czwartek, 27 października 2016
Ciasteczka Grzybki

Grzybki ciasteczka

Sezon grzybowy w pełni,wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie.:) Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:)

Składniki na ciasto:

200g masła lub margaryny

2 szklanki cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

800g mąki pszennej

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

Składniki na syrop:

2/3 szklanki cukru

4 łyżki wody

Składniki na biały lukier:

1 białko

ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropel soku z cytryny

Składniki dodatkowe:

1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"

barwnik spożywczy czerwony

suchy mak

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

Grzybki ciasteczka

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.

g

Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.

DSC_0145

Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.

Grzybki ciasteczka

 Wykonanie syropu:

Grzybki ciasteczka

Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.

W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.

Grzybki ciasteczka

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodać cukier puder i ubić. Opis tutaj.

Dekorowanie grzybków.

Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

Grzybki Muchomory:

Grzybki ciasteczka

Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.

Grzybki borowiki:

Grzybki ciasteczka

W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)

Grzybki kozaki:

Grzybki ciasteczka

Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać  w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Rada: Jeżeli syrop nam zastygnie należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.

 ciasteczka grzyby

 

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi