czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

wtorek, 02 grudnia 2014
Grzybki przekąska

grzybki przekąska

Składniki na ok. 20sztuk

1 ogórek wężowy

100g sera żółtego

100g szynki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 słoik dużych pieczarek marynowanych

Natka pietruszki do dekoracji

sól,pieprz

Wykonanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na grubej tarce,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majonez,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórek pokroić w plastry, położyć kulki z masy i przykryć kapeluszami pieczarek. Udekorować natką pietruszki.

grzybki przekąska

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,30godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

niedziela, 18 maja 2014
Ciasteczka komunijne

Dzisiaj chciałabym przedstawić kilka propozycji ciasteczek komunijnych wykonanych na zamówienie.

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"

Sałatka Grzybowa polana

Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj:

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Sałatka Grzybowa polana

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

 

wtorek, 28 stycznia 2014
Sałatka " Ananas"

Sałatka ananas

Ostatnio znalazłam w necie dwa ciekawe przepisy na sałatkę warstwową,które wypróbowałam i uważam,że są godne uwagi.Jedną z nich chcę Wam dzisiaj zaprezentować,druga czeka w kolejce. Oryginalna sałatka "Ananas" może być ozdobą świątecznego stołu,a przy tym smakuje rewelacyjnie.Polecam.

Składniki:

3 średnie ziemniaki

3 jajka

2 udka z kurczaka

100g żółtego sera

4 średnie ogórki konserwowe

1 mała czerwona cebula

1 mały majonez

3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

sól,pieprz

Składniki do dekoracji:

połówki orzechów włoskich

zielona cebulka

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach,wystudzić,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

2. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

3. Udka ugotować z dowolnymi przyprawami,wystudzić,oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałki.

 Na półmisku układamy w kształcie jaja poszczególne warstwy sałatki,przekładając każdą warstwę majonezem i doprawiając solą i pieprzem.

4.Ser zetrzeć na grubej tarce.

5. Ogórki zetrzeć na grubej tarce.

6. Cebulę pokroić w drobną kostkę i troszkę posolić.

7. Majonez wymieszać ze śmietaną , doprawić solą i pieprzem.

Składanie sałatki:

1 warstwa ziemniaki,sól,pieprz, majonez ze  śmietaną

Sałatka ananas

2 warstwa cebula,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

3 warstwa połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

4 warstwa ogórki,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

5 warstwa druga połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

6 warstwa jajka,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

7 warstwa ser żółty

Sałatka ananas

Całość smarujemy majonezem.

Sałatka ananas

Dekorujemy połówkami orzechów i zieloną cebulką. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy tak,aby jeden plasterek  zachodził na drugi tworząc jak gdyby łuskę.

Sałatka ananas

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

środa, 22 stycznia 2014
Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym

Roladki z szynki w galarecie

Szynkowe ruloniki to doskonała przekąska, która urozmaici nasze menu. Przygotowanie galarety jest nieco pracochłonne,ale nie zawsze musi tak być. Wystarczy,że w domu mamy warzywny bulion w kostkach lub rosół z poprzedniego dnia,a danie można przygotować w kilka chwil.Klarowanie galarety też można pominąć. Skraca to czas przygotowań, ale jednocześnie danie traci na wyglądzie.Osobiście jestem zwolenniczką czystej, klarowanej galarety,dlatego tym razem moją propozycją są szynkowe ruloniki z serkiem chrzanowym w pięknej galarecie.

Składniki:

10 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

serek chrzanowy ostrowia

opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

Składniki do klarowania wywaru:

2 łyżeczki octu

2 białka jaja

Do dekoracji użyłam białko jaja, kawałki marchewki i natką pietruszki

Wykonanie:

Wywar warzywny mocno doprawić, do zimnego dodać ocet i roztrzepane białka.

Roladki z szynki w galarecie

Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką,aż do zagotowania. Na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, a wywar stanie się klarowny.

Roladki z szynki w galarecie

Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Szynkę posmarować serkiem chrzanowym,zwinąć w rulonik.( Dla zaostrzenia smaku można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika i wymieszać)

Roladki z szynki w galarecie

Etapy zalewania roladek: 

Uwaga galareta do zalewania roladek ma być gęsta, ma mieć konsystencję lakieru do paznokci!!!

Etap I: Do prostokątnego naczynia wlać troszeczkę tężejącej galarety (ok 0,5 cm wysokości naczynia) ,wstawić do lodówki do stężenia.

Etap II: Na zastygniętej galarecie ułożyć roladki łączeniem do dołu robiąc niewielkie odstępy, polać kilkoma łyżkami tężejącej galarety i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Roladki z szynki w galarecie

Etap III: Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety, ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do lodówki do stężenia. (Dekorację wykonałam: płatki kwiatów z białka jaja,środek ugotowana marchewka,łodygi z natki pietruszki.)

Roladki z szynki w galarecie

Etap III: Jak dekoracja dobrze nam zastygnie,całość delikatnie zalać tężejącą gęstą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Przed podaniem roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. Smacznego.

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje. Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Do przyrządzenia tej przekąski doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach. Poniżej podaję sposób wykonania galarety z klarowanego wywaru warzywnego, troszkę więcej pracy,ale warto.:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i życzę smacznego.

Składniki:

10szt jajek

5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

9 łyżeczek żelatyny

Składniki na wywar warzywny:

1 litr i 1 szklanka wody

włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

Składniki do dekoracji:

mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

Natka pietruszki

ugotowana marchewka

Składniki do klarowania galarety:

2 białka jaja

2 łyżeczki octu

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Klarowanie wywaru:

Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować  kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie klarowanej z groszkiem mrożonym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Proces klarowania galarety można pominąć, ponieważ jest to troszkę pracochłonne i nie wszyscy mają na to czas. Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie nieklarowanej z groszkiem konserwowym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi