niedziela, 21 października 2012
Papryka faszerowana

papryka faszerowana

Składniki:

3 duże grube papryki

25- 30 dkg mięsa mielonego

20 dkg ryżu

1 duża cebula

sól,pieprz czarny,pieprz ziołowy

Składniki na sos:

1 szklanka śmietany 30%

1 szklanka rosołku instant lub wody

1 płaska łyżka mąki

2-3 łyżki ketchupu

sól,pieprz,vegeta,

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Paprykę umyć,osuszyć.Nożem w kształcie litery V jak ktoś posiada lub zwykłym ostrym nożykiem odciąć górną część papryki zygzakami, wydrążyć środek. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami. Farszem nadziać papryki, przykryć odciętą częścią,włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego,składniki na sos wymieszać i zalać papryki. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 40 - 50 minut. Smacznego.

papryka faszerowana

środa, 10 października 2012
Ziemniaki faszerowane grzybami

Ziemniaki faszerowane grzybami

Składniki:

4 duże ziemniaki

25 dkg kurek

25 dkg pieczarek

1 cebula

1-2 łyżki śmietany

1 łyżka majonezu

sól

pieprz

majeranek

sos maggi

przyprawa do ziemniaków

olej

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko.Wystudzić. Obrać ze skórki, przeciąć na pół i powykrawać środki.Tak przygotowane ziemniaki włożyć do miski z olejem i przyprawą do ziemniaków. Wydrążone środki pokroić na kawałki i odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę,zeszklić delikatnie na maśle,dodać całe kurki i pieczarki pokrojone w półplasterki,a duże pieczarki w kostkę.Podsmażyć razem,doprawić,solą,pieprzem,majerankiem i sosem maggi.( kilka grzybków odłożyć do dekoracji) Dodać kawałki ziemniaków,śmietanę,majonez,wymieszać.Przygotowanym farszem nadziać ziemniaki,włożyć do naczynia żaroodpornego,(można posypać żółtym serem) i zapiec ok. 10 minut. Podawać jako ciepłą przekąskę lub jako dodatek do obiadu.Smacznego.

Ziemniaki faszerowane grzybami

 

 

piątek, 05 października 2012
Jajka zapiekane w koszyczkach z ciasta francuskiego

jajko w cieście francuskim

Super przekąska na ciepło,może być podana na śniadanie lub jako danie obiadowe.

Składniki:

1 gotowe ciasto francuskie

6 jajek

2-3 plasterki szynki pokrojonej w małe paseczki

5 dkg sera żółtego startego na grubej tarce

koperek

3 łyżeczki majonezu

sól,pieprz

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 kwadratów. Każdy kwadrat umieścić w formie muffinkowej, tak aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Włożyć troszeczkę sera żółtego,szynki ,koperku i wbić jajko.

jajko w cieście francuskim

Doprawić solą i pieprzem na końcu dać ser żółty i pół łyżeczki majonezu.

jajko w cieście francuskim

Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawić muffiny i piec ok. 20-25 minut. Smacznego.

jajko w cieście francuskim

 

jajko w cieście francuskim

czwartek, 04 października 2012
Koszyk z ciasta francuskiego z mięsem,ryżem i pieczarkami

koszyk

Składniki:

60 dkg mięsa mielonego

2 jajka

2 -3 łyżki bułki tartej

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

1-2 cebula

40dkg pieczarek

10-15 dkg ryżu

ciasto francuskie

natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone włożyć do miski,dodać 1 jajko, bułkę tartą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę zmieloną w maszynce do mięsa,doprawić solą, pieprzem,  ulubionymi przyprawami.

koszyk

Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z farszu uformować kulę położyć ją na przygotowanej formie, rozpłaszczyć robiąc w środku wgłębienie.Zapiec w piekarniku 5 min. Przestudzić.

koszyk

Ciasto francuskie pociąć na 1 cm paski i zrobić z nich plecionkę.Plecionką obłożyć mięso.Na ucho koszyka należy jeden pasek uciąć o szerokości ok. 3 cm złożyć na pół i poskręcać tworząc spiralę ,położyć na blaszce obok koszyka formując pół koło. Ciasto posmarować  jajkiem.

koszyk

Piec w 200 stopniach ,aż ciasto nabierze złotego koloru ok. 40 minut. Ucho koszyka należy wyciągnąć wcześniej z piekarnika,aby się nie przypaliło. Pieczarki podgotować ,a później podsmażyć na maśle. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po upieczeniu do koszyka włożyć ucho wsypać ryż troszeczkę ugnieść i na wierzchu poukładać pieczarki. Można jeszcze całość włożyć na 5 minut do piekarnika,ale ja tego nie robiłam.

koszyk

koszyk

koszyk

koszyk

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi