poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,30godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi