czwartek, 19 stycznia 2017
Sałatka "Tiffany"
Pomysł zaczerpnięty z rosyjskiej kuchni. Składniki: 2 udka z kurczaka lub pierś z kurczaka 0,5kg 5 jaj 15dkg-20dkg sera żółtego Goudy 1/2 szklanki posiekanych migdałów 0,5kg słodkich winogron bez pestek 1 łyżeczka curry majonez ok. 5 łyżek śmietana kwaśna 18% ok.2 łyżki sól,pieprz Wykonanie; Udka z kurczaka lub piersi z kurczaka ugotować z przyprawami,wystudzić,rozdrobnić na paseczki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Migdały drobno posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną,doprawić solą,pieprzem. Składanie sałatki: Mięso z kurczaka wyłożyć na talerz posmarować majonezem i posypać migdałami,następnie wyłożyć jajka,posypać solą,pieprzem, posmarować majonezem i posypać orzechami,następnie wyłożyć ser żółty,posmarować majonezem i ułożyć na nim połówki winogron. Przykryć sałatkę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować dowolnie. Smacznego
środa, 18 stycznia 2017
Sałatka z naleśnikami 2
Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5szkl.mąki 2szkl.mleka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżeczka vegeta 1 łyżeczka czosnku granulowanego Składniki na farsz: 1 surowa marchew 10dkg 3-4 ząbki czosnku 15 dkg sera żółtego 4-5 łyżek majonezu 1 garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Składniki na sałatkę: 30dkg ziemniaków 15dkg marchewki 3szt jajka 2-3szt ogórek konserwowy 15dkg szynki Majonez Śmietana 18% kwaśna przyprawy Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy ok. 8 szt. naleśników 20 cm. Przygotować farsz do naleśników. Majonez wymieszać z serem żółtym startym na drobnej tarce oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprawić, podzielić na dwie części do jednej dodać startą na drobnej tarce surową marchew,wymieszać. Farszem posmarować 4 naleśniki,zwinąć ciasno w ruloniki i odłożyć do lodówki. Do drugiej części farszu dodać garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać, posmarować 4 naleśniki, zwinąć w ruloniki i odłożyć do lodówki. Ziemniaki w mundurkach,jaja i obraną marchewkę ugotować,wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki,szynkę pokroić w kostkę. Majonez zmieszać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem. Ruloniki naleśnikowe pokroić w plasterki grubości 1 cm. Dość dużą salaterkę wyłożyć folią spożywczą i poukładać ciasno ruloniki z naleśników, najpierw te z marchewką,a później z pietruszką. Ziemniaki wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej ,doprawić i wyłożyć na naleśniki. Na ziemniaki wyłożyć ogórki posmarować 1 łyżką masy majonezowej, Na ogórki wyłożyć szynkę posmarować 1 łyżką masy majonezowej, Na szynkę wyłożyć marchew,posypać solą, pieprzem posmarować 1 łyżką masy majonezowej, Na marchew wyłożyć jajka, posypać solą, pieprzem,posmarować 1 łyżką masy majonezowej. Przykryć wystającymi brzegami folii,docisnąć i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyłożyć na talerz odwracając sałatkę do góry dnem. Udekorować. Smacznego.
piątek, 23 grudnia 2016
Sałatka z naleśnikami
Składniki na naleśniki: 1szkl. mąki 1,5szkl. mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli pieprz czosnek granulowany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia vegeta Składniki na farsz: 5-7dkg sera żółtego 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki Składniki na sałatkę: 200g udko z kurczaka lub piersi z kurczaka 3 ziemniaki 2 marchewki 2-3 ogórki konserwowe 1 mały groszek konserwowy 150g 3 jajka majonez śmietana 18% sól,pieprz,dowolne przyprawy Szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy 4-5 szt. naleśników 20cm. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki,2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Farszem smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Zwinąć w ruloniki i odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować. Udko z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i białym pieprzem. Ruloniki naleśnikowe pokroić na plasterki grubości 1 cm. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno i boki rulonikami z naleśników dociskając je do siebie.
Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej i ewentualnie doprawić, wyłożyć na przygotowane naleśniki.Następnie na ziemniaki dać pokrojone w kostkę ogórki i mięso z kurczaka,posypać solą i pieprzem, posmarować masą majonezową ok. 2 łyżki. Następnie wyłożyć marchewkę pokrojoną w kostkę,posypać solą,pieprzem,posmarować 1 łyżką majonezu,na marchewkę dać groszek konserwowy, posmarować 1 łyżką majonezu,na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę jajka,posypać solą, pieprzem i posmarować 2 łyżkami majonezu. Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć z foli ,przykryć salaterkę talerzem na którym będzie podawana sałatka i odwrócić sałatkę. Udekorować szczypiorkiem lub cebulką. Smacznego.
środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"
Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje. Składniki: 300g fileta z kurczaka 4 jajka 400g ziemniaków 3 małe ogórki kiszone 1/2 cebuli 170g majonezu 2-3 łyżki śmietany sól,pieprz, Składniki na galaretkę: 1 litr wody 10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki stołowe żelatyny Wykonanie: Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo. Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki) Druga warstwa ogórki Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki) Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki) Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek. Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną. Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm Kostkami galaretki obłożyć sałatkę zaczynając od dołu. Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.
niedziela, 29 marca 2015
Pisanka- Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa w świątecznej odsłonie.Tę sałatkę lubią chyba wszyscy. W moim domu Święta bez tradycyjnej jarzynowej sałatki są nie do przyjęcia. Dzisiaj moją propozycją jest sałatka jarzynowa pisanka. Składniki: 2-3 łyżki majonezu dowolne składniki do dekoracji: szynka,warzywa,ser, Wykonanie: Na półmisku wyłożyć sałatkę i uformować jajko. Posmarować majonezem i dowolnie udekorować.
czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta
Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 pomidorów 500g piersi z kurczaka Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita" 10dkg Płatków migdałów Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól,pieprz Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić. Układać kolejno w szklanym naczyniu: kapusta pomidory pierś z kurczaka ser feta polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"
Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj: Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 średnie marchewki 3 ziemniaki 300g piersi z kurczaka 3 jajka 3 ogórki marynowane 100g sera żółtego majonez śmietana szczypiorek koperek sól,pieprz,przyprawa do drobiu Wykonanie: Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić. Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami: 1 warstwa pieczarki główkami do dołu, 2 warstwa koperek i szczypiorek, 3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem, 4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem, 5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem, 6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem, 7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem, 8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem. Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego. Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.
niedziela, 10 czerwca 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem do obiadu
Składniki: 1mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 2 jabłka starte na grubej tarce 1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika sól,pieprz,natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki śmietany 18% szczypta cukru sok z cytryny Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, dodać utarte jabłka,natkę,śmietanę, majonez, chrzan, doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i szczyptą cukru.Smacznego.
poniedziałek, 04 czerwca 2012
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu
Prosty i smaczny przepis na młodą kapustę. Taką kapustę gotuje moja Mama i w tej wersji smakuje mi najbardziej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 cebule sól,pieprz,vegeta Śmietana słodka30% lub 14% płynna do zup mąka ok.1 łyżeczka koperek Wykonanie: Kapustę umyć,obrać z wierzchnich liści,przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować. Włożyć do garnka,zalać wodą i lekko obgotować ok. 5 minut.Odcedzić na durszlaku. W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić. Do cebuli dodać kapustę,sól, pieprz, vegetę, chwilę podsmażyć. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę do smaku,posiekany koperek i podbić mąką.Smacznego.
poniedziałek, 28 maja 2012
Kapusta czerwona po wiedeńsku
Długo szukałam przepisu na dobrą czerwoną kapustę,aż natknęłam się na ten...Szybka i prosta w przygotowaniu,a przy tym smaczna. Doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, a w szczególności do pieczonej kaczki.Przepis pochodzi z książki "Sacher Kochbuch" Składniki: 1 kg kapusty czerwonej drobno poszatkowanej 1-2 jabłka starte na tarce 1 łyżeczka kminku sól,pieprz sok z jednej cytryny 8 dkg smalcu ( ja dałam masło) 2 dkg cukru 1 cebula ocet mąka 1/8 wina czerwonego 5g żurawiny (opcjonalnie) Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Kapustę,jabłka,kminek,sól,pieprz sok z jednej cytryny włożyć do miski, ugnieść wszystko razem, przykryć i odstawić na 2 godziny,a nawet na całą noc. Masło rozgrzać na patelni dodać cukier skarmelizować, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić, podlać niewielką ilością octu,włożyć kapustę , podlać troszeczkę wodą i dusić do miękkości. Na końcu oprószyć mąką,podlać winem i chwilę jeszcze dusić.Opcjonalnie można dodać żurawinę ze słoika ewentualnie jeszcze dosmaczyć i gotowe. |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi
|