niedziela, 03 maja 2015
Rolada serowa II

Rolada serowa II

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.

Rolada serowa II

Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Rolada serowa II

Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.

Rolada serowa II

Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

Rolada serowa II

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Rolada serowa I

Rolada serowa 1 

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie tej rolady jest bardzo proste i mało pracochłonne. Składniki farszu można zmieniać według swoich upodobań. Można dodać czosnek lub chrzan, dodać składnik np.ugotowaną marchewkę, paprykę czerwoną dla koloru, ogórek konserwowy itp. Doskonale smakuje również taka rolada ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Propozycji jest wiele, liczy się inwencja twórcza.

Składniki:

400g sera Gouda

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

250g szynki konserwowej w kawałku

1/2 pęczka szczypiorku

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zapakowany szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy zapakowany w grubą folię ,to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.

Rolada serowa 1

Przygotowanie farszu:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę,jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

Rolada serowa 1

Ser żółty wyjąć z wody i foli położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość 0,5cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.

Rolada serowa 1

Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Rolada serowa 1

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plasterki, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa 1

 

Rolada serowa 1

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi