poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Rożki waflowe z mięsem mielonym

j

Składniki

Rożki waflowe

50dkg mielonej łopatki wieprzowej

1 marchewka

1 cebula

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

2 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

Do panierowania:

2 jajka, 1 łyżka mąki

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć.

j

Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe.

j

Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w  bułce tartej.

s

j

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony.

j

Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.

j

niedziela, 15 kwietnia 2012
Roladki schabowe z kapustą kiszoną

j

Składniki:

6 kotletów schabowych

30-40dkg kapusty kiszonej

1 marchewka

1 cebula

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,

Do panierowania:

bułka tarta

mąka

2 jajka

Dodatkowo olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso na kotlety umyć,osuszyć na papierowym ręczniku,oczyścić z błon,cienko rozbić,posypać solą i pieprzem.

j

Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim,wystudzić,odcisnąć i delikatnie posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.Do cebuli dodać startą na grubych oczkach marchewkę ,chwilę razem smażyć.

g

Do cebuli i marchewki dodać kapustę w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby kapusta nam się nie przypaliła doprawić solą,pieprzem i dalej smażyć aż kapusta zmieni troszeczkę kolor na delikatnie brązowy.

j

Na cienko rozbite kotlety położyć farsz,najpierw złożyć boki kotleta do środka,a następnie zwinąć w roladki.

j

j

Ja dodatkowo każdą roladkę zawijam ciasno w pergamin,zakręcam tak jak cukierek i zostawiam na jakiś czas,wówczas roladki lepiej się skleją i nie rozlecą się podczas smażenia,jak również uzyskamy w ten sposób odpowiedni kształt roladek,równe i jednakowe porcje.

j

Po rozwinięciu z pergaminu panierujemy w mące,jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z każdej strony na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

j

j

Roladki są już gotowe do zjedzenia,ale ja dodatkowo wstawiam usmażone roladki do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekam jeszcze 10 minut.

j

j

 

 

niedziela, 08 kwietnia 2012
Zajączki - dekoracja wielkanocnego stołu

j

Dekoracja wielkanocnego stołu pomysł podpatrzony częściowo na "garnku" od "ewci1".

Jajka zawinęłam w serwetki,związałam ozdobną wstążką. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

j

Rzeżucha w skorupkach jajka-Zajączki

j

Rzeżucha poza tym,że jest  bogatym źródłem jodu,witamin,soli mineralnych,żelaza,wapnia fosforu,magnezu itp...to jest również doskonałą dekoracją wielkanocnego stołu.Zaletą rzeżuchy jest to,że jest łatwa w uprawie. Można ją wysiać do różnych ozdobnych naczyń wyłożonych zwilżoną watą,ligniną lub gazą.Ja użyłam do tego skorupek z jajek.W sobotę,dzień przed niedzielą palmową wysiałam rzeżuchę.

Skorupki wyłożyłam płatkami kosmetycznymi,zwilżyłam wodą i zasiałam rzeżuchę.

j

Codziennie podlewałam lub zraszałam wodą ,po tygodniu moja rzeżucha wyglądała pięknie. Buźki zajączków pomalowałam markerem permanentnym.

j

j

j

 

niedziela, 01 kwietnia 2012
Jajka "kwadratowe"

j

Troszeczkę zabawy z tymi "kwadratowymi" jajami miałam,...ale mimo wszystko,dla tego efektu warto było się pomęczyć.:) Fajna i efektowna przekąska dla cierpliwych.:)))

Składniki:

5 jaj

1 karton po mleku

1 worek do pieczenia

Wykonanie:

Jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Oddzielić żółtka od białek.

j

Worek do pieczenia związać z jednej strony nicią, włożyć do miseczki i wbić do niego żółtka. Łyżeczką wymieszać żółtka, aby się połączyły i zakręcić worek nadając mu kształt "cukierka" koniec związać nicią. Worek z żółtkami umocować na drewnianej łyżce i położyć na garnku z gotującą się wodą. Gotować 12 minut od czasu do czasu za pomocą łyżki zanurzać żółtka,aby się dobrze ścięły.

j

Odłożyć do wystygnięcia.(Jeszcze ciepłe żółtka można w razie potrzeby dowolnie formować).

j

Karton po mleku wypłukać ,wyparzyć wrzątkiem,wlać do niego białka i zanurzyć w nich żółtka.

j

Przygotować wysoki garnek na dnie położyć gazę lub ściereczkę, żeby karton nie przywarł do dna,wstawić karton z jajkami,wlać wrzącą wodę i postawić na ogniu.Drewnianą łyżką zanurzyć żółtka tak aby nie wypływały do wierzchu,dosłownie chwileczkę przytrzymać i jak tylko białka zaczną się ścinać usunąć łyżkę.(Ja tego nie zrobiłam i moje żółtko wypłynęło do góry).Kartonik obciążyć talerzykiem,aby się nie przewrócił podczas gotowania.Gotować ok.30 minut.Ja zostawiłam jeszcze na 10 minut we wrzątku,ale było to za długo bo dolna część żółtka miała otoczkę szarą co widać na zdjęciu.

j

Odstawić do wystygnięcia.Delikatnie rozciąć karton i za pomocą noża wyjąć kwadratowe jajko.

j

Mi troszeczkę żółtko uciekło do góry bo nie przytrzymałam go drewnianą łyżką.

j

Pokroić w grubsze plastry.Podawać z majonezem,sosem tatarskim lub chrzanem ze śmietaną.

j

j

j

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi