niedziela, 03 maja 2015
Rolada serowa II

Rolada serowa II

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.

Rolada serowa II

Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Rolada serowa II

Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.

Rolada serowa II

Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

Rolada serowa II

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Rolada serowa I

Rolada serowa 1 

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie tej rolady jest bardzo proste i mało pracochłonne. Składniki farszu można zmieniać według swoich upodobań. Można dodać czosnek lub chrzan, dodać składnik np.ugotowaną marchewkę, paprykę czerwoną dla koloru, ogórek konserwowy itp. Doskonale smakuje również taka rolada ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Propozycji jest wiele, liczy się inwencja twórcza.

Składniki:

400g sera Gouda

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

250g szynki konserwowej w kawałku

1/2 pęczka szczypiorku

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zapakowany szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy zapakowany w grubą folię ,to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.

Rolada serowa 1

Przygotowanie farszu:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę,jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

Rolada serowa 1

Ser żółty wyjąć z wody i foli położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość 0,5cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.

Rolada serowa 1

Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Rolada serowa 1

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plasterki, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa 1

 

Rolada serowa 1

niedziela, 29 marca 2015
Pisanka- Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa - pisanka

Sałatka jarzynowa w świątecznej odsłonie.Tę sałatkę lubią chyba wszyscy. W moim domu Święta bez tradycyjnej jarzynowej sałatki są nie do przyjęcia. Dzisiaj moją propozycją jest sałatka jarzynowa pisanka.

Składniki:

1-2 kg sałatki jarzynowej

2-3 łyżki majonezu

dowolne składniki do dekoracji: szynka,warzywa,ser,

Wykonanie:

Na półmisku wyłożyć sałatkę i uformować jajko. Posmarować majonezem i dowolnie udekorować.

sałatka jarzynowa - pisanka

środa, 25 marca 2015
Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

Smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

13 płaskich  łyżeczek żelatyny

20dkg sera goudy w plastrach

5-6 jaj w zależności od wielkości

12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

sól, 1-2 łyżki octu,

foremka keksowa półokrągła

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.

jajka z szynką w keksowej formie

Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę  i ułożyć  8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.

jajka z szynką w keksowej formie

Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).

jajka z szynką w keksowej formie

Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.

jajka z szynką w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

środa, 18 marca 2015
Rolada trójkolorowa z szynką

Rolada trójkolorowa

Składniki na żółte ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki  serka feta kanapkowy

Składniki na zielone ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

szczypta soli

Składniki na pomarańczowe ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki Ajvaru

szczypta soli

Składniki nadzienia:

300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia

200g- 250g szynki

Wykonanie:

Każdy kolor ciasta robimy osobno.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)

Rolada trójkolorowa

Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.( moją roladę posmarowałam serkiem, wyłożyłam szynką i zwinęłam,dlatego widać na zdjęciach puste przestrzenie pomiędzy szynką)

Rolada trójkolorowa

Zwinąć w roladę.

Rolada trójkolorowa

Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

czwartek, 18 grudnia 2014
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

wtorek, 02 grudnia 2014
Grzybki przekąska

grzybki przekąska

Składniki na ok. 20sztuk

1 ogórek wężowy

100g sera żółtego

100g szynki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 słoik dużych pieczarek marynowanych

Natka pietruszki do dekoracji

sól,pieprz

Wykonanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na grubej tarce,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majonez,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórek pokroić w plastry, położyć kulki z masy i przykryć kapeluszami pieczarek. Udekorować natką pietruszki.

grzybki przekąska

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,20godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi