niedziela, 29 marca 2015
Pisanka- Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa - pisanka

Sałatka jarzynowa w świątecznej odsłonie.Tę sałatkę lubią chyba wszyscy. W moim domu Święta bez tradycyjnej jarzynowej sałatki są nie do przyjęcia. Dzisiaj moją propozycją jest sałatka jarzynowa pisanka.

Składniki:

1-2 kg sałatki jarzynowej

2-3 łyżki majonezu

dowolne składniki do dekoracji: szynka,warzywa,ser,

Wykonanie:

Na półmisku wyłożyć sałatkę i uformować jajko. Posmarować majonezem i dowolnie udekorować.

sałatka jarzynowa - pisanka

środa, 25 marca 2015
Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

Smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

13 płaskich  łyżeczek żelatyny

20dkg sera goudy w plastrach

5-6 jaj w zależności od wielkości

12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

sól, 1-2 łyżki octu,

foremka keksowa półokrągła

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.

jajka z szynką w keksowej formie

Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę  i ułożyć  8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.

jajka z szynką w keksowej formie

Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).

jajka z szynką w keksowej formie

Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.

jajka z szynką w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

środa, 18 marca 2015
Rolada trójkolorowa z szynką

Rolada Trójkolorowa

Składniki na żółte ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki  serka feta kanapkowy

Składniki na zielone ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

szczypta soli

Składniki na pomarańczowe ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki Ajvaru

szczypta soli

Składniki nadzienia:

300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia

200g- 250g szynki

Wykonanie:

Każdy kolor ciasta robimy osobno.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)

Rolada trójkolorowa

Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.

Rolada trójkolorowa

Zwinąć w roladę.

Rolada trójkolorowa

Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Rolada Trójkolorowa

Jeżeli posmarujemy roladę całym serkiem, wyłożymy szynką i zwiniemy, to w środku powstanie jak gdyby kwiat z szynki.

Rolada trójkolorowa

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi