czwartek, 18 grudnia 2014
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

wtorek, 02 grudnia 2014
Grzybki przekąska

grzybki przekąska

Składniki na ok. 20sztuk

1 ogórek wężowy

100g sera żółtego

100g szynki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 słoik dużych pieczarek marynowanych

Natka pietruszki do dekoracji

sól,pieprz

Wykonanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na grubej tarce,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majonez,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórek pokroić w plastry, położyć kulki z masy i przykryć kapeluszami pieczarek. Udekorować natką pietruszki.

grzybki przekąska

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi