poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ciasteczka orzechowo migdałowe w białej czekoladzie

ciasteczka orzechowo migdałowe

Składniki:

120g masła

120g mąki

70g cukru pudru

90g orzechów laskowych

szczypta cynamonu

Składniki czekoladowej polewy:

100g czekolady białej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do przełożenia marmolada morelowa

 Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,orzechy,cynamon,wysypać na blat,dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać krążki o średnicy 4cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.10-12 minut. Wystudzić, przełożyć marmoladą morelową, udekorować polewą i migdałem.

Wykonanie białej polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać plantę,wymieszać , aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka orzechowo migdałowe

Ciasteczka maślane kokardki

Ciasteczka kokardki

Składniki:

300g mąki

200g masła

100g cukru pudru

2 żółtka

1 cukier waniliowy

kilka kropel soku z cytryny

szczypta soli

Czekoladowa polewa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do dekoracji wiśnie kandyzowane

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,cukier waniliowy,sól,wysypać na blat,dodać żółtka,sok z cytryny i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść ciasto . Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać  dowolne kształty, u mnie kokardki. Upiec w 180 stopniach ok. 9-12 minut na złoty kolor. Ciasteczka wystudzić i przełożyć marmoladą morelową. Udekorować czekoladową polewą i połówką wisienki kandyzowanej.

Wykonanie czekoladowej polewy.:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać plantę i mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka maślane półksiężyce

Składniki:

250g miękkiego masła

80g cukru pudru

1/2 opak. cukru waniliowego

szczypta soli

1 całe jajko

330g mąki

Polewa czekoladowa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka planty

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. (Mikserem ręcznym ok. 12 min., robotem kuchennym ok. 6 minut). Dodać całe jajko i ucierać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, założyć metalową końcówkę gwiazdki i wyciskać małe rogaliki (ok. 5 cm.)Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć marmoladą morelową, odstawić do sklejenia. Ciasteczka maczać w polewie , wyłożyć na deseczkę wyłożoną folią spożywczą i zostawić,aż czekolada zastygnie.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty wymieszać, aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka migdałowe

ciasteczka migdałowe

Składniki na ciasto:

200g mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

140g masła

80g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 żółtko

40g mielonych migdałów

 Składniki do dekoracji:

150g marcepanu

50g cukru pudru

marmolada morelowa

połówki migdałów

Składniki polewy:

100g czekolady deserowej

1 łyżka "planty"

Wykonanie:

Mąkę,proszek,cukier puder,cukier waniliowy,mielone migdały wysypać na blat, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać krążki o śr. 4 cm , wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 8-10 min na złoty kolor. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Marcepan wyrobić z cukrem pudrem, rozwałkować i wycinać krążki wielkości ciasteczek. Każde ciasteczko smarujemy marmoladą morelową , kładziemy krążek z marcepanu i dociskamy. Tak przygotowane ciasteczko maczamy do połowy w polewie czekoladowej , doklejamy migdał, kładziemy na tackę wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę planty, mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka migdałowe

 

 

Ciasteczka orzechowe

ciasteczka orzechowe

Składniki na ciasto:

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru pudru

10 dkg orzechów włoskich

2 żółtka

1 cukier waniliowy

szczypta cynamonu

szczypta soli

kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

całe orzechy do dekoracji

Składniki na polewę:

100 g czekolady deserowej

 1 łyżka margaryny "planta"

 Wykonanie:

Mąkę,cukier puder,orzechy,cynamon,sól,cukier waniliowy wysypać na blat, dodać pokrojone na małe kawałki masło, sok z cytryny i żółtka. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto  rozwałkować na cienki placek ok.3 mm i wycinać kółka o średnicy 4 cm. Piec  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach ok. 9-12 minut. Ciasteczka wystudzić i przełożyć dżemem morelowym. Poczekać,aż ciasteczka się dobrze skleją. Wierzch ciasteczek posmarować czekoladą i udekorować orzechem włoskim.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać łyżkę planty,mieszać,aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

 ciasteczka orzechowe

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi