niedziela, 29 marca 2015
Pisanka- Sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa - pisanka

Sałatka jarzynowa w świątecznej odsłonie.Tę sałatkę lubią chyba wszyscy. W moim domu Święta bez tradycyjnej jarzynowej sałatki są nie do przyjęcia. Dzisiaj moją propozycją jest sałatka jarzynowa pisanka.

Składniki:

1-2 kg sałatki jarzynowej

2-3 łyżki majonezu

dowolne składniki do dekoracji: szynka,warzywa,ser,

Wykonanie:

Na półmisku wyłożyć sałatkę i uformować jajko. Posmarować majonezem i dowolnie udekorować.

sałatka jarzynowa - pisanka

środa, 25 marca 2015
Rolada z jajek i szynki w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

Smaczna i efektowna przekąska.

Składniki:

600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)

13 płaskich  łyżeczek żelatyny

20dkg sera goudy w plastrach

5-6 jaj w zależności od wielkości

12-16 cienkich plastrów szynki konserwowej

sól, 1-2 łyżki octu,

foremka keksowa półokrągła

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu ( Galareta nie będzie mdła). Wylać troszkę do keksowej foremki, (kilka łyżek) tak żeby cała foremka była pomoczona wywarem i odstawić do lodówki do stężenia. Jajka ugotować na twardo, obrać. Foremkę wyciągnąć z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego. Na środku ułożyć obrane jajka.

jajka z szynką w keksowej formie

Każdy plasterek szynki poskładać w harmonijkę  i ułożyć  8 harmonijek po jednej i 8 harmonijek po drugiej stronie jajek. Całość zalać powoli tężejącym wywarem.

jajka z szynką w keksowej formie

Na końcu przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia. Na drugi dzień galaretę wyciągamy z foremki , (można dno keksówki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie, wówczas łatwiej nam galareta wyskoczy z formy).

jajka z szynką w keksowej formie

Kroimy w grubsze plastry,układamy na półmisku i dekorujemy.

jajka z szynką w keksowej formie

jajka z szynką w keksowej formie

środa, 18 marca 2015
Rolada trójkolorowa z szynką

Rolada trójkolorowa

Składniki na żółte ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki  serka feta kanapkowy

Składniki na zielone ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

szczypta soli

Składniki na pomarańczowe ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki Ajvaru

szczypta soli

Składniki nadzienia:

300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia

200g- 250g szynki

Wykonanie:

Każdy kolor ciasta robimy osobno.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)

Rolada trójkolorowa

Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.( moją roladę posmarowałam serkiem, wyłożyłam szynką i zwinęłam,dlatego widać na zdjęciach puste przestrzenie pomiędzy szynką)

Rolada trójkolorowa

Zwinąć w roladę.

Rolada trójkolorowa

Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

czwartek, 18 grudnia 2014
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka warstwowa z serkiem feta

sałatka z serkiem feta 

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

5 pomidorów

500g piersi z kurczaka

Ser feta "Fawita" 270g z "Mlekowita"

10dkg Płatków migdałów

Sos czosnkowy:

1 mały majonez

1 mała śmietana 18%

2 ząbki czosnku

sól,pieprz

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu, odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w paseczki,pomidory w drobną kostkę, a ser feta  w kostkę 1cm na 1cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

Układać kolejno w szklanym naczyniu:

kapusta

pomidory

pierś z kurczaka

ser feta

polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.Odstawić na 2-3 godziny.

wtorek, 02 grudnia 2014
Grzybki przekąska

grzybki przekąska

Składniki na ok. 20sztuk

1 ogórek wężowy

100g sera żółtego

100g szynki

2 jajka ugotowane na twardo

3-4 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku

1 słoik dużych pieczarek marynowanych

Natka pietruszki do dekoracji

sól,pieprz

Wykonanie:

Szynkę i jajka pokroić w drobną kostkę,ser zetrzeć na grubej tarce,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majonez,doprawić solą,pieprzem i wymieszać. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórek pokroić w plastry, położyć kulki z masy i przykryć kapeluszami pieczarek. Udekorować natką pietruszki.

grzybki przekąska

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,20godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

niedziela, 18 maja 2014
Ciasteczka komunijne

Dzisiaj chciałabym przedstawić kilka propozycji ciasteczek komunijnych wykonanych na zamówienie. Kontakt: bronislawa70@o2.pl lub tel. +48512335065

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"

Sałatka Grzybowa polana

Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj:

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Sałatka Grzybowa polana

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi