Blog > Komentarze do wpisu
Marchewki z ciasta francuskiego

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocny stół proponuję ciekawą odmianę przekąski. Zwykłe paszteciki w nietypowej odsłonie. Ciepłe ,chrupiące doskonale nadają się do barszczyku lub zupy typu krem ,jak również jako przekąska na zimno.

Składniki:

2 szt Ciasta francuskie

1 żółtko jaja

1 białko jaja

barwnik spożywczy pomarańczowy( można użyć naturalnych barwników , żółtko jaja wymieszane z papryką czerwoną w proszku lub kurkumą)

Składniki nadzienia:

500g wątróbki drobiowej

200ml mleka do namoczenia wątróbki

1 cebula

150ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

1/2  marchewki

1/2 małej pietruszki

plaster selera

sól,pieprz

2 łyżki masła

jajko

tymianek

majeranek

 Natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Wątróbkę oczyścić,umyć i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Wyłożyć na sito i odsączyć z mleka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle,dodać marchewkę,pietruszkę,seler starte na grubej tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek doprawić solą,pieprzem,chwilkę razem poddusić. Warzywa przesunąć na bok patelni,dodać wątróbkę i podsmażyć z każdej strony,ale nie za mocno. Wątróbka ma zostać różowa w środku. Zalać wszystko śmietaną kilka minut poddusić. Przestudzić.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wątróbkę wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa 2-3 razy.Dodać jajko ,doprawić tymiankiem, majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Ciasto francuskie podzielić na 3 cm paski po długości ciasta.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Każdy pasek posmarować białkiem, zwinąć w rulonik i owinąć nim metalowe stożki posmarowane tłuszczem.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Marchewki wyłożyć na blachę do pieczenia, posmarować żółtkiem jaja wymieszanym z barwnikiem pomarańczowym (lub dodać naturalne barwniki).

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 180-200 stopni ok. 20 minut.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Po upieczeniu odczekać chwilkę i jeszcze ciepłe marchewki zdjąć  z metalowych rurek. Odstawić do wystygnięcia.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

Nadziać marchewki za pomocą szprycy pasztetem. Jeżeli będziemy podawać do barszczyku  na ciepło należy je włożyć do piekarnika i podgrzać 10 minut aby zrobiły się chrupiące. Udekorować natką pietruszki. Smacznego.

Marchewki z ciasta francuskiego z pasztetemMarchewki z ciasta francuskiego z pasztetem

 

niedziela, 12 lutego 2017, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/02/12 19:35:08
O rany, jakie pomysłowe i piękne! Zachwycające.
-
2017/02/19 20:42:55
Robiłam i ja takie na Wielkanoc, ale nie były takie perfekcyjne jak Twoje :-)