poniedziałek, 24 listopada 2014
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem. Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu. Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około         1- 1,20godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

niedziela, 18 maja 2014
Ciasteczka komunijne

Dzisiaj chciałabym przedstawić kilka propozycji ciasteczek komunijnych wykonanych na zamówienie. Kontakt: bronislawa70@o2.pl lub tel. +48512335065

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

Ciasteczka komunijne

poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Sałatka : "Grzybowa polana"

Sałatka Grzybowa polana

Sałatka " Grzybowa polana" łączy w sobie wiele zalet.Prosta sałatka ,a przy tym elegancka i wytworna. Wspaniały smak i niesamowity wygląd. Ta sałatka w przeciwieństwie do innych powinna być przygotowana w przeddzień imprezy. Przepis znaleziony tutaj:

Składniki:

1 duży słoik pieczarek marynowanych

2 średnie marchewki

3 ziemniaki

300g piersi z kurczaka

3 jajka

3 ogórki marynowane

100g sera żółtego

majonez

śmietana

szczypiorek

koperek

sól,pieprz,przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki , ser żółty,zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę.Koperek i szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.

Sałatka Grzybowa polana

Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

2 warstwa koperek i szczypiorek,

3warstwa marchewka,sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

7 warstwa jajka, sól, pieprz,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

8 warstwa ser żółty,docisnąć, posmarować cienko majonezem.

Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Rada: Zamiast piersi z kurczaka można dodać dwa ugotowane udka z kurczaka.

 Sałatka Grzybowa polana

Sałatka Grzybowa polana

 

wtorek, 28 stycznia 2014
Sałatka " Ananas"

Sałatka ananas

Ostatnio znalazłam w necie dwa ciekawe przepisy na sałatkę warstwową,które wypróbowałam i uważam,że są godne uwagi.Jedną z nich chcę Wam dzisiaj zaprezentować,druga czeka w kolejce. Oryginalna sałatka "Ananas" może być ozdobą świątecznego stołu,a przy tym smakuje rewelacyjnie.Polecam.

Składniki:

3 średnie ziemniaki

3 jajka

2 udka z kurczaka

100g żółtego sera

4 średnie ogórki konserwowe

1 mała czerwona cebula

1 mały majonez

3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

sól,pieprz

Składniki do dekoracji:

połówki orzechów włoskich

zielona cebulka

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach,wystudzić,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

2. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

3. Udka ugotować z dowolnymi przyprawami,wystudzić,oddzielić mięso od kości i rozdrobić na małe kawałki.

 Na półmisku układamy w kształcie jaja poszczególne warstwy sałatki,przekładając każdą warstwę majonezem i doprawiając solą i pieprzem.

4.Ser zetrzeć na grubej tarce.

5. Ogórki zetrzeć na grubej tarce.

6. Cebulę pokroić w drobną kostkę i troszkę posolić.

7. Majonez wymieszać ze śmietaną , doprawić solą i pieprzem.

Składanie sałatki:

1 warstwa ziemniaki,sól,pieprz, majonez ze  śmietaną

Sałatka ananas

2 warstwa cebula,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

3 warstwa połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

4 warstwa ogórki,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

5 warstwa druga połowa mięsa,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

6 warstwa jajka,sól,pieprz,majonez ze śmietaną

Sałatka ananas

7 warstwa ser żółty

Sałatka ananas

Całość smarujemy majonezem.

Sałatka ananas

Dekorujemy połówkami orzechów i zieloną cebulką. Orzechy możemy zastąpić plasterkami pieczarek marynowanych lub ogórka konserwowego. Plasterki układamy tak,aby jeden plasterek  zachodził na drugi tworząc jak gdyby łuskę.

Sałatka ananas

czwartek, 23 stycznia 2014
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

środa, 22 stycznia 2014
Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym

Roladki z szynki w galarecie

Szynkowe ruloniki to doskonała przekąska, która urozmaici nasze menu. Przygotowanie galarety jest nieco pracochłonne,ale nie zawsze musi tak być. Wystarczy,że w domu mamy warzywny bulion w kostkach lub rosół z poprzedniego dnia,a danie można przygotować w kilka chwil.Klarowanie galarety też można pominąć. Skraca to czas przygotowań, ale jednocześnie danie traci na wyglądzie.Osobiście jestem zwolenniczką czystej, klarowanej galarety,dlatego tym razem moją propozycją są szynkowe ruloniki z serkiem chrzanowym w pięknej galarecie.

Składniki:

10 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

serek chrzanowy ostrowia

opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

Składniki do klarowania wywaru:

2 łyżeczki octu

2 białka jaja

Do dekoracji użyłam białko jaja, kawałki marchewki i natką pietruszki

Wykonanie:

Wywar warzywny mocno doprawić, do zimnego dodać ocet i roztrzepane białka.

Roladki z szynki w galarecie

Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką,aż do zagotowania. Na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, a wywar stanie się klarowny.

Roladki z szynki w galarecie

Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę wywaru,wstawić do lodówki do stężenia. Szynkę posmarować serkiem chrzanowym,zwinąć w rulonik.( Dla zaostrzenia smaku można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika i wymieszać)

Roladki z szynki w galarecie

Układać w naczyniu na zastygniętej galarecie łączeniem do dołu robiąc niewielkie odstępy.

Roladki z szynki w galarecie

Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety, ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do zastygnięcia.(Dekorację wykonałam: płatki kwiatów z białka jaja,środek ugotowana marchewka,łodygi z natki pietruszki.)

Roladki z szynki w galarecie

Jak dekoracja dobrze nam zastygnie,całość zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Przed podaniem roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. Smacznego.

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje. Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Do przyrządzenia tej przekąski doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach. Poniżej podaję sposób wykonania galarety z klarowanego wywaru warzywnego, troszkę więcej pracy,ale warto.:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i życzę smacznego.

Składniki:

10szt jajek

5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

9 łyżeczek żelatyny

Składniki na wywar warzywny:

1 litr i 1 szklanka wody

włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

Składniki do dekoracji:

mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

Natka pietruszki

ugotowana marchewka

Składniki do klarowania galarety:

2 białka jaja

2 łyżeczki octu

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Klarowanie wywaru:

Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować  kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie klarowanej z groszkiem mrożonym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Proces klarowania galarety można pominąć, ponieważ jest to troszkę pracochłonne i nie wszyscy mają na to czas. Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie nieklarowanej z groszkiem konserwowym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

 

piątek, 17 stycznia 2014
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Naleśniki z budyniem

Pyszne i bardzo syte. Podczas zapiekania sos waniliowo-budyniowy zostaje niemalże w całości wchłonięty przez naleśniki,przez co stają się delikatne i bardzo smaczne. Zupełnie inaczej smakują niż zwykłe naleśniki z serem. Polecam.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2szklanki mleka

1/2szklanki wody mineralnej

2szklanki mąki

3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 jaja

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

500g sera zmielonego takiego jak na sernik

4 jaja

80g masła

40g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

kilka kropel soku z cytryny

200ml gęstej śmietany 18%

opcjonalnie rodzynki

80g cukru kryształu do piany z białek

Składniki na sos budyniowy:

125ml mleka

125ml gęstej śmietany 18%

2 jaja

30g cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

 Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i upiec 15 naleśników.

Naleśniki z budyniem

Wykonanie nadzienia:

Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowy na jednolitą masę,dodawać po jednym żółtku,ser, śmietanę i sok z cytryny.

Naleśniki z budyniem

Białka ubić z cukrem kryształem,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Naleśniki z budyniem

Dużą łyżkę masy rozsmarować na naleśniku,złożyć dwa końce do środka i delikatnie, luźno zwinąć w rulon.

Nalesniki z budyniem

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Przygotować sos budyniowy:

Wszystkie składniki sosu wymieszać i zalać naleśniki.

Naleśniki z budyniem

Naczynie przykryć folią aluminiową,włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok. 40-50 minut. Smacznego

Naleśniki z budyniem

Nalesniki z budyniem

 

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski doskonale nadaje się  do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.

 Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.

lukier królewski

Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.

lukier królewski

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

lukier królewski

Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.

Lukier królewski

Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie  rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.

Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru. Lukier rzadki i lukier gęsty.

Lukier królewski

Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów.

Lukier królewski

Lukier królewski

 Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

lukier królewski

Lukier królewski

poniedziałek, 16 grudnia 2013
Ciasteczka orzechowo migdałowe w białej czekoladzie

ciasteczka orzechowo migdałowe

Składniki:

120g masła

120g mąki

70g cukru pudru

90g orzechów laskowych

szczypta cynamonu

Składniki czekoladowej polewy:

100g czekolady białej

1 łyżka margaryny "planta"

Dodatkowo do przełożenia marmolada morelowa

 Wykonanie:

Mąkę, cukier puder,orzechy,cynamon,wysypać na blat,dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać krążki o średnicy 4cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok.10-12 minut. Wystudzić, przełożyć marmoladą morelową, udekorować polewą i migdałem.

Wykonanie białej polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać plantę,wymieszać , aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

ciasteczka orzechowo migdałowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi