wtorek, 13 sierpnia 2013
Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Prosta,smaczna i efektowna przekąska do piwka.

Składniki:

1 słoik Oliwek nadziewanych bez pestek

1 ciasto francuskie

jajko

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.

Oliwki w cieście francuskim

Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..

Oliwki w cieście francuskim

Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.

Oliwki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi