poniedziałek, 28 maja 2012
Kapusta czerwona po wiedeńsku

kapusta czerwona

Długo szukałam przepisu na dobrą czerwoną kapustę,aż natknęłam się na ten...Szybka i prosta w przygotowaniu,a przy tym smaczna. Doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, a w szczególności do pieczonej kaczki.Przepis pochodzi z książki "Sacher Kochbuch"

Składniki:

1 kg kapusty czerwonej drobno poszatkowanej

1-2 jabłka starte na tarce

1 łyżeczka kminku

sól,pieprz

sok z jednej cytryny

8 dkg smalcu ( ja dałam masło)

2 dkg cukru

1 cebula

ocet

mąka

1/8 wina czerwonego

5g żurawiny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.

kapusta czerwona

Kapustę,jabłka,kminek,sól,pieprz sok z jednej cytryny włożyć  do miski, ugnieść wszystko razem, przykryć i odstawić na 2 godziny,a nawet na całą noc.

kapusta czerwona

Masło rozgrzać na patelni dodać cukier skarmelizować, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić, podlać niewielką ilością octu,włożyć kapustę , podlać troszeczkę wodą i dusić do miękkości. Na końcu oprószyć mąką,podlać winem i chwilę jeszcze dusić.Opcjonalnie można dodać żurawinę ze słoika ewentualnie jeszcze dosmaczyć i gotowe.

kapusta czerwona

kapusta czerwona

kapusta czerwona

poniedziałek, 21 maja 2012
Mięso cebulowe

mięso cebulowe

Składniki:

0,5 kg filetów z kurczaka

20-30 dkg pieczarek

1 duża cebula

1 zupa cebulowa w proszku

1 szklanka śmietany 30%

1 szklanka wody

Wykonanie:

Mięso pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

mięso cebulowe

Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni.

mięso cebulowe

Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na osobnej patelni.

mięso cebulowe

Mięso,pieczarki i cebulę włożyć do naczynia żaroodpornego,zalać sosem przygotowanym z wody,śmietany i zupy cebulowej( zamiast zupy cebulowej można użyć zupę pieczarkową).

mięso cebulowe

mięso cebulowe

mięso cebulowe

Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30-40 minut,aż sos uzyska konsystencję gęstego sosu. Podawać z ziemniakami,ryżem lub dowolną kaszą.Smacznego.

mięso cebulowe

mięso cebulowe

mięso cebulowe

mięso cebulowe

niedziela, 20 maja 2012
Muffinkowe jajka w majonezie

muffinkowe jajka

Składniki:

6 jajek

oliwa z oliwek

6 łyżek śmietany 18%

sól

Sos majonezowy:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz biały

Dodatkowo:

muffinkowe foremki silikonowe

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Foremki sylikonowe posmarować olejem, włożyć do naczynia do zapiekania i wbić do każdej po jednym jajku,delikatnie aby żółtko nam się nie rozlało.

muffinkowe jajka

Jajko posolić, polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.Zagotować wodę i wlać do naczynia do połowy wysokości muffinek.

muffinkowe jajka

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut.Jajka wyjąć z foremek i wystudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Przygotować głębszy półmisek,ozdobić liściem sałaty i zalać majonezem.Na majonez wyłożyć muffinkowe jajka,udekorować kleksem majonezu rzodkiewką,liściem pietruszki.

muffinkowe jajka

muffinkowe jajka

muffinkowe jajka

muffinkowe jajka

czwartek, 17 maja 2012
Roladki z placków ziemniaczanych

placi ziemniaczane zmięsem

Składniki:

0,70 kg ziemniaków

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

jajko

2-3 łyżki mąki

1 łyżka gęstej śmietany 18%

sól,pieprz,vegeta,pieprz ziołowy

Składniki na mięsny farsz:

0,5kg mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżka śmietany

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta,czosnek granulowany,

mała marchewka

natka pietruszki

Dodatkowo:

2 łyżki śmietany

5 dkg sera żółtego

olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu).Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać.

placi ziemniaczane zmięsem

Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy i dokładnie wymieszać.

placi ziemniaczane zmięsem

Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk).

placi ziemniaczane zmięsem

Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć za pomocą ręcznika w roladkę.

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki.

placi ziemniaczane zmięsem

Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.

placi ziemniaczane zmięsem

Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

środa, 16 maja 2012
Parówki w cieście francuskim - kwiat

parówki w cieście francuskim

Składniki:

6 parówek

1 ciasto francuskie

Jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na sześć prostokątów.

parówki w cieście francuskim

Każdą parówkę zawinąć w prostokąt.

parówki w cieście francuskim

Parówki ponacinać w równych odstępach,ja użyłam do tego pałeczek do sushi,aby parówek nie przeciąć do samego końca.

parówki w cieście francuskim

Parówki zwinąć tworząc koło,końce spiąć wykałaczką. Rozdzielić płatki te które są ze sobą posklejane,uformować kwiat.

parówki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok.20-25 minut.

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

parówki w cieście francuskim

Jajka sadzone w parówce - kwiat

jajko w parówce

Następna propozycja na jajko sadzone. Parówkowy kwiat.

Składniki:

parówki

żółtka jaja kurzego (lub można użyć zamiast żółtka całe jajko przepiórki)

Sól

Wykonanie:

Parówkę przeciąć na pół po długości.

jajko w parówce

Każdą połówkę parówki gęsto ponacinać w równych odstępach. Końce parówki spiąć wykałaczką.

jajko w parówce

Masło klarowane lub olej rozgrzać na patelni,położyć parówkowy kwiat w środek włożyć troszeczkę białka ,docisnąć parówkę odczekać chwilkę i na to położyć delikatnie żółtko( całe jajko kurze się nie zmieści,jedynie jajko przepiórki mieści się całe).Smażyć na bardzo małym ogniu. Nie przykrywać,bo żółtko będzie miało matowy kolor.

jajko w parówce

Gotowe jajko przełożyć na talerz i delikatnie posolić. Smacznego.

jajko w parówce

jajko w parówce

 

Jajka sadzone w parówce - Parówkowe oko

jajko w parówce

Następna propozycja na jajko sadzone. Parówkowe oko.

Składniki:

Parówki cienkie

Jajka

sól, pieprz

zielona cebulka

Wykonanie:

Środek parówki rozciąć tak, aby oba końce zostały nie przecięte. Pomiędzy dwie połówki włożyć wykałaczki z jednej i drugiej strony. Otwór rozszerzyć na długość wykałaczek.

jajko w parówce

Masło roztopić na patelni,położyć parówkowe oko w środek powoli wbić białko dociskając delikatnie parówkę do patelni,poczekać aż się troszeczkę zetnie i na białko położyć żółtko. Smażyć na bardzo małym ogniu.Nie przykrywać bo żółtko będzie miało brzydki matowy kolor.Gotowe jajko posolić,posypać pieprzem i zieloną cebulką.

jajko w parówce

jajko w parówce

jajko w parówce

wtorek, 15 maja 2012
Jajka sadzone w parówce - Parówkowe serce

jajko w parówce

Kolejna propozycja na jajko sadzone , tym razem w parówce.Parówkowe serce.

Składniki:

Parówki cienkie

jajka

sól, pieprz

zielona cebulka

Wykonanie:

Parówkę rozciąć wzdłuż,ale nie do samego końca,zostawić jeden koniec nieprzecięty.

jajko w parówce

Odwinąć ją tak aby zewnętrzna strona parówki znalazła się w środku tworząc kształt serca i spiąć wykałaczką.

jajko w parówce

Masło rozgrzać na patelni,położyć parówkowe serce , w środek powoli wbić białko dociskając delikatnie parówkę,poczekać aż się troszeczkę zetnie i na to położyć żółtko. Smażyć na bardzo małym ogniu,nie przykrywać bo żółtko będzie miało brzydki matowy kolor.Gotowe jajko posolić,posypać pieprzem i zieloną cebulkę.Ja miałam długą parówkę hot-dog więc musiałam wbić do środka 2 jajka.

jajko w parówce

jajko w parówce

jajko w parówce

Gniazda makaronowe

gniazda

Składniki na dużą blachę:

15 gniazd makaronu wstążki

10dkg sera żółtego

Składniki na farsz:

50 dkg mięsa mielonego

jajko

cebula

3 łyżki bułki tartej (lub 1 sucha bułka moczona w mleku)

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 ząbki czosnku

sól,pieprz,

Składniki na sos:

0,5 litry śmietany 30%

0,5 litry wody

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki majonezu

2 płaskie łyżki mąki

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

sól,pieprz,suszona bazylia,czosnek granulowany,

Wykonanie:

Składniki na farsz włożyć do miski,doprawić i dokładnie wymieszać.Podzielić na 15 równych części i uformować kulki.Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

gniazda

Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa,lekko docisnąć tak aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.

gniazda

Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle,aby makaron był przykryty.Posypać startym żółtym serem.

gniazda

Całość przykryć folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni i piec ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut..Danie jest gotowe jak sos,którym jest zalany makaron zgęstnieje.

gniazda

gniazda

gniazda

gniazda

poniedziałek, 14 maja 2012
Mintaj w cebuli

ryba

Składniki:

2 cebule

filety z mintaja

mąka do panierowania

klarowane masło do smażenia

sól,pieprz,majeranek,

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni, doprawić solą,pieprzem i majerankiem.

ryba

Rybę pokroić w mniejsze kawałki,panierować tylko w mące i usmażyć na klarowanym maśle na osobnej patelni.

ryba

Następnie usmażoną rybę przełożyć do cebuli,przykryć i chwilę razem dusić.

ryba

Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego.

ryba

ryba

ryba

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi