czwartek, 18 grudnia 2014
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

wtorek, 02 grudnia 2014
Grzybki przekąska

grzybki przekąska

Składniki na ok. 20sztuk

1 ogórek wężowy

100g sera żółtego

100g szynki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 słoik dużych pieczarek marynowanych

Natka pietruszki do dekoracji

sól,pieprz

Wykonanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na grubej tarce,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majonez,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórek pokroić w plastry, położyć kulki z masy i przykryć kapeluszami pieczarek. Udekorować natką pietruszki.

grzybki przekąska

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,20godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

niedziela, 18 maja 2014
Ciasteczka komunijne

Dzisiaj chciałabym przedstawić kilka propozycji ciasteczek komunijnych wykonanych na zamówienie. Kontakt: bronislawa70@o2.pl lub tel. +48512335065

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"

Sałatka Grzybowa polana

Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj:

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Sałatka Grzybowa polana

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

 

wtorek, 28 stycznia 2014
Sałatka " Ananas"

Sałatka ananas

Ostatnio znalazłam w necie dwa ciekawe przepisy na sałatkę warstwową,które wypróbowałam i uważam,że są godne uwagi.Jedną z nich chcę Wam dzisiaj zaprezentować,druga czeka w kolejce. Oryginalna sałatka "Ananas" może być ozdobą świątecznego stołu,a przy tym smakuje rewelacyjnie.Polecam.

Składniki:

3 średnie ziemniaki

3 jajka

2 udka z kurczaka

100g żółtego sera

4 średnie ogórki konserwowe

1 mała czerwona cebula

1 mały majonez

3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

sól,pieprz

Składniki do dekoracji:

połówki orzechów włoskich

zielona cebulka

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach,wystudzić,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

2. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

3. Udka ugotować z dowolnymi przyprawami,wystudzić,oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałki.

 Na półmisku układamy w kształcie jaja poszczególne warstwy sałatki,przekładając każdą warstwę majonezem i doprawiając solą i pieprzem.

4.Ser zetrzeć na grubej tarce.

5. Ogórki zetrzeć na grubej tarce.

6. Cebulę pokroić w drobną kostkę i troszkę posolić.

7. Majonez wymieszać ze śmietaną , doprawić solą i pieprzem.

Składanie sałatki:

1 warstwa ziemniaki,sól,pieprz, majonez ze  śmietaną

Sałatka ananas

2 warstwa cebula,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

3 warstwa połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

4 warstwa ogórki,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

5 warstwa druga połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

6 warstwa jajka,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

7 warstwa ser żółty

Sałatka ananas

Całość smarujemy majonezem.

Sałatka ananas

Dekorujemy połówkami orzechów i zieloną cebulką. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy tak,aby jeden plasterek  zachodził na drugi tworząc jak gdyby łuskę.

Sałatka ananas

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

środa, 22 stycznia 2014
Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym

Roladki z szynki w galarecie

Szynkowe ruloniki to doskonała przekąska, która urozmaici nasze menu. Przygotowanie galarety jest nieco pracochłonne,ale nie zawsze musi tak być. Wystarczy,że w domu mamy warzywny bulion w kostkach lub rosół z poprzedniego dnia,a danie można przygotować w kilka chwil.Klarowanie galarety też można pominąć. Skraca to czas przygotowań, ale jednocześnie danie traci na wyglądzie.Osobiście jestem zwolenniczką czystej, klarowanej galarety,dlatego tym razem moją propozycją są szynkowe ruloniki z serkiem chrzanowym w pięknej galarecie.

Składniki:

10 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

serek chrzanowy ostrowia

opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

Składniki do klarowania wywaru:

2 łyżeczki octu

2 białka jaja

Do dekoracji użyłam białko jaja, kawałki marchewki i natką pietruszki

Wykonanie:

Wywar warzywny mocno doprawić, do zimnego dodać ocet i roztrzepane białka.

Roladki z szynki w galarecie

Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką,aż do zagotowania. Na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, a wywar stanie się klarowny.

Roladki z szynki w galarecie

Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę wywaru,wstawić do lodówki do stężenia. Szynkę posmarować serkiem chrzanowym,zwinąć w rulonik.( Dla zaostrzenia smaku można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika i wymieszać)

Roladki z szynki w galarecie

Układać w naczyniu na zastygniętej galarecie łączeniem do dołu robiąc niewielkie odstępy.

Roladki z szynki w galarecie

Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety, ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia.(Dekorację wykonałam: płatki kwiatów z białka jaja,środek ugotowana marchewka,łodygi z natki pietruszki.)

Roladki z szynki w galarecie

Jak dekoracja dobrze nam zastygnie,całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Przed podaniem roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. Smacznego.

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi