środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

piątek, 12 lutego 2016
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

poniedziałek, 08 lutego 2016
Serek jogurtowy paprykowy- Labneh

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy paprykowy na ostro,dla miłośników zdecydowanych smaków.

Składniki:

800g gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 ząbek czosnku

pieprz biały

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać przyprawy. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą, przełożyć przygotowany jogurt,związać w sakiewkę. Sakiewkę powiesić nad miską do odsączenia serwatki na minimum 12 godzin.

serek jogurtowy paprykowy

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy ziołowy - Labneh

Serek z jogurtu greckiego

 

Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z gęstego jogurtu greckiego. Smaczny,delikatny,kremowy serek,bardzo smarowny i łatwy do zrobienia. Polecam.

Składniki:

800g jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

biały pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka świeżego szczypiorku

 Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać sól,pieprz, czosnek i zioła. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą,przełożyć jogurt zwinąć i związać w sakiewkę. Tak przygotowaną sakiewkę powiesić nad miską ,aby nam serwatka odciekła na ok.12-14 godzin. Jeżeli taki serek zostawimy na dłużej będzie bardziej zwarty,a po 24 godzinach lub dwóch dniach można go wykorzystać do zrobienia kulek serowych lub jak nie dodamy żadnych przypraw to do pieczenia serników.

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

środa, 03 lutego 2016
Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

Dekoracyjna rolada z mięsa mielonego,szpinaku,jajek i pieczonej papryki.Doskonale sprawdza się jako danie na specjalne okazje, rodzinną imprezę lub domowe przyjęcie.Polecam zwłaszcza dla miłośników szpinaku i pieczonej papryki.

Składniki:

500g mięsa mielonego łopatki lub karkówki

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

2 łyżki gęstej śmietany 18%

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

sól, pieprz, dowolne przyprawy ( u mnie musztarda rosyjska, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, vegeta bronia)

Warstwa ze szpinaku:

500g szpinaku w liściach mrożony

1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżki parmezanu

Sól,pieprz

Warstwa z omletem:

4 jaja

dowolne przyprawy

Warstwa z papryki:

4 papryki czerwone.

Dodatkowo 6 łyżek parmezanu do posypania warstw

Wykonanie:

Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką lub włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki w razie potrzeby przepłukać pod bieżącą wodą z resztek skórki.

1. Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.

2. Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić. Dać na sitko do odsączenia nadmiaru płynu. Wystudzić.

3. Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj)

4. Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.

Rolada z mięsa mielonego

Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć omlet posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć paprykę,posypać parmezanem 

Rolada z mięsa mielonego

Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na papier do pieczenia lub folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec około 30 minut po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze kolejne 10 minut. Odłożyć do wystygnięcia. Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić. Smacznego!

Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi