sobota, 05 lutego 2011
Drobiowe roladki z omletem i papryką
Składniki (na 4 roladki): Filety rozciąć po długości nożem,tak aby powstały 4 duże płaty mięsa. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą ,pieprzem (lub opcjonalnie można zrobić marynatę z oleju,soli,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki i pędzelkiem posmarować mięso).Na malutkiej patelni usmażyć omlety 'każdy osobno z jajka i troszkę vegety.(Jeden omlet jedno jajko).Na rozbite i doprawione mięso położyć omlet,przez środek omleta paski papryki konserwowej,a po bokach posiekany koperek lub natkę pietruszki. Całość zwinąć w roladę spiąć wykałaczkami, obsmażyć na patelni na rumiano,dać do naczynia żaroodpornego ,podlać delikatnie rosołkiem lub wodą , przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec ok. 30-40 min. Sos, który powstał podczas pieczenia można zagęścić i polać delikatnie mięso.Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Rolada z indyka z jajkiem
Składniki
1-1,20 kg. Piersi z indyka 5-6 jaj ugotowanych na twardo Szynka w plastrach Papryka konserwowa Sól pieprz ,czosnek ,majeranek, ziele angielskie ,liść laurowy, vegeta, papryka pieprz ziołowy,kminek, olej i inne. Pierś z indyka rozbić na duży płat mięsa posolić i posypać pieprzem. Cały płat obłożyć szynką, z jednego końca poukładać jajka a obok położyć paprykę. Zwinąć roladę tak aby żaden ze składników nie wypadł ze środka. Związać sznurkiem i natrzeć mieszanką z ziół. Na wierzchu poukładać liście laurowe, czosnek w plastrach, ziele angielskie. Posypać majerankiem. Dać do naczynia przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Rano roladę dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dać do rękawa do pieczenia na to poukładać czosnek, ziele, liść posypać majerankiem, podlać olejem. Związać rękaw i piec 200 stopni ok. 1-1,20 godz.(w zależności jak duża rolada) Odstawić do wystygnięcia. Kroić na drugi dzień. Zalać galaretką lub polakierować galaretką.Roladę można również podać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną sałatką.
piątek, 04 lutego 2011
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Składniki; Z oleju i przypraw zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok.1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej , włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto ponacinać nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam gdzie leży mięso ma zostać nie pocięte).Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz.
Schabowy kwiat z pieczarkami
Składniki na 1 kwiat: Każdy kawałek mięsa zapakować w folię i rozbić bardzo cienko. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor ,dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić,aż wyparuje woda. ( można opcjonalnie dodać troszkę śmietany 30 %, a na samym końcu troszkę startego sera żółtego) Płat mięsa posypać solą i pieprzem na środku położyć boczek. Na boczku położyć usmażone pieczarki z cebulą. Mięso starannie zwijamy w kulkę ,tak aby składniki nam nie wypadły ze środka. Na wierzch dajemy plaster boczku.( można zamiast boczku dać szynkę) Całość obwiązujemy bawełnianym sznurkiem,aby powstał kwiat,tak jak pakujemy prezent.(Tak przygotowane mięso można dać do marynaty zrobionej z oleju, sosu sojowego,soli,pieprzu,papryki,czosnku,majeranku itp ) Kwiaty obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy delikatnie rosołkiem i pieczemy w 200 stopniach ok.40-50 min.( do godziny ). Powstały sos podczas pieczenia podbijamy mąką i zabielamy śmietaną. Cordon bleu - kwiat
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 plastry sera żółtego gouda 2 plastry szynki troszkę masła 2 plastry szynki lub boczku
sól,pieprz,dowolne przyprawy,olej do smażenia 2 łyżki mąki Śmietana słodka Filety z kurczaka naciąć po długości, tak aby powstał jeden wielki kotlet. Troszkę rozbić, bardzo delikatnie ,uważając aby nie popękała błonka. Mają być grubsze ok. 1 cm. Następnie posolić, posypać pieprzem,posmarować grubo masłem.
Na masło położyć plaster sera i plaster szynki.
Całość zwinąć w kulkę, troszkę docisnąć dłońmi.
Na górę, w miejsce łączenia położyć plaster boczku lub szynki, a nawet można wykorzystać skórkę z kurczaka,jeżeli filety kupimy ze skórą. Chodzi oto , aby zawartość nam nie wypłynęła ze środka podczas smażenia. Związać sznurkiem, tak jak prezent.
Na patelni rozgrzać olej ,włożyć mięsne kwiaty i obsmażyć z obu stron.
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości od czasu do czasu przekręcić ,w razie potrzeby dolewać wody, aby mięso się nie przypaliło.
Gdy mięso będzie miękkie odłożyć na chwilę na bok, a powstały sos zagęścić mąką i śmietaną.
![]() Włożyć mięso i razem zagotować.
Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.
Bułeczki zapiekane z jajkiem i serem żółtym
Składniki
1 małe jajko
Serek ścieramy na grubej tarce ,dodajemy jajko i troszkę vegety .Jeżeli mamy duże jajo dodajemy więcej sera. Masa powinna być gęsta nie lejąca. Bułeczki przekrawamy na pół, nakładamy masę, dociskamy. Na patelni teflonowej rozgrzewamy troszkę oleju lub masła, kładziemy bułeczki serem do dołu lekko dociskamy do patelni i zapiekamy,aż ser się rozpuści i zapiecze ok.1 min. odwracamy na drugą stronę i chwileczkę zapiekamy ok, pół minuty. podajemy z ketchupem.
Kęski drobiowe z sosem żurawinowym
Składniki: Mięso pokroić w kostkę (kęski ),posypać przyprawami ,dodać olej,czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki na 1/2 godz.może być dłużej. Podawać jako zimną przystawkę z sosem żurawinowym lub czosnkowym. Przygotować sosy: Wszystkie składniki na sos żurawinowy wymieszać,doprawić i schłodzić w lodówce. Wszystkie składniki na sos czosnkowy wymieszać, doprawić i schłodzić w lodówce
Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany
Składniki
200g pieczarek 1 cebula 125 g kwaśnej śmietany 80g sera żółtego goudy, 1 jajko, sól,pieprz,vegeta 1 opakowanie ciasta francuskiego z "lidla". Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda. Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawało poza brzegi. Napełnić farszem. Piec W 200 stopni ok. 30 min. Paszteciki podajemy na ciepło, doskonale smakują z barszczem czerwonym lub zupką kremową z pieczarek.
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi
|