czwartek, 27 października 2016
Ciasteczka Grzybki

Grzybki ciasteczka

Sezon grzybowy w pełni,wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie.:) Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:)

Składniki na ciasto:

200g masła lub margaryny

2 szklanki cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

800g mąki pszennej

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

Składniki na syrop:

2/3 szklanki cukru

4 łyżki wody

Składniki na biały lukier:

1 białko

ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropel soku z cytryny

Składniki dodatkowe:

1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"

barwnik spożywczy czerwony

suchy mak

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

Grzybki ciasteczka

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.

g

Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.

DSC_0145

Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.

Grzybki ciasteczka

 Wykonanie syropu:

Grzybki ciasteczka

Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.

W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.

Grzybki ciasteczka

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodać cukier puder i ubić. Opis tutaj.

Dekorowanie grzybków.

Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

Grzybki Muchomory:

Grzybki ciasteczka

Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.

Grzybki borowiki:

Grzybki ciasteczka

W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)

Grzybki kozaki:

Grzybki ciasteczka

Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać  w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Rada: Jeżeli syrop nam zastygnie należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.

 ciasteczka grzyby

 

 

czwartek, 09 czerwca 2016
Rolada serowa z mięsem mielonym

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Składniki na placek jajeczny:

5 Jaj

250g majonezu

350g-400g sera żółtego Gouda

Składniki na mięsny farsz:

500g mięsa mielonego

1 jajko

cebula

czosnek

pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany

1-2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

Przygotować placek jajeczny.

Jajka roztrzepać, dodać ser żółty starty na grubej tarce, majonez i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.

Przygotować mięsny farsz:

Mięso mielone dać do miski, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę,jajko,śmietanę , przyprawy i dokładnie wymieszać.

Podpieczony placek jajeczny wyciągnąć z piekarnika przestudzić ok. 5 minut.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Posmarować przygotowanym mięsnym farszem. Zawinąć w roladę. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 40 minut.

Roladę wyjąć z piekarnika, przestudzić, zawinąć w pergamin na którym się piekła i odłożyć w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień pokroić w grubsze plastry i udekorować dowolnie. Smacznego.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

niedziela, 24 kwietnia 2016
Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Składniki:

5szt bardzo dużych pieczarek 10cm lub średnich 10szt

250g mięsa mielonego karkówki lub łopatki

100g sera żółtego startego na grubej tarce

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki bułki tartej

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

majeranek

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła do smażenia

Dodatkowo do posypania:

50g startego na grubych oczkach sera żółtego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić,umyć i delikatnie odciąć korzonki. Kapelusze pieczarek posolić i odłożyć na bok.

Pieczarki faszerowane mięsem

Cebulę i korzonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni,dodać cebulę, zeszklić,następnie dodać czosnek i pokrojone korzonki pieczarek podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz, czosnek granulowany,majeranek,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,ser żółty starty, wystudzone korzonki pieczarek z cebulą. Całość dokładnie wymieszać.

Pieczarki faszerowane mięsem

Przygotowanym farszem napełnić kapelusze pieczarek,włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut

Pieczarki faszerowane mięsem

Następnie zdjąć folię, posypać serem żółtym, natką pietruszki i jeszcze zapiekać ok. 10 minut.

Pieczarki faszerowane mięsem

Smacznego!

Pieczarki faszerowane mięsem

środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

piątek, 12 lutego 2016
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

poniedziałek, 08 lutego 2016
Serek jogurtowy paprykowy- Labneh

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy paprykowy na ostro,dla miłośników zdecydowanych smaków.

Składniki:

800g gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 ząbek czosnku

pieprz biały

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać przyprawy. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą, przełożyć przygotowany jogurt,związać w sakiewkę. Sakiewkę powiesić nad miską do odsączenia serwatki na minimum 12 godzin.

serek jogurtowy paprykowy

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy ziołowy - Labneh

Serek z jogurtu greckiego

 

Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z gęstego jogurtu greckiego. Smaczny,delikatny,kremowy serek,bardzo smarowny i łatwy do zrobienia. Polecam.

Składniki:

800g jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

biały pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka świeżego szczypiorku

 Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać sól,pieprz, czosnek i zioła. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą,przełożyć jogurt zwinąć i związać w sakiewkę. Tak przygotowaną sakiewkę powiesić nad miską ,aby nam serwatka odciekła na ok.12-14 godzin. Jeżeli taki serek zostawimy na dłużej będzie bardziej zwarty,a po 24 godzinach lub dwóch dniach można go wykorzystać do zrobienia kulek serowych lub jak nie dodamy żadnych przypraw to do pieczenia serników.

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

środa, 03 lutego 2016
Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

Dekoracyjna rolada z mięsa mielonego,szpinaku,jajek i pieczonej papryki.Doskonale sprawdza się jako danie na specjalne okazje, rodzinną imprezę lub domowe przyjęcie.Polecam zwłaszcza dla miłośników szpinaku i pieczonej papryki.

Składniki:

500g mięsa mielonego łopatki lub karkówki

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

2 łyżki gęstej śmietany 18%

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

sól, pieprz, dowolne przyprawy ( u mnie musztarda rosyjska, majeranek, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, vegeta bronia)

Warstwa ze szpinaku:

500g szpinaku w liściach mrożony

1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżki parmezanu

Sól,pieprz

Warstwa z omletem:

4 jaja

dowolne przyprawy

Warstwa z papryki:

4 papryki czerwone.

Dodatkowo 6 łyżek parmezanu do posypania warstw

Wykonanie:

Paprykę czerwona natrzeć olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok. 30 minut. Kiedy skórka papryki będzie miejscami czarna i zrobią się bąble wyjąć z piekarnika, przykryć mokrą ściereczką lub włożyć do woreczka foliowego na kilka minut, (wówczas skórka łatwiej nam zejdzie z papryki). Obrać paprykę ze skórki w razie potrzeby przepłukać pod bieżącą wodą z resztek skórki.

1. Mięso mielone wymieszać ze wszystkimi składnikami, doprawić i dobrze wyrobić.

2. Szpinak odsączyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła,zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać czosnek, szpinak i przyprawy,dodać ser ,chwilę poddusić. Dać na sitko do odsączenia nadmiaru płynu. Wystudzić.

3. Usmażyć omlet z 4 jaj. (Ja smażyłam na dużej patelni 2 omlety każdy z 2 jaj)

4. Masę mięsną wyłożyć na folię spożywczą ,uformować prostokąt.

Rolada z mięsa mielonego

Na masę mięsną wyłożyć odsączony szpinak, posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć omlet posypać parmezanem,

Rolada z mięsa mielonego

wyłożyć paprykę,posypać parmezanem 

Rolada z mięsa mielonego

Zwinąć za pomocą foli w roladę. Roladę przenieść delikatnie na papier do pieczenia lub folię aluminiowa, zawinąć w nią roladę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec około 30 minut po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze kolejne 10 minut. Odłożyć do wystygnięcia. Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce najlepiej do następnego dnia, będzie się lepiej kroić. Smacznego!

Rolada z mięsa mielonego

Rolada z mięsa mielonego

 

poniedziałek, 01 czerwca 2015
Galareta wieprzowa " Rodzinka świnek"

Rodzina świnek

Przepis na galaretę wieprzową "świnkę" zamieściłam już jakiś czas temu na blogu. Tym razem proponuję całą rodzinkę. Przepis ten sam, jedynie należy zwiększyć ilość mięsa i płynu. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.

Rodzina świnek

Rodzina świnek

Rodzina świnek

niedziela, 03 maja 2015
Rolada serowa II

Rolada serowa II

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.

Rolada serowa II

Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

Rolada serowa II

Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.

Rolada serowa II

Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.

Rolada serowa II

Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Rolada serowa II

Rolada serowa II

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi