wtorek, 16 sierpnia 2011
Sakiewki z naleśnikiem pieczarką i serem

sakiewki

Składniki na jedną sakiewkę:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 mały naleśnik

1 pieczarka

3 kosteczki sera żółtego

1 łyżka majonezu

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Pieczarki ugotować w osolonej wodzie ok 10 min.Odciąć korzonki.

sakiewki

Naleśniki słone przygotować według własnego przepisu.

sakiewki

Mięso rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa.Posypać solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.Na mięso położyć naleśnik środek posmarować majonezem,położyć pieczarkę , w miejsce korzonka włożyć trzy kosteczki sera.

sakiewki

Zwinąć w sakiewkę i związać bawełnianą nitką.Tak przygotowane sakiewki smażyć na patelni pod przykryciem ok.10-15 minut.

sakiewki

Podsmażone sakiewki włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Zapiec ok. 15 minut. 

sakiewki

 

sakiewki

Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie

Schab po warszawsku

składniki:

1,20 schabu

majonez

7-8 jaj

chrzan ze słoika

szczypiorek drobno posiekany

sól,pieprz,majeranek,świeży czosnek,olej,dowolne przyprawy

2-3 litry wywaru warzywnego lub z kości

Żelatyna na 2-3 litry płynu

Schab natrzeć mieszanką ziół,oleju i przepraw. Odstawić na całą noc do lodówki.Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony.Dać do rękawa do pieczenia,podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody.Związać rękaw.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.1,20godz.Po upieczeniu odstawić do  wystygnięcia. Jak ostygnie wstawić do lodówki ponieważ schab najlepiej kroić  zimny ,mocno schłodzony. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wystudzić,odtłuścić,przecedzić. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.( ja kroję tak:odmierzam na schabie 0.5 cm przekrawam nożem do połowy grubości schabu,następnie znowu odmierzam 0,5 cm i przekrawam do końca odcinając plaster już z kieszonką).Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę,dodać chrzan i troszeczkę majonezu,sól,pieprz. Pasta ma być zwięzła nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu.Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem. Ułożyć na półmisku,udekorować i zalać tężejącą galaretką .

schab po warszawsku

schab po warszawsku

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi