czwartek, 19 stycznia 2017
Sałatka "Tiffany"

sałatka tiffany

Pomysł zaczerpnięty z rosyjskiej kuchni.

Składniki:

2 udka z kurczaka lub pierś z kurczaka 0,5kg

5 jaj

15dkg-20dkg sera żółtego Goudy

1/2 szklanki posiekanych migdałów

0,5kg słodkich winogron bez pestek

1 łyżeczka curry

majonez ok. 5 łyżek

śmietana kwaśna 18% ok.2 łyżki

sól,pieprz

Wykonanie;

Udka z kurczaka lub piersi z kurczaka ugotować z przyprawami,wystudzić,rozdrobnić na paseczki i usmażyć z dodatkiem curry na łyżce oliwy. Mięso wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu.

sałatka tiffany

Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce.

sałatka tiffany

Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.

sałatka tiffany

Migdały drobno posiekać.

sałatka tiffany

Majonez wymieszać ze śmietaną,doprawić solą,pieprzem.

Składanie sałatki:

Mięso z kurczaka wyłożyć na talerz posmarować majonezem i posypać migdałami,następnie wyłożyć jajka,posypać solą,pieprzem, posmarować majonezem i posypać orzechami,następnie wyłożyć ser żółty,posmarować majonezem i ułożyć na nim połówki winogron. Przykryć sałatkę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować dowolnie. Smacznego

sałatka tiffany

sałatka tiffany

środa, 18 stycznia 2017
Sałatka z naleśnikami 2

 

sałatka z naleśnikami2

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1,5szkl.mąki

2szkl.mleka

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka vegeta

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Składniki na farsz:

1 surowa marchew 10dkg

3-4 ząbki czosnku

15 dkg sera żółtego

4-5 łyżek majonezu

1 garść posiekanej natki pietruszki

sól,pieprz

Składniki na sałatkę:

30dkg ziemniaków

15dkg marchewki

3szt jajka

2-3szt ogórek konserwowy

15dkg szynki

Majonez

Śmietana 18% kwaśna

przyprawy

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy ok. 8 szt. naleśników 20 cm.

sałatka z naleśnikami2

Przygotować farsz do naleśników.

Majonez wymieszać z serem żółtym startym na drobnej tarce oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę doprawić, podzielić na dwie części do jednej dodać startą na drobnej tarce surową marchew,wymieszać. Farszem posmarować 4 naleśniki,zwinąć ciasno w ruloniki i  odłożyć do lodówki. Do drugiej części farszu dodać garść posiekanej natki pietruszki, wymieszać, posmarować 4 naleśniki, zwinąć w ruloniki i odłożyć do lodówki.

sałatka z naleśnikami2

sałatka z naleśnikami2

Ziemniaki w mundurkach,jaja i obraną marchewkę ugotować,wystudzić i pokroić w kostkę. Ogórki,szynkę pokroić w kostkę. Majonez zmieszać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem.

Ruloniki naleśnikowe pokroić w plasterki grubości 1 cm. Dość dużą salaterkę wyłożyć folią spożywczą i poukładać ciasno ruloniki z naleśników, najpierw te z marchewką,a później z pietruszką.

sałatka z naleśnikami2

Ziemniaki wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej ,doprawić i wyłożyć na naleśniki. Na ziemniaki wyłożyć ogórki posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na ogórki wyłożyć szynkę posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na szynkę wyłożyć marchew,posypać solą, pieprzem posmarować 1 łyżką masy majonezowej,

sałatka z naleśnikami2

Na marchew wyłożyć jajka, posypać solą, pieprzem,posmarować 1 łyżką masy majonezowej.

sałatka z naleśnikami2

Przykryć wystającymi brzegami folii,docisnąć i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień  wyłożyć na talerz odwracając sałatkę do góry dnem. Udekorować. Smacznego.

 sałatka z naleśnikami2

piątek, 23 grudnia 2016
Sałatka z naleśnikami

sałatka z naleśnikami

Składniki na naleśniki:

1szkl. mąki

1,5szkl. mleka

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

pieprz

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

vegeta

Składniki na farsz:

5-7dkg sera żółtego

2-3 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

Składniki na sałatkę:

200g udko z kurczaka lub piersi z kurczaka

3 ziemniaki

2 marchewki

2-3 ogórki konserwowe

1 mały groszek konserwowy 150g

3 jajka

majonez

śmietana 18%

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Szczypiorek lub zielona cebulka do dekoracji.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło. Smażyć cienkie naleśniki. Potrzebujemy 4-5 szt. naleśników 20cm.

sałatka z naleśnikami

Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki,2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Farszem smarować jeszcze ciepłe naleśniki. Zwinąć w ruloniki i odstawić do wystygnięcia.

sałatka z naleśnikami

Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować. Udko z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i białym pieprzem.

Ruloniki naleśnikowe pokroić na plasterki grubości 1 cm.

sałatka z naleśnikami

Salaterkę wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć dno i boki rulonikami z naleśników dociskając je do siebie.

 

Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wymieszać z 2 łyżkami masy majonezowej i ewentualnie doprawić,  wyłożyć na przygotowane naleśniki.Następnie na ziemniaki dać pokrojone w kostkę ogórki i mięso z kurczaka,posypać solą i pieprzem, posmarować masą majonezową ok. 2 łyżki. Następnie wyłożyć marchewkę pokrojoną w kostkę,posypać solą,pieprzem,posmarować 1 łyżką majonezu,na marchewkę dać groszek konserwowy, posmarować 1 łyżką majonezu,na koniec wyłożyć pokrojone w kostkę jajka,posypać solą, pieprzem i posmarować 2 łyżkami majonezu.

sałatka z naleśnikami

Całość zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć z foli ,przykryć salaterkę talerzem na którym będzie podawana sałatka i odwrócić sałatkę. Udekorować szczypiorkiem lub cebulką. Smacznego.

 sałatka z naleśnikami

 

czwartek, 27 października 2016
Ciasteczka Grzybki

Grzybki ciasteczka

Sezon grzybowy w pełni,wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie.:) Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:)

Składniki na ciasto:

200g masła lub margaryny

2 szklanki cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 szklanka mąki ziemniaczanej

800g mąki pszennej

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

Składniki na syrop:

2/3 szklanki cukru

4 łyżki wody

Składniki na biały lukier:

1 białko

ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

kilka kropel soku z cytryny

Składniki dodatkowe:

1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"

barwnik spożywczy czerwony

suchy mak

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.

Grzybki ciasteczka

Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.

g

Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.

DSC_0145

Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.

Grzybki ciasteczka

 Wykonanie syropu:

Grzybki ciasteczka

Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.

W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.

Grzybki ciasteczka

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodać cukier puder i ubić. Opis tutaj.

Dekorowanie grzybków.

Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

Grzybki Muchomory:

Grzybki ciasteczka

Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.

Grzybki borowiki:

Grzybki ciasteczka

W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)

Grzybki kozaki:

Grzybki ciasteczka

Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać  w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Rada: Jeżeli syrop nam zastygnie należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.

 ciasteczka grzyby

 

 

czwartek, 09 czerwca 2016
Rolada serowa z mięsem mielonym

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Składniki na placek jajeczny:

5 Jaj

250g majonezu

350g-400g sera żółtego Gouda

Składniki na mięsny farsz:

500g mięsa mielonego

1 jajko

cebula

czosnek

pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany

1-2 łyżki gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

Przygotować placek jajeczny.

Jajka roztrzepać, dodać ser żółty starty na grubej tarce, majonez i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.

Przygotować mięsny farsz:

Mięso mielone dać do miski, dodać pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę,jajko,śmietanę , przyprawy i dokładnie wymieszać.

Podpieczony placek jajeczny wyciągnąć z piekarnika przestudzić ok. 5 minut.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

Posmarować przygotowanym mięsnym farszem. Zawinąć w roladę. Włożyć ponownie do piekarnika i piec kolejne 40 minut.

Roladę wyjąć z piekarnika, przestudzić, zawinąć w pergamin na którym się piekła i odłożyć w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień pokroić w grubsze plastry i udekorować dowolnie. Smacznego.

Rolada jajeczna z mięsem mielonym

niedziela, 24 kwietnia 2016
Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Składniki:

5szt bardzo dużych pieczarek 10cm lub średnich 10szt

250g mięsa mielonego karkówki lub łopatki

100g sera żółtego startego na grubej tarce

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki bułki tartej

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

majeranek

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła do smażenia

Dodatkowo do posypania:

50g startego na grubych oczkach sera żółtego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić,umyć i delikatnie odciąć korzonki. Kapelusze pieczarek posolić i odłożyć na bok.

Pieczarki faszerowane mięsem

Cebulę i korzonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni,dodać cebulę, zeszklić,następnie dodać czosnek i pokrojone korzonki pieczarek podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz, czosnek granulowany,majeranek,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,ser żółty starty, wystudzone korzonki pieczarek z cebulą. Całość dokładnie wymieszać.

Pieczarki faszerowane mięsem

Przygotowanym farszem napełnić kapelusze pieczarek,włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut

Pieczarki faszerowane mięsem

Następnie zdjąć folię, posypać serem żółtym, natką pietruszki i jeszcze zapiekać ok. 10 minut.

Pieczarki faszerowane mięsem

Smacznego!

Pieczarki faszerowane mięsem

środa, 24 lutego 2016
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

piątek, 12 lutego 2016
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

poniedziałek, 08 lutego 2016
Serek jogurtowy paprykowy- Labneh

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy paprykowy na ostro,dla miłośników zdecydowanych smaków.

Składniki:

800g gęstego jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 ząbek czosnku

pieprz biały

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać przyprawy. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą, przełożyć przygotowany jogurt,związać w sakiewkę. Sakiewkę powiesić nad miską do odsączenia serwatki na minimum 12 godzin.

serek jogurtowy paprykowy

serek jogurtowy paprykowy

Serek jogurtowy ziołowy - Labneh

Serek z jogurtu greckiego

 

Labneh uzyskuje się przez odsączenie serwatki z gęstego jogurtu greckiego. Smaczny,delikatny,kremowy serek,bardzo smarowny i łatwy do zrobienia. Polecam.

Składniki:

800g jogurtu greckiego

1 łyżeczka soli

biały pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka świeżej natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka świeżego szczypiorku

 Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miski dodać sól,pieprz, czosnek i zioła. Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą,przełożyć jogurt zwinąć i związać w sakiewkę. Tak przygotowaną sakiewkę powiesić nad miską ,aby nam serwatka odciekła na ok.12-14 godzin. Jeżeli taki serek zostawimy na dłużej będzie bardziej zwarty,a po 24 godzinach lub dwóch dniach można go wykorzystać do zrobienia kulek serowych lub jak nie dodamy żadnych przypraw to do pieczenia serników.

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

Serek z jogurtu greckiego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Zakładki:
Spis treści
Ulubione
Tagi