wtorek, 27 marca 2012
Sałatka z buraków czerwonych

s

Składniki:

4 buraki

2 ogórki konserwowe

2 jabłka

6 jaj ugotowanych na twardo

2 cebule

2 łyżki octu + 2 łyżki wody

3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

sól,pieprz

Wykonanie:

Buraki ugotować w skórce i odstawić do wystygnięcia.Zimne buraki obrać ze skórki ,zetrzeć na grubej tarce,skropić octem wymieszanym z wodą,wymieszać i odstawić na chwilkę na bok.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Ogórki,jajka i jabłka zetrzeć na grubej tarce.Wszystkie składniki dać do miśki,dodać majonez i śmietanę ,wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.

s

s

 

s

Szaszłyk z wątróbki w boczku

w

Składniki na 2 szaszłyki:

8 wątróbek z kurczaka

8 plastrów boczku

1 duża cebula

mąka do obtoczenia wątróbki

masło do smażenia

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.

w

Wątróbkę obtoczyć w mące i położyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.Smażyć z każdej strony,zdjąć z patelni i wystudzić.

w

Wątróbkę zawinąć w plastry boczku i nabijać na patyki do szaszłyków.(Ja zawijałam podwójną wątróbkę w jeden plaster boczku).

w

Na patelni rozgrzać masło włożyć szaszłyk,dać pokrojoną w półplasterki cebulę i smażyć na wolnym ogniu,aż cebula i boczek się zarumienią.

k

Smacznego!

w

w

w

niedziela, 25 marca 2012
Udziec z indyka pieczony

j

Składniki:

1 duży udziec z indyka ok. 1-1,20 kg

marchewka

pietruszka

cebula

kawałek selera

rękaw do pieczenia

Marynata:

1/2 szklanki oleju

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

majeranek

pieprz ziołowy

pieprz

sól (ok.1 łyżeczka płaska)

papryka w proszku

sos sojowy

ziele angielskie

liść laurowy

Wykonanie:

Z mięsa zdjąć skórę,wyciąć kość,umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

j

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej mięso.Udziec maczać w marynacie,przekręcać tak aby z każdej strony był pokryty marynatą.(Na wierzch dodatkowo wkroiłam 1 ząbek czosnku.)Odstawić do lodówki na całą noc.

j

Na drugi dzień mięso wyjąć z marynaty,związać bawełnianą nicią jak roladę.

j

Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać resztę marynaty,1/4 szklanki wody,pokrojone warzywa i związać rękaw. Folię na górze nakłuć w kilku miejscach.Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika.

j

Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.Pół godziny przed końcem  pieczenia rozerwać folię i piec nadal od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.

j

Sos,który powstał podczas pieczenia przecedzić,zagotować ,zagęścić mąką i ewentualnie doprawić,można dodać troszeczkę śmietany.Smacznego

j

j

j

 

Camembert z żurawiną w cieście francuskim

c

Składniki:

2 serki  camembert

ciasto francuskie

2-3 dkg żurawiny suszonej

1 łyżka cukru

4 łyżki wody

jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Do garnka dać żurawinę,cukier i 4 łyżki wody (jak ktoś ma to można dodać 1 łyżkę wina porto)gotować na wolnym ogniu,aż żurawina będzie miękka ok.7-10 minut.

j

Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środek położyć ser,a na ser przygotowaną żurawinę.

j

Dwa dłuższe brzegi ciasta złożyć do środka.

j

Resztę ciasta zwinąć w sakiewkę.Ja dodatkowo wbiłam w miejsce łączenia dwie wykałaczki.

j

Sakiewki położyć na blasze wyłożonej papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem.

j

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30-40 minut na złoto-brązowy kolor.

j

j

 

j

Jajka w majonezie sakiewki

j

Składniki:

6 jajek

3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

sól,pieprz biały,

oliwa z oliwek

warzywa do dekoracji

Uciąć niewielki kawałek foli spożywczej,środek posmarować oliwą.

j

Folię włożyć do małej miseczki i wbić jajko

j

Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.

j

Sakiewki przypiąć spinaczem do łyżki drewnianej,aby mogły być gotowane w pozycji wiszącej nie dotykając dna garnka wówczas wydaje mi się,że sakiewki mają ładniejszy kształt.

j

Ja zrobiłam próbę aby upewnić się,że woreczki mają odpowiednią długość.

j

W garnku zagotować wodę ,łyżkę z sakiewkami położyć na garnku i gotować 10-12minut w zależności od wielkości jajka. Jajka mają być ugotowane na twardo.

j

Jajka odwinąć z foli i zostawić do wystygnięcia.Majonez wymieszać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem.Przygotować głębszy półmisek,dowolnie go udekorować,zalać majonezem.Na majonez położyć ozdobnie nacięte sakiewki,posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

j

j

j

poniedziałek, 19 marca 2012
Jajka wielkanocne - galaretka owocowa

s

Składniki:

Galaretki owocowe

Wydmuszki z jajek

Wydmuszki dokładnie umyć pod bieżącą wodą,sparzyć wrzątkiem,wypłukać.(Robiąc wydmuszkę pamiętajmy,że robimy otwór z tej szerszej strony jajka.)

s

Opakowanie galaretki 0,75 g rozpuścić w jednej szklance przegotowanej,gorącej wody.Gdy galaretka zacznie tężeć napełnić wydmuszki.

s

Z jednej szklanki wyszło mi cztery jajka. Ja rozpuszczałam 1/2 galaretki w 1/2 szklanki wody.Chciałam mieć więcej kolorów.:)

Po zastygnięciu galaretki jajka delikatnie obstukać i ściągnąć skorupkę. Na jajku pozostanie biała błonka,którą należy usunąć mocząc jajko w zimnej wodzie.Błonkę można również łatwo usunąć pod zimną bieżącą wodą.

b

s

s

czwartek, 15 marca 2012
Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

s

Doskonała i banalnie prosta przekąska na Wielkanocny stół.

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

20 dkg szynki

warzywa do dekoracji:ugotowana marchewka,kukurydza,groszek,natka pietruszki,

1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

 Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby  otwór zrobić po szerszej stronie jajka!!!.

Wydmuszki z jajek oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

s

Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

s

W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę.Odstawić do zastygnięcia.

s

Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko.Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.

s

s

 

Jajka wielkanocne - galareta mięsna

g

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

30 dkg mięsa (ja miałam mięso od szynki)

włoszczyzna

8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu

warzywa do dekoracji np. kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki...

Przygotowanie:

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

w

Mięso dać do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie.

s

Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)

s

Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

j

Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka.

x

s

 

poniedziałek, 12 marca 2012
Jajko zapiekane w kokilkach

s

Składniki na 1 kokilkę:

1 jajko

1 łyżka śmietany 18%

kilka kropli oliwy z oliwek

sól,pieprz

masło do wysmarowania kokilek

zielona cebulka

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Kokilki wysmarować masłem,delikatnie wbić do nich jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.

s

Posolić ,polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.

Na tym zdjęciu jest żółtko i białko zalane śmietaną,po zapieczeniu żółtko ma powłoczkę białą.

s

Ja polecam śmietaną nie zalewać żółtka tylko samo białko,(żółtko polewam oliwą z oliwek)wówczas będziemy mieć po zapieczeniu ładniejszy efekt,żółtko będzie pięknie widoczne.

s

W czajniku zagotować wodę i zalać naczynie do połowy wysokości kokilek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w kąpieli wodnej ok.10- 15 min.Ja zapiekałam 10 min,bo lubię jak żółtko jest lekko ścięte.Smacznego.

Tak wygląda po zapieczeniu. Tutaj zostało żółtko i białko polane śmietaną. Musiałam nożykiem przeciąć powłoczkę na żółtku, żeby było widoczne.

s

s

s

...a tak wygląda,jeżeli żółtko polejemy oliwą, a białko śmietaną.

s

s

 

piątek, 09 marca 2012
Jajka sadzone w obręczach z papryki

a

Prosty i smaczny sposób na kolorowe jajka sadzone.

Składniki:

2 jajka

2 plastry dużej papryki ( obręcze o grubości 1 cm )

1 łyżka klarowanego masła lub oliwy z oliwek

sól,pieprz,młoda cebulka

Na patelni dobrze rozgrzać klarowane masło, położyć plastry(obręcze) papryki i wbić do środka delikatnie jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.Smażyć na wolnym ogniu ,aż białko nam się całkiem zetnie.Po usmażeniu przełożyć na talerz,posypać solą,pieprzem i udekorować zieloną cebulką.Smacznego.

s

s

j

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi