czwartek, 06 grudnia 2012
Szopka z piernika

szopka

Składniki:

2 kg mąki

60 dkg cukru pudru

80 dkg miodu

30 dkg margaryny

10 jaj

4 łyżeczki sody

6-8 łyżek przyprawy do piernika

4-5 łyżeczek kakao( opcjonalnie)

Dodatkowo do posmarowania ciasta 2 białka jaja

Lukier królewski do dekoracji szopki:

2 białka

40-50 dkg cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche, w środku zrobić dołek,wbić do niego jajka ,wlać roztopione chłodne masło i miód i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na całą noc,aby ciasto odpoczęło. Przygotować szablony szopki.

szopka

szopka

Na drugi dzień ciasto zagnieść ,rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać za pomocą noża do pizzy i szablonów poszczególne części szopki, figurki, choinki i podstawę szopki. Jeżeli chcemy okno mieć w szopce to należy jeszcze przed pieczeniem wyciąć otwory.

szopka

Części szopki położyć na blaszce wyłożonej pergaminem,posmarować białkiem,włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni i piec 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Elementy szopki łączymy ze sobą za pomocą karmelu 4 łyżki cukru rozpuścić na małej patelni lub za pomocą lukru  1/2 łyżeczki wody i 2- 3 łyżki cukru pudru,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier.

Wykonanie lukru królewskiego:

Białka ubijamy i jak tylko się spienią dodajemy powoli porcjami  i przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od wielkości białek.Lukier nie może być za rzadki, bo będzie się rozlewał.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego,(najlepsze są takie na mrożonki, bo są mocne),woreczek zwijamy w stożek i odcinamy rożek,tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy szopkę. Tego lukru można użyć również do sklejania szopki,ale szopka wytrzyma tylko ok. 2 miesiące,jak lukier całkowicie wyschnie ,to szopka poskłada się jak domek z kart, więc nie polecam. Najlepszy jest karmel,albo lukier z wody i cukru pudru.

Poszczególne części szopki:

1x tył szopki  16,5x29x17x19x

2x bok szopki 16,5x17,5

1x dach szopki prawy 17,5x21

1x dach szopki lewy 17,5x29

1x podstawa szopki

figurki,żłobek,choinki,zwierzątka,

szopka

szopka

szopka

szopka

szopka

szopka

środa, 05 grudnia 2012
Pierniczki

Pierniczki

 Już czas na pierniczki.:) Pachnie świętami.:)

Składniki:

40 dkg mąki

12 dkg cukru pudru

16 dkg miodu

6 dkg tłuszczu( masła lub margaryny)

2 jaja

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki kakao

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche , w środku zrobić dołek ,wbić do niego jajka,wlać roztopione chłodne masło i miód,zagnieść na jednolitą masę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub dać do miski i przykryć ściereczką, włożyć do lodówki na całą noc,żeby ciasto odpoczęło. Na drugi dzień ciasto zagnieść , rozwałkować na stolnicy na grubość 3-4 mm

Pierniczki

i wykrawać dowolne kształty.

Pierniczki

Pierniczki posmarować białkiem, płożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni  ok. 8-10 minut.

Pierniczki

Lukier królewski do dekoracji pierniczków:

1 białko

20-25 dkg cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Białko ubijamy i jak tylko się spieni dodajemy powoli, porcjami , przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od wielkości białka dlatego nie dodajemy całego cukru od razu tylko powoli dosypujemy. (Czasami nawet potrzeba 25dkg - 30 dkg cukru pudru na jedno białko.)Lukier nie może być za rzadki bo będzie się rozlewał i spływał z ciasteczek ,a dekoracje na pierniczkach będą nieestetyczne.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego (najlepiej takiego na mrożonki, bo one są mocne),odcinamy rożek,tak aby został malutki otworek i dekorujemy pierniczki.

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

 

poniedziałek, 19 listopada 2012
Koreczki z szynki i ogórka

 koreczki z szynki

Składniki:

ogórki konserwowe

serek typu "Almette", "Ostrowia" o smaku chrzanu

plastry szynki konserwowej

Wykonanie:

Plaster szynki posmarować serkiem, położyć ogórka i zwinąć w roladkę. Roladkę pociąć w 1,5 - 2 cm plastry, wbić wykałaczkę i układać na półmisku.Smacznego.

Roladki z szynki

niedziela, 21 października 2012
Papryka faszerowana

papryka faszerowana

Składniki:

3 duże grube papryki

25- 30 dkg mięsa mielonego

20 dkg ryżu

1 duża cebula

sól,pieprz czarny,pieprz ziołowy

Składniki na sos:

1 szklanka śmietany 30%

1 szklanka rosołku instant lub wody

1 płaska łyżka mąki

2-3 łyżki ketchupu

sól,pieprz,vegeta,

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Paprykę umyć,osuszyć.Nożem w kształcie litery V jak ktoś posiada lub zwykłym ostrym nożykiem odciąć górną część papryki zygzakami, wydrążyć środek. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami. Farszem nadziać papryki, przykryć odciętą częścią,włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego,składniki na sos wymieszać i zalać papryki. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 40 - 50 minut. Smacznego.

papryka faszerowana

środa, 10 października 2012
Ziemniaki faszerowane grzybami

Ziemniaki faszerowane grzybami

Składniki:

4 duże ziemniaki

25 dkg kurek

25 dkg pieczarek

1 cebula

1-2 łyżki śmietany

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

majeranek

sos maggi

przyprawa do ziemniaków

olej

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.Wystudzić. Obrać ze skórki, przeciąć na pół i powykrawać środki.Tak przygotowane ziemniaki włożyć do miski z olejem i przyprawą do ziemniaków. Wydrążone środki pokroić na kawałki i odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,zeszklić delikatnie na maśle,dodać całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,a duże pieczarki w kostkę.Podsmażyć razem,doprawić,solą,pieprzem,majerankiem i sosem maggi.( kilka grzybków odłożyć do dekoracji) Dodać kawałki ziemniaków,śmietanę,majonez,wymieszać.Przygotowanym farszem nadziać ziemniaki,włożyć do naczynia żaroodpornego,(można posypać żółtym serem) i zapiec ok. 10 minut. Podawać jako ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu.Smacznego.

Ziemniaki faszerowane grzybami

 

 

piątek, 05 października 2012
Jajka zapiekane w koszyczkach z ciasta francuskiego

jajko w cieście francuskim

Super przekąska na ciepło,może być podana na śniadanie lub jako danie obiadowe.

Składniki:

1 gotowe ciasto francuskie

6 jajek

2-3 plasterki szynki pokrojonej w małe paseczki

5 dkg sera żółtego startego na grubej tarce

koperek

3 łyżeczki majonezu

sól,pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat umieścić w formie muffinkowej, tak aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Włożyć troszeczkę sera żółtego,szynki ,koperku i wbić jajko.

jajko w cieście francuskim

Doprawić solą i pieprzem na końcu dać ser żółty i pół łyżeczki majonezu.

jajko w cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawić muffiny i piec ok. 20-25 minut. Smacznego.

jajko w cieście francuskim

 

jajko w cieście francuskim

czwartek, 04 października 2012
Koszyk z ciasta francuskiego z mięsem,ryżem i pieczarkami

koszyk

Składniki:

60 dkg mięsa mielonego

2 jajka

2 -3 łyżki bułki tartej

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

1-2 cebula

40dkg pieczarek

10-15 dkg ryżu

ciasto francuskie

natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone włożyć do miski,dodać 1 jajko, bułkę tartą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę zmieloną w maszynce do mięsa,doprawić solą, pieprzem,  ulubionymi przyprawami.

koszyk

Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z farszu uformować kulę położyć ją na przygotowanej formie, rozpłaszczyć robiąc w środku wgłębienie.Zapiec w piekarniku 5 min. Przestudzić.

koszyk

Ciasto francuskie pociąć na 1 cm paski i zrobić z nich plecionkę.Plecionką obłożyć mięso.Na ucho koszyka należy jeden pasek uciąć o szerokości ok. 3 cm złożyć na pół i poskręcać tworząc spiralę ,położyć na blaszce obok koszyka formując pół koło. Ciasto posmarować  jajkiem.

koszyk

Piec w 200 stopniach ,aż ciasto nabierze złotego koloru ok. 40 minut. Ucho koszyka należy wyciągnąć wcześniej z piekarnika,aby się nie przypaliło. Pieczarki podgotować ,a później podsmażyć na maśle. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po upieczeniu do koszyka włożyć ucho wsypać ryż troszeczkę ugnieść i na wierzchu poukładać pieczarki. Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika,ale ja tego nie robiłam.

koszyk

koszyk

koszyk

koszyk

środa, 13 czerwca 2012
Udka faszerowane mięsem mielonym i wątróbką

udka faszerowane

Składniki:

4 udka

Składniki na farsz:

30dkg łopatki mielonej

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

2-3 łyżki bułki tartej

sól,pieprz,vegeta,natka pietruszki,czosnek wyciśnięty przez praskę,

1-2 wątróbki z drobiu

Składniki na marynatę:

olej,pieprz,sól,vegeta,papryka słodka,liść laurowy,ziele angielskie,czosnek świeży,przyprawa do drobiu.

Wykonanie:

Z udek wyciąć kości,troszeczkę rozbić.Przygotować farsz: Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,śmietanę,bułkę tartą,czosnek,przyprawy i wymieszać. Mięso ma być dość pikantne.Do mięsa dodać pokrojoną i usmażoną na masełku wątróbkę,wymieszać.Farszem nadziać udka,związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.Składniki na marynatę wymieszać,włożyć do niej udka i odstawić na bok na godzinkę lub dwie.Po tym czasie udka włożyć do naczynia do zapiekania,podlać olejem i 1/4 szklanki wody.

udka faszerowane

Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec ok.1 godziny.

udka faszerowane

udka faszerowane

udka faszerowane

niedziela, 10 czerwca 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem do obiadu

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

Składniki:

1mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej

2 jabłka starte na grubej tarce

1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika

sól,pieprz,natka pietruszki

2-3 łyżki majonezu

1-2 łyżki śmietany 18%

szczypta cukru

sok z cytryny

Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, dodać utarte jabłka,natkę,śmietanę, majonez, chrzan, doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i szczyptą cukru.Smacznego.

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

sobota, 09 czerwca 2012
Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Składniki:

50 dkg mielonego fileta z indyka lub kurczaka

30 dkg pieczarek

2 cebule

2- 3 różyczki kalafiora

5 dkg żółtego sera

2-3 łyżki śmietany słodkiej

1 łyżka majonezu

1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

1 jajko

sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

1 kromka białego chleba tostowego

natka pietruszki,koperek

czosnek do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Chleb połamać na kawałki i zalać śmietaną.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Mięso zmielić dodać odciśnięty chleb,połowę usmażonej cebuli,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Różyczki kalafiora ugotować na Al dente.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki pokroić w większe kawałki. Może to być grubsza kostka lub plastry i smażyć na patelni do odparowania wody.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki, kalafiora,pokrojoną natkę,koperek,połowę tartego żółtego sera,wymieszać doprawić solą i pieprzem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować 4 Filiżanki do kawy lub kokilki do zapiekania wyłożyć folią aluminiową,posmarować olejem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Farsz mięsny podzielić na 4 części i wyłożyć nim kokilki(filiżanki)tak aby dno i boki były wyłożone farszem.Środek wypełnić farszem pieczarkowym.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować zalewę: Śmietanę w której był moczony chleb,majonez,jajko,sól,pieprz,pozostały ser wymieszać i zalać kokilki(filiżanki).

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.30 minut.Jak troszkę ostygną wyciągnąć z kokilek i zdjąć folię. Smacznego.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi