środa, 13 czerwca 2012
Udka faszerowane mięsem mielonym i wątróbką

udka faszerowane

Składniki:

4 udka

Składniki na farsz:

30dkg łopatki mielonej

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

2-3 łyżki bułki tartej

sól,pieprz,vegeta,natka pietruszki,czosnek wyciśnięty przez praskę,

1-2 wątróbki z drobiu

Składniki na marynatę:

olej,pieprz,sól,vegeta,papryka słodka,liść laurowy,ziele angielskie,czosnek świeży,przyprawa do drobiu.

Wykonanie:

Z udek wyciąć kości,troszeczkę rozbić.Przygotować farsz: Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,śmietanę,bułkę tartą,czosnek,przyprawy i wymieszać. Mięso ma być dość pikantne.Do mięsa dodać pokrojoną i usmażoną na masełku wątróbkę,wymieszać.Farszem nadziać udka,związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.Składniki na marynatę wymieszać,włożyć do niej udka i odstawić na bok na godzinkę lub dwie.Po tym czasie udka włożyć do naczynia do zapiekania,podlać olejem i 1/4 szklanki wody.

udka faszerowane

Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec ok.1 godziny.

udka faszerowane

udka faszerowane

udka faszerowane

niedziela, 10 czerwca 2012
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem do obiadu

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

Składniki:

1mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej

2 jabłka starte na grubej tarce

1-2 łyżki tartego chrzanu ze słoika

sól,pieprz,natka pietruszki

2-3 łyżki majonezu

1-2 łyżki śmietany 18%

szczypta cukru

sok z cytryny

Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, dodać utarte jabłka,natkę,śmietanę, majonez, chrzan, doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny i szczyptą cukru.Smacznego.

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem

sobota, 09 czerwca 2012
Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Składniki:

50 dkg mielonego fileta z indyka lub kurczaka

30 dkg pieczarek

2 cebule

2- 3 różyczki kalafiora

5 dkg żółtego sera

2-3 łyżki śmietany słodkiej

1 łyżka majonezu

1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

1 jajko

sól,pieprz,przyprawa do kurczaka

1 kromka białego chleba tostowego

natka pietruszki,koperek

czosnek do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Chleb połamać na kawałki i zalać śmietaną.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Mięso zmielić dodać odciśnięty chleb,połowę usmażonej cebuli,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Różyczki kalafiora ugotować na Al dente.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki pokroić w większe kawałki. Może to być grubsza kostka lub plastry i smażyć na patelni do odparowania wody.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Pieczarki, kalafiora,pokrojoną natkę,koperek,połowę tartego żółtego sera,wymieszać doprawić solą i pieprzem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować 4 Filiżanki do kawy lub kokilki do zapiekania wyłożyć folią aluminiową,posmarować olejem.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Farsz mięsny podzielić na 4 części i wyłożyć nim kokilki(filiżanki)tak aby dno i boki były wyłożone farszem.Środek wypełnić farszem pieczarkowym.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Przygotować zalewę: Śmietanę w której był moczony chleb,majonez,jajko,sól,pieprz,pozostały ser wymieszać i zalać kokilki(filiżanki).

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.30 minut.Jak troszkę ostygną wyciągnąć z kokilek i zdjąć folię. Smacznego.

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Ziemniaczane grzybki

Grzybki ziemniaczane

Składniki:

małe ziemniaki

oliwa z oliwek

czosnek

sól

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie na półmiękko.Wystudzić pod bieżącą zimną wodą. Bardzo ostrym nożem wycinamy grzybki zaczynając od nacięcia ziemniaka dookoła jego szerokości,tam gdzie chcemy aby zaczynał się kapelusz grzybka. Następnie formujemy korzonek obieramy tak jakbyśmy obierali ziemniaka tylko grubo do tego nacięcia.Przygotować zalewę:Oliwę z oliwek,troszeczkę soli w razie potrzeby,czosnek,wymieszać włożyć do niej grzybki i odstawić na pół godziny.Ziemniaczane grzybki ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z oliwą i zapiekać w 180-200 stopni ok.20-25minut. Smacznego.

Grzybki ziemniaczane

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

mielone mięso z kurczaka w kokilkach z pieczarkami

Grzybki ziemniaczane

czwartek, 07 czerwca 2012
Zapiekanka z młodej kapusty z filetem z kurczaka

zapiekanka z młodej kapusty

Składniki:

1młoda kapusta

2 filety z kurczaka

10 dkg boczku pokrojonego w paseczki lub kostkę

5 dkg sera żółtego

2 cebule

sól, pieprz,vegeta,sos sojowy,papryka w proszku,olej,

koperek, natka pietruszki,

2-3 łyżki majonezu

200 ml. śmietany 30%

1 łyżka mąki

1 łyżka ketchupu

Wykonanie:

Mięso pokroić na płaskie kotlety i delikatnie rozbić.Zrobić marynatę z oleju ,sosu sojowego, soli, pieprzu, papryki w proszku dokładnie wymieszać i włożyć do niej mięso odstawić na bok.Kapustę poszatkować drobno,dodać posiekaną natkę i koperek,wymieszać.Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoty kolor.Naczynie do zapiekania natłuścić masłem i układać w nim kolejno poszatkowaną kapustę,na kapustę rozłożyć równomiernie usmażoną cebulkę i połowę boczku,na to wyłożyć surowe mięso z marynaty,mięso posmarować majonezem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką i ketchupem,posypać startym żółtym serem, natką, koperkiem i resztą krojonego boczku.Można na wierzch położyć gdzieniegdzie kleksy majonezu.Piec w temperaturze 180-200 stopni ok 50- 60 minut. Smacznego.

zapiekanka z młodej kapusty

zapiekanka z młodej kapusty

zapiekanka z młodej kapusty

 

poniedziałek, 04 czerwca 2012
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu

Młoda kapusta do obiadu

Prosty i smaczny przepis na młodą kapustę. Taką kapustę gotuje moja Mama i w tej wersji smakuje mi najbardziej.

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 cebule

sól,pieprz,vegeta

Śmietana słodka30% lub 14% płynna do zup

mąka ok.1 łyżeczka

koperek

Wykonanie:

Młoda kapusta do obiadu

Kapustę umyć,obrać z wierzchnich liści,przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować.

Młoda kapusta do obiadu

Włożyć do garnka,zalać wodą i lekko obgotować ok. 5 minut.Odcedzić na durszlaku.

Młoda kapusta do obiadu

W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić.

Młoda kapusta do obiadu

Do cebuli dodać kapustę,sól, pieprz, vegetę, chwilę podsmażyć. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę do smaku,posiekany koperek i podbić mąką.Smacznego.

Młoda kapusta do obiadu

Młoda kapusta do obiadu

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi