środa, 29 lutego 2012
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą w cieście naleśnikowym

k

Składniki:

40 dkg mięsa mielonego

25 dkg białej kapusty

1 cebula

1 jajko

pieprz,sól

natka pietruszki

koperek

1 ząbek czosnku

2 łyżki bułki tartej

Ciasto naleśnikowe:

1 szkl.mąki

1/2 szkl.wody lub mleka

sól

1 jajko

Dodatkowo będzie potrzebny wafel,olej do smażenia

Kapustę i cebulę zetrzeć na średniej tarce,dodać mięso mielone,jajko,czosnek,bułkę tartą,sól,pieprz,natkę ,koperek i dokładnie wymieszać.

z

Z wafla wyciąć kółeczka wielkości szklanki.

z

Z farszu formujemy sznycelki,kładziemy na kółeczku  wafla przykrywamy drugim kółeczkiem wafla i delikatnie dociskamy.

z

z

Z mąki,wody,jajka,soli zrobić gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzać kotleciki i delikatnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

z

z

z

Kotleciki doskonale smakują na ciepło jako danie obiadowe jak również na zimno jako zimna przekąska z dowolnym dipem.

z

Klopsy z omletem

z

Składniki:

60-70 dkg mięsa mielonego

3-4 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka śmietany kwaśnej

sól,pieprz,ulubione przyprawy

Omlet:

3 jaja

3 łyżki mleka

sól,pieprz,suszona bazyli

kilka pomidorów suszonych z zalewy

Składniki na farsz dać do miski,doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Podzielić na dziewięć porcji.

z

Przygotować omlet.Jajka rozmieszać z mlekiem,dodać sól,pieprz,pokrojone pomidory z zalewy i suszoną bazylię,wylać na patelnię i piec z obu stron.Można usmażyć jeden duży omlet lub tak jak ja to zrobiłam trzy omlety na malutkiej patelni. Omlety podzielić na paseczki,mi wyszło dziewięć zrazów,więc omlety podzieliłam na dziewięć kawałków i zwinąć w rulon.(Dodatki do omleta można zmieniać,dodając zamiast suszonych pomidorów gotowane warzywa,szynkę,boczek,pieczarki podsmażone na cebulce itp.)

z

z

Z mięsnego farszu porcjami formować kulki,spłaszczyć,na środek dać rulonik omleta i uformować tak jak zrazy.

z

Każdy zraz obtoczyć w mące.

z

Smażyć na tłuszczu z każdej strony.

z

Zrazy włożyć do naczynia do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 15- 20 minut.

z

z

z

Podudzia z kurczaka w cieście francuskim

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

Składniki:

6 podudzi z kurczaka

1 ciasto francuskie

olej do smażenia

Składniki marynaty:

olej,sól,pieprz,vegeta,sos sojowy,4 ząbki czosnku,papryka w proszku,dowolne zioła

Podudzia z kurczaka wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Składniki na marynatę wymieszać w misce i wrzucić do niej podudzia.Marynować minimum 1 godz.,można zostawić nawet na całą noc.Następnie podudzia obsmażyć z każdej strony na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia.Ciasto francuskie pociąć na paseczki o szerokości ok.1,5 cm każdy dramstik owinąć paseczkami ciasta tak,aby paseczki zachodziły jeden na drugi.

d

Posmarować jajkiem lub białkiem i piec w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 min.

d

 

d

d

dd

poniedziałek, 27 lutego 2012
Mięso mielone w cieście francuskim

mięso mielone w cieście francuskim

Składniki:

50 dkg mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól,pieprz,vegeta

1 gotowe ciasto francuskie

1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta

Mięso mielone włożyć do miski,dodać jajko,czosnek,posiekaną cebulę(ja delikatnie podsmażam),natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i dokładnie wymieszać.( Czasami dodaję dodatkowo 1 łyżkę śmietany).Uformować kotlety. Ja na jeden kotlet daję ok 10 dkg farszu,ale oczywiście można dać mniej.Ciasto francuskie podzielić na grubsze paski i opleść nimi mięso tworząc kratkę.Posmarować jajkiem.

mięso mielone w cieście francuskim

Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 minut.Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi surówkami i np. ziemniaczkami. Smacznego.

mięso mielone w cieście francuskim

Wieżyczki z łososia

wieżyczki z łososia

Składniki:

20 dkg wędzonego łososia

20 dkg serka typu Philadelphia,Ostrowia o smaku chrzanowym

koperek

2 jaja

filiżanki do espresso

folia spożywcza

Filiżanki wyłożyć folią spożywczą, aby końce foli wystawały poza brzegi lub można też zamiast foli filiżanki natrzeć olejem.Tak przygotowane wyłożyć plastrami łososia.Ryba ma troszeczkę wystawać poza brzegi.

wieżyczki z łososia

Środek wypełnić serkiem chrzanowym,dać plasterek jajka,posmarować delikatnie serkiem i zakleić wystającym łososiem.

wieżyczki z łososia

 

wieżyczki z łososia

Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i dać do lodówki na kilka godzin. Wyłożyć na półmisek udekorować koperkiem i cytryną. Smacznego.

wieżyczki z łososia

wieżyczki z łososia

wieżyczki z łososia

wieżyczki z łososia

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

łosoś w cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

20-30 dkg świeżego fileta z łososia

20 dkg mrożonego szpinaku

5 - 10 dkg sera feta

1 łyżka śmietany

sól,pieprz,gałka muszkatołowa

troszkę soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 jajko

Na patelnię wrzucić szpinak,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,sok z cytryny,śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć.Odstawić do wystygnięcia.

łosoś w cieście francuskim

Filet z łososia podzielić na dwa kawałki,skropić sokiem z cytryny i posolić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.

łosoś w cieście francuskim

Na środek ciasta dać szpinak,na szpinak dać ser feta,a na ser położyć filet z łososia.

łosoś w cieście francuskim

 

łosoś w cieście francuskim

Całość zapakować w ciasto.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.Posmarować jajkiem.

łosoś w cieście francuskim

Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 min.Smacznego.

łosoś w cieście francuskim

łosoś w cieście francuskim

 łosoś w cieście francuskim

 łosoś w cieście francuskim

niedziela, 26 lutego 2012
Skrzydełka z kurczaka - pałki

podudzia z kurczaka pałki

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka

Marynata:

sól,pieprz,olej,papryka,vegeta,czosnek świeży,dowolne zioła

Panierka:

jajko,mąka,bułka tarta,przyprawy

Skrzydełka z kurczaka wypłukać i odciąć dwie części. Zostawiamy tylko tę część,na której jest dużo mięsa.(Odcięte części można wykorzystać na wywar na zupę lub galaretę). Mięso z kości ściągnąć nożem do dołu i odwinąć tak ,aby powstała kulka na dole kości.Składniki marynaty wymieszać,włożyć do niej pałki i marynować ok. 1 godziny.

podudzia z kurczaka pałki

podudzia z kurczaka pałki

podudzia z kurczaka pałki

 Mięso panierować w mące,doprawionym jajku i bułce tartej.

podudzia z kurczaka pałki

podudzia z kurczaka pałki

A następnie smażyć  na patelni z każdej strony na złoty kolor.

podudzia z kurczaka pałki

podudzia z kurczaka pałki

podudzia z kurczaka pałki

Podawać z sosem czosnkowym na zimno.

 

Podudzia z kurczaka w sakiewkach z ciasta francuskiego

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego

6 szt podudzi z kurczaka(dramstiki)

30 dkg pieczarek

70 dkg ziemniaków

1-2 ( 15dkg) cebuli

50 ml mleka lub śmietany

3 dkg masła do smażenia cebuli

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.(Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu,vegety, różnych ziół włożyć do niej podudzia i zostawić na  1 godz. lub całą noc ,ale to oczywiście  kwestia gustu.Ja osobiście tak właśnie robię).Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony,odstawić do wystygnięcia.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Ugnieść na jednolitą masę,dodać usmażoną cebulę,pieczarki,mleko lub śmietanę,doprawić solą,pieprzem.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Ciasta francuskie podzielić na sześć kwadratów,na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Następnie na każdy kwadrat nałożyć  2 łyżki farszu z ziemniaków w środku umieścić udko.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką.Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Surówka z marchewki z czosnkiem do obiadu

Marchewka czosnkowa

Składniki:

3 duże marchewki

2-4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

kilka kropli soku z cytryny

1-2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany

pieprz biały do smaku

Marchewkę zetrzeć na średniej tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki razem wymieszać i gotowe.Uwaga z majonezem i ze śmietaną,aby nie przesadzić z ilością. Wszystko zależy jak soczystą mamy marchewkę. Czosnku można dać oczywiście mniej lub więcej to zależy od upodobań.Ja lubię mocno czosnkowy smak,więc daję 4,a nawet 5 ząbków czosnku. Polecam to jest moja ulubiona surówka.

Marchewka czosnkowa

 

Marchewka czosnkowa

 

Marchewka czosnkowa

Grzyby - Borowiki

g

Bardzo fajna i efektowna przekąska z jajek. Kapelusze borowików są barwione mocnym naparem z herbaty.Herbata nie jest wyczuwalna,jajko zostaje zabarwione z wierzchu,środek pozostaje biały.Farsz można modyfikować,zmieniać mi natomiast smakuje w wersji takiej jak podałam,ale to kwestia gustu.Być może następnym razem skuszę się i dodam podsmażone pieczarki, wówczas jajka będą nie tylko wyglądem,ale i smakiem przypominać borowiki.

6 jajek ugotowanych na twardo

3 saszetki herbaty lipton

1-2 plasterki szynki startej na grubej tarce

1-2 plasterki sera startego na grubej tarce

1-2 łyżeczki majonezu

natka pietruszki drobno posiekana

sól,pieprz

Z jajek odciąć 1/3 ich wysokości najlepiej z tej szerszej strony,wyjąć żółtka.Przygotować napar z mocnej herbaty,wrzucić odciętą część jajka i gotować na wolnym ogniu ok.10- 15 min.Z żółtek,szynki,sera żółtego,natki pietruszki i majonezu przygotować farsz,doprawić(Majonezu dajemy tyle,aby masa się skleiła,ale nie była za rzadka). Farszem napełniamy jajka układamy na talerzu na sałatce farszem do dołu.Kapelusze też napełniamy farszem i dolepiamy do jajka.Smacznego.

j

 

j

 

j

 

 

Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi