poniedziałek, 13 lutego 2017
Tort sałatkowy na krakersach z kurczakiem curry Broni

tort sałatkowy broni

Bardzo smaczna i efektowna sałatka, doskonała na przyjęcie dla gości. Robi się ją bardzo szybko,a dodatkową zaletą jest to ,że sałatkę można zrobić dzień wcześniej ponieważ najlepiej smakuje jak postoi kilka godzin w lodówce,smaki się przegryzą,a krakersy zmiękną. Widziałam już różne wersje tej sałatki z tuńczykiem,szprotkami ,sardynkami ,szpinakiem a nawet brokułami,jak widać dobór produktów jest tutaj dowolny, ale nigdzie nie natknęłam się na kurczaka curry stąd moja propozycja.

Składniki:

3-4 jaja

2 udka z kurczaka

20 dkg sera żółtego

36 szt krakersów

6 łyżek majonezu

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka curry

sól,pieprz

Dowolne dekoracje

Wykonanie:

Udka z kurczaka ugotować z przyprawami, wystudzić, rozdrobnić na kawałki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce. 15 dkg sera żółtego zetrzeć na grubej tarce,a pozostałe 5 dkg sera na drobnej tarce będzie do dekoracji tortu. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.

Składanie tortu:

Na talerzu wyłożyć 9 krakersów w trzech rzędach. Na krakersy wyłożyć warstwę mięsa wymieszanego z trzema łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami, delikatnie docisnąć i wyrównać. Następnie należy na krakersy wyłożyć warstwę sera żółtego startego na grubej tarce i wymieszanego z 3 łyżkami masy majonezowej, przykryć kolejnymi 9 krakersami,delikatnie docisnąć i wyrównać. Następna warstwa to jajka starte na grubej tarce i wymieszane z 2 łyżkami masy majonezowej, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć 9 krakersami posmarować pozostałą masą majonezową lub majonezem, posypać serem żółtym startym na drobnej tarce i dowolnie udekorować. Smacznego.

tort sałatkowy broni

tort sałatkowy broni

niedziela, 12 lutego 2017
Marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocny stół proponuję ciekawą odmianę przekąski. Zwykłe paszteciki w nietypowej odsłonie. Ciepłe ,chrupiące doskonale nadają się do barszczyku lub zupy typu krem ,jak również jako przekąska na zimno.

Składniki:

2 szt Ciasta francuskie

1 żółtko jaja

1 białko jaja

barwnik spożywczy pomarańczowy( można użyć naturalnych barwników , żółtko jaja wymieszane z papryką czerwoną w proszku lub kurkumą)

Składniki nadzienia:

500g wątróbki drobiowej

200ml mleka do namoczenia wątróbki

1 cebula

150ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

1/2  marchewki

1/2 małej pietruszki

plaster selera

sól,pieprz

2 łyżki masła

jajko

tymianek

majeranek

 Natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić,umyć i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Wyłożyć na sito i odsączyć z mleka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle,dodać marchewkę,pietruszkę,seler starte na grubej tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą,pieprzem,chwilkę razem poddusić. Warzywa przesunąć na bok patelni,dodać wątróbkę i podsmażyć z każdej strony,ale nie za mocno. Wątróbka ma zostać różowa w środku. Zalać wszystko śmietaną kilka minut poddusić. Przestudzić.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wątróbkę wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa 2-3 razy.Dodać jajko ,doprawić tymiankiem, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Ciasto francuskie podzielić na 3 cm paski po długości ciasta.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Każdy pasek posmarować białkiem, zwinąć w rulonik i owinąć nim metalowe stożki posmarowane tłuszczem.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować żółtkiem jaja wymieszanym z barwnikiem pomarańczowym (lub dodać naturalne barwniki).

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 180-200 stopni ok. 20 minut.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Po upieczeniu odczekać chwilkę i jeszcze ciepłe marchewki zdjąć  z metalowych rurek. Odstawić do wystygnięcia.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Nadziać marchewki za pomocą szprycy pasztetem. Jeżeli będziemy podawać do barszczyku  na ciepło należy je włożyć do piekarnika i podgrzać 10 minut aby zrobiły się chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Smacznego.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetemMarchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi