować,wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki,szynkę pokroić w kostkę. Majonez zmieszać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem.

Ruloniki naleśnikowe pokroić w plasterki grubości 1 cm. Dość dużą salaterkę wyłożyć folią spożywczą i poukładać ciasno ruloniki z naleśników, najpierw te z marchewką,a później z pietruszką.

sałatka z naleśnikami2

Ziemniaki wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej ,doprawić i wyłożyć na naleśniki. Na ziemniaki wyłożyć ogórki posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na ogórki wyłożyć szynkę posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na szynkę wyłożyć marchew,posypać solą, pieprzem posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na marchew wyłożyć jajka, posypać solą, pieprzem,posmarować 1 łyżką masy majonezowej.

sałatka z naleśnikami2

Przykryć wystającymi brzegami folii,docisnąć i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień  wyłożyć na talerz odwracając sałatkę do góry dnem. Udekorować. Smacznego.

 sałatka z naleśnikami2

piątek, 23 grudnia 2016
Sałatka z naleśnikami

sałatka z naleśnikami

Składniki na naleśniki:

1szkl. mąki

1,5szkl. mleka

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

pieprz

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

vegeta

Składniki na farsz:

5-7dkg sera żółtego

2-3 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

Składniki na sałatkę:

200g udko z kurczaka lub piersi z kurczaka

3 ziemniaki

2 marchewki

2-3 ogórki konserwowe

1 mały groszek konserwowy 150g

3 jajka

majonez

śmietana 18%

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy 4-5 szt. naleśników 20cm.

sałatka z naleśnikami

Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki,2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Farszem smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Zwinąć w ruloniki i odstawić do wystygnięcia.

sałatka z naleśnikami

Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować. Udko z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i białym pieprzem.

Ruloniki naleśnikowe pokroić na plasterki grubości 1 cm.

sałatka z naleśnikami

Salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno i boki rulonikami z naleśników dociskając je do siebie.

 

Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej i ewentualnie doprawić,  wyłożyć na przygotowane naleśniki.Następnie na ziemniaki dać pokrojone w kostkę ogórki i mięso z kurczaka,posypać solą i pieprzem, posmarować masą majonezową ok. 2 łyżki. Następnie wyłożyć marchewkę pokrojoną w kostkę,posypać solą,pieprzem,posmarować 1 łyżką majonezu,na marchewkę dać groszek konserwowy, posmarować 1 łyżką majonezu,na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę jajka,posypać solą, pieprzem i posmarować 2 łyżkami majonezu.

sałatka z naleśnikami

Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć z foli ,przykryć salaterkę talerzem na którym będzie podawana sałatka i odwrócić sałatkę. Udekorować szczypiorkiem lub cebulką. Smacznego.

 sałatka z naleśnikami

 

środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

niedziela, 29 marca 2015
Pisanka- Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa - pisanka

Sałatka jarzynowa w świątecznej odsłonie.Tę sałatkę lubią chyba wszyscy. W moim domu Święta bez tradycyjnej jarzynowej sałatki są nie do przyjęcia. Dzisiaj moją propozycją jest sałatka jarzynowa pisanka.

Składniki:

1-2 kg sałatki jarzynowej

2-3 łyżki majonezu

dowolne składniki do dekoracji: szynka,warzywa,ser,

Wykonanie:

Na półmisku wyłożyć sałatkę i uformować jajko. Posmarować majonezem i dowolnie udekorować.

sałatka jarzynowa - pisanka

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"

Sałatka Grzybowa polana

Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj:

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Sałatka Grzybowa polana

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

 

niedziela, 10 czerwca 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem do obiadu

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

Składniki:

1mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej

2 jabłka starte na grubej tarce

1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika

sól,pieprz,natka pietruszki

2-3 łyżki majonezu

1-2 łyżki śmietany 18%

szczypta cukru

sok z cytryny

Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, dodać utarte jabłka,natkę,śmietanę, majonez, chrzan, doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i szczyptą cukru.Smacznego.

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

poniedziałek, 04 czerwca 2012
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu

Młoda kapusta do obiadu

Prosty i smaczny przepis na młodą kapustę. Taką kapustę gotuje moja Mama i w tej wersji smakuje mi najbardziej.

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 cebule

sól,pieprz,vegeta

Śmietana słodka30% lub 14% płynna do zup

mąka ok.1 łyżeczka

koperek

Wykonanie:

Młoda kapusta do obiadu

Kapustę umyć,obrać z wierzchnich liści,przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować.

Młoda kapusta do obiadu

Włożyć do garnka,zalać wodą i lekko obgotować ok. 5 minut.Odcedzić na durszlaku.

Młoda kapusta do obiadu

W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić.

Młoda kapusta do obiadu

Do cebuli dodać kapustę,sól, pieprz, vegetę, chwilę podsmażyć. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę do smaku,posiekany koperek i podbić mąką.Smacznego.

Młoda kapusta do obiadu

Młoda kapusta do obiadu

 

poniedziałek, 28 maja 2012
Kapusta czerwona po wiedeńsku

kapusta czerwona

Długo szukałam przepisu na dobrą czerwoną kapustę,aż natknęłam się na ten...Szybka i prosta w przygotowaniu,a przy tym smaczna. Doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, a w szczególności do pieczonej kaczki.Przepis pochodzi z książki "Sacher Kochbuch"

Składniki:

1 kg kapusty czerwonej drobno poszatkowanej

1-2 jabłka starte na tarce

1 łyżeczka kminku

sól,pieprz

sok z jednej cytryny

8 dkg smalcu ( ja dałam masło)

2 dkg cukru

1 cebula

ocet

mąka

1/8 wina czerwonego

5g żurawiny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.

kapusta czerwona

Kapustę,jabłka,kminek,sól,pieprz sok z jednej cytryny włożyć  do miski, ugnieść wszystko razem, przykryć i odstawić na 2 godziny,a nawet na całą noc.

kapusta czerwona

Masło rozgrzać na patelni dodać cukier skarmelizować, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić, podlać niewielką ilością octu,włożyć kapustę , podlać troszeczkę wodą i dusić do miękkości. Na końcu oprószyć mąką,podlać winem i chwilę jeszcze dusić.Opcjonalnie można dodać żurawinę ze słoika ewentualnie jeszcze dosmaczyć i gotowe.

kapusta czerwona

kapusta czerwona

kapusta czerwona

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi