niedziela, 06 lutego 2011
Rogaliki z szynką

 

 rożki z szynką

Składniki:

30 dkg szynki gotowanej

1-2 łyżki gęstej ,kwaśnej śmietany

i łyżka posiekanej natki pietruszki

2 ciasta francuskie

Szynkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zmielić w maszynce do mięsa. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i odstawić.

rożki z szynką

Ciasto francuskie pokroić na 12 trójkątów. Z dwóch ciast wyjdzie nam 24 szt. Na każdy trójkąt nałożyć troszkę farszu.

rożki z szynką

 

Zwinąć w rogalik.Rogaliki posmarować jajkiem lub samym białkiem.

rożki z szynką

 

rożki z szynką

 

Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 min.Podajemy na gorąco z barszczykiem czerwonym.

 

rożki z szynką

 

 

rożki z szynką

 

rożki z szynką

 

sobota, 05 lutego 2011
Naleśniki z omletem,szynką i serem


 nal

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jaja
1-2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Omlet:
1 jajko
vegeta


Nadzienie:
omlet
kilka plastrów szynki wiejskiej
kilka plastrów sera goudy
ketchup

Składniki na ciasto naleśnikowe dać do miski i ubić najlepiej mixserem na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.Jak jest za gęste dodać troszkę wody, a jak za rzadkie to troszkę mąki. Na rozgrzanej patelni  upiec cienkie  naleśniki.
Omlet:- jajko wymieszać z vegetą i usmażyć omlet.

Każdy naleśnik smarować ketchupem,na to dać ser żółty,omlet, szynkę, troszkę startego sera. Zwinąć naleśnik i chwilę podpiec na patelni z obu stron po ok.1 min.

n

 

n

 

n

 

n

Kruche ciasteczka maślane
ciasteczka
Składniki

30 dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru pudru
2  żółtka
1/2 opak. cukru waniliowego
szczypta soli
troszeczkę soku z cytryny

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Piec w piekarniku 200 stopni 6 - 15 min. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu smarować dżemem morelowym i składać dwa ciastka razem. Dekorować cukrem pudrem ,marcepanem, lukrem, polewą, według własnego pomysłu.

 

ciasteczka

 

ciasteczka

 

ciasteczka

Ciasteczka przechowuję w metalowych puszkach. Tak zabezpieczone są zawsze miękkie i świeże,mogą stać w lodówce 3 miesiące ,a nawet dłużej.

 

Sakiewki naleśnikowe

sakiewki

 

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1 łyżka oleju
1 jajko
sól
posieka na drobno natka pietruszki

Nadzienie:

10-15 plasterków szynki
4-5 jaj
10 dkg sera żółtego startego na tarce
majonez
sól,pieprz

Wszystkie składnikina ciasto naleśnikowe ubijamy na gładką masę. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Na małej patelni( ja mam patelnię o średnicy 15 cm.) natłuszczonej niewielką ilością oleju smażymy cienkie naleśniki.(wychodzi ok. 15 sztuk ).
Sładniki na nadzienie kroimy w kostkę lub paseczki i nakładamy porcjami na naleśniki w takiej ilości,by można było uformować sakiewki.(majonez-jajka-szynka- ser żółty,sól,pieprz)
Gotowe naleśniki związujemy szczypiorkiem lub  liśćmi pora (szczypiorek lub liście pora sparzamy we wrzątku 1 minutkę będą bardziej elastyczne i nie będą się nam rwały przy związywaniu sakiewek.
Sakiewki podajemy na zimno z sosem czosnkowym.

sakiewki

 

sakiewki

 

sakiewki

 

sakiewki

 

Można również naleśniczki zwinąć w formie rożka. Składniki nadzienia można zmieniać według upodobań ja dodaję czasami boczek, ogórek lub paprykę konserwową.

rożki z szynką

 

sakiewki

 

Leczo z parówek

l

Składniki:

1/2 kg pieczarek
1/2 kg parówek cienkich
2 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej (lub troszkę mniej)
1 mały przecier pomidorowy(ten najmniejszy)
1/2 szklanki  wody
1/2 kostki masła lub margaryny
sól,pieprz,vegeta,papryka w proszku,majeranek,ulubione przyprawy

 

Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

l


Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.

l

l


Cebulę pokroić w półplasterki , podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.

l


Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie, dodać do usmażonej  cebuli, chwilę pogotować .
Do  dużego garnka dać cebulę, pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie,  chwilę pogotować.

l


Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem.

 

l

 

l

l

Leczo jest szybkie w przygotowaniu , a co najważniejsze można, a nawet należy go zrobić dzień wcześniej ,a przed podaniem tylko podgrzać.

Ananas- dekoracyjny półmisek z wędliną
a
Składniki


ananas
szyneczka
boczek
ser żółty
różne warzywa konserwowe, kabanos, pieczarki marynowane itd.

 

Pomysł na efektowne podanie półmiska z wędliną i ananasa z koreczkami. Już robiłam na jabłku,grapefruicie,chlebie czy arbuzie ale żaden nie prezentował się tak efektownie.

 

 a

 

a

 

a

 

a

a

Drobiowe roladki z omletem i papryką

f

 Składniki (na 4 roladki):

4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 jaja
troszkę papryki konserwowej
troszkę posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
Przyprawy ,sól,pieprz,vegeta

 Filety rozciąć po długości nożem,tak aby powstały 4 duże płaty mięsa. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą ,pieprzem (lub opcjonalnie można zrobić marynatę z oleju,soli,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki i pędzelkiem posmarować mięso).Na malutkiej patelni usmażyć omlety 'każdy osobno z jajka i troszkę vegety.(Jeden omlet jedno jajko).Na rozbite i doprawione mięso położyć omlet,przez  środek omleta paski papryki konserwowej,a po bokach posiekany koperek lub natkę pietruszki.

f

Całość zwinąć w roladę spiąć wykałaczkami, obsmażyć na patelni na rumiano,dać do naczynia żaroodpornego ,podlać delikatnie rosołkiem lub wodą , przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec ok. 30-40 min. Sos, który powstał podczas pieczenia można zagęścić i polać delikatnie mięso.Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.

f

f

 

f

Rolada z indyka z jajkiem
r
Składniki

1-1,20 kg. Piersi z indyka

5-6 jaj ugotowanych na twardo

Szynka w plastrach

Papryka konserwowa

Sól pieprz ,czosnek ,majeranek, ziele angielskie ,liść laurowy, vegeta, papryka pieprz ziołowy,kminek, olej i inne.

Pierś z indyka rozbić na duży  płat mięsa posolić i posypać pieprzem. Cały płat obłożyć szynką, z jednego końca poukładać jajka a obok położyć paprykę. Zwinąć roladę tak aby żaden ze składników nie wypadł ze środka. Związać sznurkiem i natrzeć mieszanką z ziół. Na wierzchu poukładać liście laurowe, czosnek w plastrach, ziele angielskie. Posypać majerankiem. Dać do naczynia przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Rano roladę dokładnie obsmażyć z każdej strony. Dać do rękawa do pieczenia na to poukładać czosnek, ziele, liść posypać majerankiem, podlać olejem. Związać rękaw i piec 200 stopni ok. 1-1,20 godz.(w zależności jak duża rolada)

Odstawić do wystygnięcia. Kroić na drugi dzień. Zalać galaretką lub polakierować galaretką.Roladę można również podać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną sałatką.

r

 

r

 

 

 

piątek, 04 lutego 2011
Pierś z kurczaka w cieście francuskim

c

 Składniki;
2 pojedyncze filety z kurczaka
olej
sól ,pieprz
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
przyprawa do drobiu lub "vegeta"
majeranek

1 gotowe ciasto francuskie
2 plastry sera żółtego
2 plastry szynki
jajko do posmarowania ciasta

Z oleju i przypraw  zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok.1 godzinę.

c

Na patelni rozgrzać olej , włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.Odstawić do wystygnięcia.

f


Ciasto francuskie podzielić na dwie części na środku położyć mięso na mięso dać ser i szynkę.

f

 

f

Ciasto ponacinać  nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam gdzie leży mięso ma zostać nie  pocięte).Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz.

f


Tak przygotowane ciasto posmarować jajkiem lub samym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30-40 minut.

f

 f

f

f

Schabowy kwiat z pieczarkami

k

 

 

Składniki na 1 kwiat:

1 kotlet schabowy(110-120g)
2 plastry boczku
1-2 łyżki pieczarek smażonych z cebulą (5dkg pieczarek,1 bardzo mała cebulka, ew.1-2 dkg startego sera żółtego)
sól,pieprz,vegeta do smaku

Każdy kawałek mięsa zapakować w folię i rozbić bardzo cienko. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor ,dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić,aż wyparuje woda. ( można opcjonalnie dodać troszkę śmietany 30 %, a na samym końcu troszkę startego sera żółtego) Płat mięsa posypać solą i pieprzem na środku położyć boczek.

k

Na boczku położyć usmażone pieczarki z cebulą.

k

Mięso starannie zwijamy w kulkę ,tak aby składniki nam nie wypadły ze środka.

k

Na wierzch dajemy plaster boczku.( można zamiast boczku dać szynkę)

k

Całość obwiązujemy bawełnianym sznurkiem,aby powstał kwiat,tak jak pakujemy prezent.(Tak przygotowane mięso można dać do marynaty zrobionej z oleju, sosu sojowego,soli,pieprzu,papryki,czosnku,majeranku itp )

k

Kwiaty obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

k

 

Wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy delikatnie rosołkiem i pieczemy w 200 stopniach ok.40-50 min.( do godziny ). Powstały sos podczas pieczenia podbijamy mąką i zabielamy śmietaną.
Jeżeli danie przygotowujemy dla więcej osób to dzień wcześniej obsmażamy, jak troszkę przestygną ściągamy nici ,a na drugi dzień wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku.

k

k

 
1 , 2
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi