Blog > Komentarze do wpisu
Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem

Składniki:

5szt bardzo dużych pieczarek 10cm lub średnich 10szt

250g mięsa mielonego karkówki lub łopatki

100g sera żółtego startego na grubej tarce

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 płaskie łyżki bułki tartej

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

majeranek

czosnek granulowany

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła do smażenia

Dodatkowo do posypania:

50g startego na grubych oczkach sera żółtego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić,umyć i delikatnie odciąć korzonki. Kapelusze pieczarek posolić i odłożyć na bok.

Pieczarki faszerowane mięsem

Cebulę i korzonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni,dodać cebulę, zeszklić,następnie dodać czosnek i pokrojone korzonki pieczarek podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz, czosnek granulowany,majeranek,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,ser żółty starty, wystudzone korzonki pieczarek z cebulą. Całość dokładnie wymieszać.

Pieczarki faszerowane mięsem

Przygotowanym farszem napełnić kapelusze pieczarek,włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut

Pieczarki faszerowane mięsem

Następnie zdjąć folię, posypać serem żółtym, natką pietruszki i jeszcze zapiekać ok. 10 minut.

Pieczarki faszerowane mięsem

Smacznego!

Pieczarki faszerowane mięsem

niedziela, 24 kwietnia 2016, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Mateusz, *.toya.net.pl
2016/05/04 02:00:12
Bardzo ciekawy,pomysłowy i smaczny przepis.Przydałby się też filmik
-
2016/05/04 09:50:26
Wyglądają apetycznie chyba się skuszę i zrobię.
-
2016/05/07 17:54:05
Jadłam to u kuzynki, trudno sie oderwać, takie pyszne :-)
-
2016/08/08 11:25:57
Pychota takie pieczarki :-)
-
Gość: Beata, *.otvk.pl
2016/11/27 14:37:42
Super przepis na pewno w mojej kuchni będzie często robiony Pychotka
-
Gość: dotka, *.dynamic.chello.pl
2016/12/30 16:33:37
Czy pieczarki podaje się na ciepło czy mogą być też na zimno?
-
Gość: Pucziable, *.centertel.pl
2017/04/16 17:36:37
Naprawdę pyszne! Cała rodzina była pod wrażeniem.