sobota, 05 lutego 2011
Drobiowe roladki z omletem i papryką

f

 Składniki (na 4 roladki):

4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 jaja
troszkę papryki konserwowej
troszkę posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
Przyprawy ,sól,pieprz,vegeta

 Filety rozciąć po długości nożem,tak aby powstały 4 duże płaty mięsa. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą ,pieprzem (lub opcjonalnie można zrobić marynatę z oleju,soli,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki i pędzelkiem posmarować mięso).Na malutkiej patelni usmażyć omlety 'każdy osobno z jajka i troszkę vegety.(Jeden omlet jedno jajko).Na rozbite i doprawione mięso położyć omlet,przez  środek omleta paski papryki konserwowej,a po bokach posiekany koperek lub natkę pietruszki.

f

Całość zwinąć w roladę spiąć wykałaczkami, obsmażyć na patelni na rumiano,dać do naczynia żaroodpornego ,podlać delikatnie rosołkiem lub wodą , przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec ok. 30-40 min. Sos, który powstał podczas pieczenia można zagęścić i polać delikatnie mięso.Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.

f

f

 

f

Rolada z indyka z jajkiem
r
Składniki

1-1,20 kg. Piersi z indyka

5-6 jaj ugotowanych na twardo

Szynka w plastrach

Papryka konserwowa

Sól pieprz ,czosnek ,majeranek, ziele angielskie ,liść laurowy, vegeta, papryka pieprz ziołowy,kminek, olej i inne.

Pierś z indyka rozbić na duży  płat mięsa posolić i posypać pieprzem. Cały płat obłożyć szynką, z jednego końca poukładać jajka a obok położyć paprykę. Zwinąć roladę tak aby żaden ze składników nie wypadł ze środka. Związać sznurkiem i natrzeć mieszanką z ziół. Na wierzchu poukładać liście laurowe, czosnek w plastrach, ziele angielskie. Posypać majerankiem. Dać do naczynia przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Rano roladę dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dać do rękawa do pieczenia na to poukładać czosnek, ziele, liść posypać majerankiem, podlać olejem. Związać rękaw i piec 200 stopni ok. 1-1,20 godz.(w zależności jak duża rolada)

Odstawić do wystygnięcia. Kroić na drugi dzień. Zalać galaretką lub polakierować galaretką.Roladę można również podać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną sałatką.

r

 

r

 

 

 

piątek, 04 lutego 2011
Pierś z kurczaka w cieście francuskim

c

 Składniki;
2 pojedyncze filety z kurczaka
olej
sól ,pieprz
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa do drobiu lub "vegeta"
majeranek

1 gotowe ciasto francuskie
2 plastry sera żółtego
2 plastry szynki
jajko do posmarowania ciasta

Z oleju i przypraw  zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok.1 godzinę.

c

Na patelni rozgrzać olej , włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.Odstawić do wystygnięcia.

f


Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środku położyć mięso na mięso dać ser i szynkę.

f

 

f

Ciasto ponacinać  nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam gdzie leży mięso ma zostać nie  pocięte).Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz.

f


Tak przygotowane ciasto posmarować jajkiem lub samym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30-40 minut.

f

 f

f

f

Schabowy kwiat z pieczarkami

k

 

 

Składniki na 1 kwiat:

1 kotlet schabowy(110-120g)
2 plastry boczku
1-2 łyżki pieczarek smażonych z cebulą (5dkg pieczarek,1 bardzo mała cebulka, ew.1-2 dkg startego sera żółtego)
sól,pieprz,vegeta do smaku

Każdy kawałek mięsa zapakować w folię i rozbić bardzo cienko. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor ,dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić,aż wyparuje woda. ( można opcjonalnie dodać troszkę śmietany 30 %, a na samym końcu troszkę startego sera żółtego) Płat mięsa posypać solą i pieprzem na środku położyć boczek.

k

Na boczku położyć usmażone pieczarki z cebulą.

k

Mięso starannie zwijamy w kulkę ,tak aby składniki nam nie wypadły ze środka.

k

Na wierzch dajemy plaster boczku.( można zamiast boczku dać szynkę)

k

Całość obwiązujemy bawełnianym sznurkiem,aby powstał kwiat,tak jak pakujemy prezent.(Tak przygotowane mięso można dać do marynaty zrobionej z oleju, sosu sojowego,soli,pieprzu,papryki,czosnku,majeranku itp )

k

Kwiaty obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

k

 

Wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy delikatnie rosołkiem i pieczemy w 200 stopniach ok.40-50 min.( do godziny ). Powstały sos podczas pieczenia podbijamy mąką i zabielamy śmietaną.
Jeżeli danie przygotowujemy dla więcej osób to dzień wcześniej obsmażamy, jak troszkę przestygną ściągamy nici ,a na drugi dzień wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku.

k

k

Cordon bleu - kwiat
cordon blue
Składniki:

2 filety z kurczaka
2 plastry sera żółtego gouda
2 plastry szynki
troszkę masła
2 plastry szynki lub boczku
sól,pieprz,dowolne przyprawy,olej do smażenia
2 łyżki mąki
Śmietana słodka
Filety  z kurczaka naciąć po długości, tak aby powstał jeden wielki kotlet. Troszkę rozbić, bardzo delikatnie ,uważając aby nie popękała błonka. Mają być grubsze ok. 1 cm. Następnie posolić, posypać pieprzem,posmarować grubo masłem.
k
Na masło położyć plaster sera i plaster szynki.
k
Całość zwinąć w kulkę, troszkę docisnąć dłońmi.
k
Na górę, w miejsce łączenia położyć  plaster boczku lub szynki, a nawet można wykorzystać skórkę z kurczaka,jeżeli filety kupimy ze skórą. Chodzi oto , aby zawartość nam nie wypłynęła ze środka podczas smażenia. Związać sznurkiem, tak jak prezent.
cordon blue
Na patelni rozgrzać olej ,włożyć mięsne kwiaty i obsmażyć z obu stron.
k
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości od czasu do czasu przekręcić ,w razie potrzeby dolewać  wody, aby mięso się nie przypaliło.
k
Gdy mięso będzie miękkie odłożyć na chwilę na bok, a  powstały sos zagęścić mąką i śmietaną.
k
Włożyć mięso i razem zagotować.
k
Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.
Bułeczki zapiekane z jajkiem i serem żółtym
b
Składniki

1 małe jajko
10 dkg sera żółtego goudy
vegeta
2 bułki kajzerki

 

Serek ścieramy na grubej tarce ,dodajemy jajko i troszkę vegety .Jeżeli mamy duże jajo dodajemy więcej sera. Masa powinna być gęsta nie lejąca. Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy masę, dociskamy. Na  patelni teflonowej rozgrzewamy troszkę oleju lub masła, kładziemy bułeczki serem do dołu lekko dociskamy do patelni i  zapiekamy,aż ser się rozpuści i zapiecze ok.1 min. odwracamy na drugą stronę i chwileczkę zapiekamy ok, pół minuty. podajemy z ketchupem.

b

 

b

 

b

 

b

 

b

 

b

 

b

Kęski drobiowe z sosem żurawinowym

k

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa do drobiu
Sól,pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju

Do panierowania:
mąka ziemniaczana
2 jajka,vegeta

Olej do smażenia

Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1/2 małego ketchupu pikantnego
2 łyżki dżemu żurawinowego
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz

Sos czosnkowo-ziołowy:
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 ząbki czosnku
sól ,pieprz
suszony koperek ,pietruszka

Mięso pokroić w kostkę (kęski ),posypać przyprawami ,dodać olej,czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki na 1/2 godz.może być dłużej.
Panierować najpierw w mące,a później w jajku (UWAGA:nie zmieniać kolejności panierki, jeżeli zrobisz odwrotnie to wyjdą kamyczki), wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na  ręczniku papierowym.
Odstawić w chłodne miejsce.

Podawać jako zimną przystawkę z sosem żurawinowym lub czosnkowym.

Przygotować sosy:

Wszystkie składniki na sos żurawinowy wymieszać,doprawić i schłodzić w lodówce.

Wszystkie składniki na sos czosnkowy wymieszać, doprawić i schłodzić w lodówce

 

k

 

k

 

Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany

p

Składniki



200g mięsa mielonego(łopatka, karkówka)

200g pieczarek

1 cebula

125 g kwaśnej śmietany

80g sera żółtego goudy,

1 jajko,

sól,pieprz,vegeta

1 opakowanie ciasta francuskiego z "lidla".

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda.
Mięso,cebulę,pieczarki dać do miski,dodać starty na grubej tarce ser żółty,śmietanę, jajko, przyprawy i wymieszać.

p

p

Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawało poza brzegi.

p

Napełnić farszem.

p

Piec W 200 stopni ok. 30 min. Paszteciki podajemy na ciepło, doskonale smakują z barszczem czerwonym lub zupką kremową z pieczarek.

p

 

p

p

p

1 ... 11 , 12 , 13
 
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi