piątek, 17 stycznia 2014
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z budyniem

Pyszne i bardzo syte. Podczas zapiekania sos waniliowo-budyniowy zostaje niemalże w całości wchłonięty przez naleśniki,przez co stają się delikatne i bardzo smaczne. Zupełnie inaczej smakują niż zwykłe naleśniki z serem. Polecam.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2szklanki mleka

1/2szklanki wody mineralnej

2szklanki mąki

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 jaja

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

500g sera zmielonego takiego jak na sernik

4 jaja

80g masła

40g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

kilka kropel soku z cytryny

200ml gęstej śmietany 18%

opcjonalnie rodzynki

80g cukru kryształu do piany z białek

Składniki na sos budyniowy:

125ml mleka

125ml gęstej śmietany 18%

2 jaja

30g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

 Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i upiec 15 naleśników.

Naleśniki z budyniem

Wykonanie nadzienia:

Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowy na jednolitą masę,dodawać po jednym żółtku,ser, śmietanę i sok z cytryny.

Naleśniki z budyniem

Białka ubić z cukrem kryształem,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Naleśniki z budyniem

Dużą łyżkę masy rozsmarować na naleśniku,złożyć dwa końce do środka i delikatnie, luźno zwinąć w rulon.

Nalesniki z budyniem

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Przygotować sos budyniowy:

Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Naczynie przykryć folią aluminiową,włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok. 40-50 minut. Smacznego

Naleśniki z budyniem

Nalesniki z budyniem

 

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski doskonale nadaje się  do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.

 Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.

lukier królewski

Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.

lukier królewski

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

lukier królewski

Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.

Lukier królewski

Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie  rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.

Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru. Lukier rzadki i lukier gęsty.

Lukier królewski

Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów.

Lukier królewski

Lukier królewski

 Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

lukier królewski

Lukier królewski

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ciasteczka orzechowo migdałowe w białej czekoladzie

ciasteczka orzechowo migdałowe

Składniki:

120g masła

120g mąki

70g cukru pudru

90g orzechów laskowych

szczypta cynamonu

Składniki czekoladowej polewy:

100g czekolady białej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do przełożenia marmolada morelowa

 Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,orzechy,cynamon,wysypać na blat,dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać krążki o średnicy 4cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.10-12 minut. Wystudzić, przełożyć marmoladą morelową, udekorować polewą i migdałem.

Wykonanie białej polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać plantę,wymieszać , aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka orzechowo migdałowe

Ciasteczka maślane kokardki

Ciasteczka kokardki

Składniki:

300g mąki

200g masła

100g cukru pudru

2 żółtka

1 cukier waniliowy

kilka kropel soku z cytryny

szczypta soli

Czekoladowa polewa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do dekoracji wiśnie kandyzowane

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,cukier waniliowy,sól,wysypać na blat,dodać żółtka,sok z cytryny i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść ciasto . Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać  dowolne kształty, u mnie kokardki. Upiec w 180 stopniach ok. 9-12 minut na złoty kolor. Ciasteczka wystudzić i przełożyć marmoladą morelową. Udekorować czekoladową polewą i połówką wisienki kandyzowanej.

Wykonanie czekoladowej polewy.:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać plantę i mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka maślane półksiężyce

Składniki:

250g miękkiego masła

80g cukru pudru

1/2 opak. cukru waniliowego

szczypta soli

1 całe jajko

330g mąki

Polewa czekoladowa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka planty

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. (Mikserem ręcznym ok. 12 min., robotem kuchennym ok. 6 minut). Dodać całe jajko i ucierać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, założyć metalową końcówkę gwiazdki i wyciskać małe rogaliki (ok. 5 cm.)Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć marmoladą morelową, odstawić do sklejenia. Ciasteczka maczać w polewie , wyłożyć na deseczkę wyłożoną folią spożywczą i zostawić,aż czekolada zastygnie.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty wymieszać, aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka migdałowe

ciasteczka migdałowe

Składniki na ciasto:

200g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

140g masła

80g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 żółtko

40g mielonych migdałów

 Składniki do dekoracji:

150g marcepanu

50g cukru pudru

marmolada morelowa

połówki migdałów

Składniki polewy:

100g czekolady deserowej

1 łyżka "planty"

Wykonanie:

Mąkę,proszek,cukier puder,cukier waniliowy,mielone migdały wysypać na blat, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać krążki o śr. 4 cm , wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 8-10 min na złoty kolor. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Marcepan wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować i wycinać krążki wielkości ciasteczek. Każde ciasteczko smarujemy marmoladą morelową , kładziemy krążek z marcepanu i dociskamy. Tak przygotowane ciasteczko maczamy do połowy w polewie czekoladowej , doklejamy migdał, kładziemy na tackę wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę planty, mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka migdałowe

 

 

Ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Składniki na ciasto:

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru pudru

10 dkg orzechów włoskich

2 żółtka

1 cukier waniliowy

szczypta cynamonu

szczypta soli

kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

całe orzechy do dekoracji

Składniki na polewę:

100 g czekolady deserowej

 1 łyżka margaryny "planta"

 Wykonanie:

Mąkę,cukier puder,orzechy,cynamon,sól,cukier waniliowy wysypać na blat, dodać pokrojone na małe kawałki masło, sok z cytryny i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto  rozwałkować na cienki placek ok.3 mm i wycinać kółka o średnicy 4 cm. Piec  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach ok. 9-12 minut. Ciasteczka wystudzić i przełożyć dżemem morelowym. Poczekać,aż ciasteczka się dobrze skleją. Wierzch ciasteczek posmarować czekoladą i udekorować orzechem włoskim.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać łyżkę planty,mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

 ciasteczka orzechowe

 

wtorek, 13 sierpnia 2013
Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Prosta,smaczna i efektowna przekąska do piwka.

Składniki:

1 słoik Oliwek nadziewanych bez pestek

1 ciasto francuskie

jajko

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.

Oliwki w cieście francuskim

Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..

Oliwki w cieście francuskim

Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.

Oliwki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

niedziela, 28 lipca 2013
Krokodyl z ogórka

Ogórkowy krokodyl

Szybki i efektowny sposób na podanie koreczków. Swym wyglądem zachwyca nie tylko dzieci,ale i dorosłych. Do wykonania koreczków można użyć dowolnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj

Składniki:

1 ogórek wężowy

pomidory koktajlowe

mini mozzarella

salami

oliwki

2 ziarenka ziela angielskiego na oczy

ewentualnie kawałek marchewki na język

Wykonanie:

Ogórek umyć,osuszyć i odciąć cieniutki plasterek wzdłuż ogórka, dzięki temu będzie nam stabilnie leżał na talerzu. Odcięty pasek wykorzystać na łapki krokodyla. Z jednej strony ogórka zrobić nacięcie i ostrym małym nożykiem wyciąć zęby,lub drugi sposób małym nożykiem naciąć na ogórku zygzak i za pomocą noża otworzyć  paszczę. Do paszczy włożyć mały pomidorek koktajlowy lub jeżeli masz kawałek marchewki wytnij paseczek na język i włóż go do paszczy.Z Mozzarelli, oliwek,pomidorków,salami lub dowolnych dodatków zrobić koreczki i nabić na ogórka. Tuż za paszczą z oliwek i ziela angielskiego zrobić oczy. Ogórek położyć na talerzu, dołączyć łapki i gotowe.

Ogórkowy krokodyl

Ogórkowy krokodyl

 

poniedziałek, 03 czerwca 2013
Cendy bar czyli słodki bufet

Moje dzieło.:) Bardzo dużo pracy i serca włożyłam przygotowując te wszystkie słodkości, ale udało się i jestem z tego dumna.:) Goście byli zachwyceni,a ciasteczka rozeszły się jak świeże bułeczki,..to bardzo cieszy...posypały się kolejne zamówienia, moja praca została doceniona.:) Słodki stół to wspaniała atrakcja na wesele, urodziny,rocznicę ślubu,komunię czy chrzciny.:) Nowość w Polsce która przywędrowała do nas z Ameryki.:) Cieszy się coraz to większym zainteresowaniem.:) Nie jest to tania przyjemność, ale warta zachodu... Polecam.

Wykonuję na zamówienie dekorowane ciasteczka maślane. Zainteresowanych proszę o kontakt tel:512335065. Tarnów województwo małopolskie.

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

s

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

Słodki bufet czyli Candy bar

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi