czwartek, 28 lutego 2013
Łosoś w galarecie

łosoś w galarecie

Składniki:

filet z łososia

żelatyna

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

4 ziarenka pieprzu

1 mała cebula

2 łyżeczki octu

2 białka do klarowania

Wykonanie:

Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje w następujący sposób: Odmierzyć ok. 1 cm. nożem zrobić nacięcie, tak aby nie przeciąć mięsa do samego końca i znowu odmierzyć 1 cm i przeciąć już co końca odcinając kawałek. Tak odcięty kawałek łososia rozłożyć , aby powstał duży płat na kształt łezki.

łosoś w galarecie

Do szerokiego ale płytkiego garnka lub patelni wlać 1litr wody ,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7-10 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.

łosoś w galarecie

Wywar sklarować następująco: Do zimnego wywaru wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana,a wywar stanie się klarowny. Należy teraz tylko przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę na 1 litr płynu + 1 łyżeczka dodatkowo,aby galareta była troszkę twardsza,wystudzić i zalać przygotowaną na półmisku rybę. Odstawiać do zastygnięcia. Smacznego.

łosoś w galarecie

poniedziałek, 25 lutego 2013
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

6 parówek cienkich

1 ciasto francuskie

1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt położyć parówkę i zawinąć w ciasto.

Parówki w cieście francuskim

Ruloniki pociąć na 8 części,tak aby nie przeciąć ciasta do samego końca. Ja użyłam do tego drewnianych patyczków.

Parówki w cieście francuskim

Każdy kawałek parówki owinięty ciastem kolejno przekręcić,tak aby pokazał nam się środek parówki i rozłożyć na płasko jeden kawałek na prawo drugi na lewo. Posmarować roztrzepanym jajkiem,można posypać serem żółtym.

Parówki w cieście francuskim

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 20 minut,aż ciasto nabierze złotego koloru. Smacznego.

Rady: Parówki można zastąpić białą kiełbasą,kabanosami lub inną cienką kiełbaską. Podajemy jako ciepłą przekąskę z ketchupem lub do barszczyku czerwonego,a w przypadku białej kiełbasy doskonale smakuje z barszczem białym czy żurem.

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

piątek, 22 lutego 2013
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem

ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki na 15szt małych lub 9szt dużych ślimaczków:

3 ciasta francuskie

0,5 kg mięsa mielonego łopatki

30dkg pieczarek

1 cebula

5-10dkg sera żółtego

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki bułki tartej

1 jajko

sól,pieprz,

Wykonanie:

Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę  pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser  żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.                            Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (z jednego ciasta wyjdzie 3 szt), jeżeli chcemy mniejsze ślimaczki wówczas ciasto dzielimy na 8 cm. paski po szerokości ciasta ( z jednego ciasta wyjdzie nam 5 szt), na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami beszamel i sałatką w sosie winegret lub jako paszteciki do barszczyku. Smacznego.

ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

wtorek, 19 lutego 2013
Kalafior faszerowany mięsem mielonym

kalafior faszerowany

Składniki:

1 duży kalafior

0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 marchewka

1 cebula

1 łyżka śmietany

4 łyżki majonezu

10 dkg sera  żółtego

wegeta,sól,pieprz,

Wykonanie:

 Kalafiora obgotować w osolonej wodzie AL DENTE ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i razem podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,1łyżkę śmietany,przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior,wypełniając go bardzo dokładnie mięsem. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru.

Rady: Farsz do nadziania kalafiora można zrobić według własnego gustu i upodobań. Można dodać usmażone pieczarki lub świeżą paprykę,czy też inne warzywa. Aby odtłuścić troszeczkę potrawę można kalafior posmarować majonezem wymieszanym pół na pół ze śmietaną 18%. Jeżeli zostanie nam na drugi dzień kalafior można pokroić go w grube plastry i panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety.

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

czwartek, 14 lutego 2013
Gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego

2 cebule

5 średnich ziemniaków

3 średnie ogórki kiszone

3 łyżki przecieru pomidorowego

liść laurowy

ziele angielskie

czosnek

sól, pieprz,pieprz cayenne,papryka czerwona w proszku,maggy,wegeta,

Bulion

Wykonanie:

Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki. Ogórki pokroić w małe słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć.

gulasz po tatarsku

Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić.

gulasz po tatarsku

Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.

gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.

gulasz po tatarsku

Podawać ze świeżym pieczywem.:) Smacznego.

gulasz po tatarsku

gulasz po tatarsku

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi