sobota, 22 grudnia 2012
Śledź po Japońsku

śledź po Japońsku

Składniki:

7 jajek

7 płatów śledziowych z wiaderka

Składniki na sałatkę:

1 puszka groszku konserwowego

2 duże cebule

3-4 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

sól,pieprz biały

Zalewa:

1 litr wody

2 łyżeczki cukru

2-3 łyżki octu

3 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki i gotować na półmiękko.Odcedzić na sitku i odstawić do wystygnięcia. chłodną cebulę odcisnąć z nadmiaru zalewy, dodać odsączony groszek,majonez,musztardę,doprawić i wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ugotowane jajka owinąć plastrem śledzia, spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce. Czubek jajka posmarować delikatnie majonezem i posypać czerwoną papryką w proszku. Udekorować świeżym koperkiem.

śledź po Japońsku

piątek, 21 grudnia 2012
Łosoś z serkiem chrzanowym pod ogórkowa łuską

łosoś w galarecie

Bardzo smaczna i dekoracyjna przekąska. Doskonała na Wigilijny stół i na przyjęcie dla gości. Przepis znaleziony w gazetce "Chwila dla Ciebie",którą dostałam od mojej mamy.

Składniki:

60- 80 dkg filet z łososia bez skóry

1 cebula

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

4 ziarenka pieprzu

2 łyżki soli

2 łyżki octu winnego

2 opakowania twarożku śmietankowego typu Almette

2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1 ogórek wężowy

3 łyżeczki żelatyny na 1/2 litry wywaru

Do dekoracji:

koperek,cytryna,ugotowana marchewka,kilka czarnych oliwek

Wykonanie:

Do garnka do gotowania ryb ze specjalną wkładką włożyć łososia i zalać zimną wodę do połowy  wysokości garnka,tak aby woda delikatnie zakryła rybę.Jeżeli takiego garnka nie mamy to należy użyć innego najlepiej szeroki i płytki.Dodać 2 łyżki soli,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,talarki cebuli i ocet winny. Całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż wywar się zagotuje.

łosoś z ogórkową łuską

Garnek zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze pod przykryciem przez 3godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, odsączyć i włożyć do lodówki do schłodzenia.Przygotować Twarożek chrzanowy: Serek Almette połączyć z chrzanem i dokładnie wymieszać.Przygotować galaretę do zalania ryby: Odmierzyć 1/2 litry wywaru,jeżeli jest mętny to wywar należy sklarować następująco. Do zimnego 1/2 litry wywaru wbić 2 białka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając ,aż wywar się zagotuje. Gdy wywar zacznie się gotować na wierzchu utworzy się biała piana ze ściętych białek, pogotować jeszcze ok.3 minuty i zestawić z ognia..Sklarowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wstawić do lodówki,aż wywar będzie miał konsystencję gęstego lakieru do paznokci. Schłodzony filet z ryby wyłożyć na półmisek, posmarować równomiernie serkiem chrzanowym,na wierzchu ułożyć łuskę z ogórka pokrojonego w półplasterki,udekorować półmisek i całość polakierować gęstniejącą galaretą. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

śledź po Japońsku

łosoś w galarecie

 

 

środa, 19 grudnia 2012
Galareta wieprzowa- "Świnka"

Pierniczki

Smaczna i efektowna przekąska na przyjęcie dla gości i choć dużo z nią pracy to uważam,że warto, bo efekt jest boski.:) Polecam.

Składniki:

70-80 dkg golonki wieprzowej

20 dkg żeberek wieprzowych

2 średnie nóżki wieprzowe

1 marchewka

1 pietruszka

cebula

czosnek

50g-60g żelatyny na 2 litry wywaru

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie

Dodatkowo:

butelka z szeroką szyjką 1,5L

butelka z szeroką szyjką 1L lub małe buteleczki ok. 6 szt po jogurcie " AKTIVIA"

plastry mortadeli lub szynki

oliwki

goździki

Wykonanie:

Mięso wymoczyć w zimnej wodzie,kilkakrotnie zmieniając wodę,aby usunąć krew. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą,pieprzem i wegetą, włożyć do miski,dodać pokrojony czosnek,liść laurowy,ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia mięso przełożyć do garnka,dodać żeberka i nastawić do gotowania.Jak zacznie się powoli gotować,zszumować.Dodać ziele angielskie,liść laurowy, czosnek,włoszczyznę,sól i gotować na wolnym ogniu ok.3godziny.Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru aby się nie rozgotowały.Wywar na galaretę zdjąć z ognia,mięso wyciągnąć na deskę,aby przestygło. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę i wymieszać w nim żelatynę. Ładne, Chude mięso przebrać,rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą , pieprzem i czosnkiem.Butelki plastikowe z szeroką szyjką dokładnie umyć ( może być to butelka po mleku lub po "Nestea")Zimną galaretę przełożyć do butelek napełniając po brzegi (ja zrobiłam sobie taki lejek z butelki po wodzie mineralnej z wąską szyjką,żeby łatwiej mi było przełożyć wywar z mięsem do butelki). Zakręcić butelki szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. ( Małe galaretki w butelkach po "Aktivi" zostawiam w pozycji stojącej.) Jak już galareta zastygnie najlepiej na drugi dzień przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu.Najpierw odciąć dno butelki za pomocą nożyczek takich jak do paznokci,następnie przeciąć całą butelkę po długości do nakrętki i  wyjąć delikatnie galaretę tak aby nie uszkodzić ryjka.Wyłożyć na półmisek ozdobiony sałatą. (Ja musiałam butelkę nacinać w kilku miejscach,bo moja butelka miała wcięcie w środku.)  Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon i za pomocą goździków doczepić do naszej świnki. Oczy zrobiłam z oliwek.Smacznego.

Pierniczki

Z podanych składników wychodzi dwie świnki jedna 1,5L druga 1L lub zamiast litrowej świnki można zrobić 6 szt małych prosiąt w butelkach po jogurcie "Aktivia".

galareta prosiaczek

galareta prosiaczek

"Rodzinka świnek"

Rodzinka świnek

poniedziałek, 17 grudnia 2012
Bombki z piernika

bombki

Składniki:

 4o dkg mąki

12 dkg cukru pudru

16 dkg miodu

6 dkg tłuszczu( masło lub margaryna)

2 jaja

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki kakao

Dodatkowo metalowe miseczki o średnicy 5cm z półokrągłym dnem. Ja kupiłam takie miseczki w IKEA

Lukier królewski do dekoracji pierniczków:

1 białko

20-25 dkg cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropli soku z cytryny

 

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche,w środku zrobić dołek, wbić do niego jajka,wlać roztopione chłodne masło i miód,zagnieść na jednolitą masę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc,żeby ciasto odpoczęło.Na drugi dzień ciasto zagnieść,rozwałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykrawać krążki.

bombki

bombki

bombki

bombki

Metalowe miseczki natłuścić margaryną po zewnętrznej stronie i oblepić krążkiem ciasta, posmarować białkiem,położyć na blaszce do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni i piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ściągnąć z metalowej miseczki i za pomocą lukru sklejać po dwie połówki razem. Najlepiej przed sklejeniem do środka włożyć tasiemkę ,która później nam posłuży do powieszenia bombek na choince.

Przygotowanie lukru: Białko ubijamy,jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo, porcjami dodawać przesiany cukier puder,ilość cukru zależy od wielkości białka,dlatego nie wsypujemy od razu całego cukru tylko powoli dosypujemy,aż lukier będzie miał odpowiednią gęstość.Dodać sok z cytryny. Dokładnie utrzeć. Utarty lśniący lukier wkładamy porcjami do woreczka foliowego do jednego rogu,zakręcamy szczelnie,odcinamy minimalnie rożek robiąc malutki otworek i sklejamy nasze bombki,jak wyschną dekorujemy dowolnie. Suszymy w pozycji wiszącej.

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

bombki

czwartek, 06 grudnia 2012
Szopka z piernika

szopka

Składniki:

2 kg mąki

60 dkg cukru pudru

80 dkg miodu

30 dkg margaryny

10 jaj

4 łyżeczki sody

6-8 łyżek przyprawy do piernika

4-5 łyżeczek kakao( opcjonalnie)

Dodatkowo do posmarowania ciasta 2 białka jaja

Lukier królewski do dekoracji szopki:

2 białka

40-50 dkg cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche, w środku zrobić dołek,wbić do niego jajka ,wlać roztopione chłodne masło i miód i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na całą noc,aby ciasto odpoczęło. Przygotować szablony szopki.

szopka

szopka

Na drugi dzień ciasto zagnieść ,rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać za pomocą noża do pizzy i szablonów poszczególne części szopki, figurki, choinki i podstawę szopki. Jeżeli chcemy okno mieć w szopce to należy jeszcze przed pieczeniem wyciąć otwory.

szopka

Części szopki położyć na blaszce wyłożonej pergaminem,posmarować białkiem,włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni i piec 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Elementy szopki łączymy ze sobą za pomocą karmelu 4 łyżki cukru rozpuścić na małej patelni lub za pomocą lukru  1/2 łyżeczki wody i 2- 3 łyżki cukru pudru,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier.

Wykonanie lukru królewskiego:

Białka ubijamy i jak tylko się spienią dodajemy powoli porcjami  i przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od wielkości białek.Lukier nie może być za rzadki, bo będzie się rozlewał.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego,(najlepsze są takie na mrożonki, bo są mocne),woreczek zwijamy w stożek i odcinamy rożek,tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy szopkę. Tego lukru można użyć również do sklejania szopki,ale szopka wytrzyma tylko ok. 2 miesiące,jak lukier całkowicie wyschnie ,to szopka poskłada się jak domek z kart, więc nie polecam. Najlepszy jest karmel,albo lukier z wody i cukru pudru.

Poszczególne części szopki:

1x tył szopki  16,5x29x17x19x

2x bok szopki 16,5x17,5

1x dach szopki prawy 17,5x21

1x dach szopki lewy 17,5x29

1x podstawa szopki

figurki,żłobek,choinki,zwierzątka,

szopka

szopka

szopka

szopka

szopka

szopka

środa, 05 grudnia 2012
Pierniczki

Pierniczki

 Już czas na pierniczki.:) Pachnie świętami.:)

Składniki:

40 dkg mąki

12 dkg cukru pudru

16 dkg miodu

6 dkg tłuszczu( masła lub margaryny)

2 jaja

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki przyprawy do piernika

2 płaskie łyżeczki kakao

Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche , w środku zrobić dołek ,wbić do niego jajka,wlać roztopione chłodne masło i miód,zagnieść na jednolitą masę.Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub dać do miski i przykryć ściereczką, włożyć do lodówki na całą noc,żeby ciasto odpoczęło. Na drugi dzień ciasto zagnieść , rozwałkować na stolnicy na grubość 3-4 mm

Pierniczki

i wykrawać dowolne kształty.

Pierniczki

Pierniczki posmarować białkiem, płożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni  ok. 8-10 minut.

Pierniczki

Lukier królewski do dekoracji pierniczków:

1 białko

20-25 dkg cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Białko ubijamy i jak tylko się spieni dodajemy powoli, porcjami , przesiany cukier puder. Ilość cukru zależy od wielkości białka dlatego nie dodajemy całego cukru od razu tylko powoli dosypujemy. (Czasami nawet potrzeba 25dkg - 30 dkg cukru pudru na jedno białko.)Lukier nie może być za rzadki bo będzie się rozlewał i spływał z ciasteczek ,a dekoracje na pierniczkach będą nieestetyczne.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego (najlepiej takiego na mrożonki, bo one są mocne),odcinamy rożek,tak aby został malutki otworek i dekorujemy pierniczki.

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

Pierniczki

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi