Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka "Igloo"

Sałatka igloo

Jeżeli chcecie urozmaicić swoje świąteczne menu i mile zaskoczyć gości lub rodzinę proponuję sałatkę ,która rewelacyjnie wygląda na stole,a przy tym dobrze smakuje.

Składniki:

300g fileta z kurczaka

4 jajka

400g ziemniaków

3 małe ogórki kiszone

1/2 cebuli

170g majonezu

2-3 łyżki śmietany

sól,pieprz,

Składniki na galaretkę:

1 litr wody

10 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka soli

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 łyżki stołowe żelatyny

Wykonanie:

Filet z kurczaka ugotować z dowolnymi przyprawami. Wystudzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach.Jajka ugotować na twardo.

Przygotować galaretkę. Wodę zagotować z dodatkiem pieprzu,soli,liścia i przeciśniętego przez praskę czosnku. Przecedzić,dodać żelatynę ,dokładnie wymieszać. Przelać do dużego naczynia,u mnie garnek o średnicy 28 cm i odstawić w chłodne miejsce.

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Jaka,kurczaka,ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną doprawić solą i pieprzem. Salaterkę o średnicy 17 cm wyłożyć folią spożywczą,dać ziemniaki,docisnąć ,posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem ze śmietaną(ok. 2 łyżki)

Sałatka igloo

Druga warstwa ogórki

sałatka igloo

Trzecia i czwarta warstwa mięso i cebula,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2-3 łyżki)

sałatka igloo

Piąta warstwa jajka,docisnąć, posmarować majonezem ze śmietaną (ok.2 łyżki)

sałatka igloo

Całość przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie wyjąć sałatkę z lodówki i wyłożyć na półmisek.

sałatka igloo

Całą sałatkę posmarować delikatnie majonezem ze śmietaną.

Zastygniętą galaretkę wyjąć na deseczkę i pokroić w kostkę 1,5 cm

sałatka igloo

Kostkami galaretki obłożyć  sałatkę zaczynając od dołu.

sałatka igloo

Dowolnie udekorować i dać do lodówki do schłodzenia.

sałatka igloo

środa, 24 lutego 2016, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/02/24 20:50:06
sałatka prezentuje się fantastycznie :-)
-
2016/02/25 22:51:27
Efektownie wygląda :)
-
Gość: Mantu, *.trustnet.pl
2016/02/28 07:55:29
Witam. Jak to bywa na Pani bloga trafiłam przypadkiem. Jestem zachwycona Pani inwencją. Nie dość, że smacznie, to jeszcze tak pięknie. TAK TRZYMAĆ, żeby tacy jak ja mieli z czego ściągać :) Dzięki Pani moja Wielkanoc będzie piękniejsza.
M
-
2016/02/28 08:52:45
Bardzo mi miło i witam na moim blogu.:) Pozdrawiam Bożena
-
Gość: Beata, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/02/29 14:20:06
Dziękuję za przepis.Zrobię na Wielkanoc. :)
-
2016/03/02 10:33:30
Broniu, niezmiennie podziwiam Twoją zabawę formą. Dania wg tych przepisów robią szoł na imprezkach. Pozdrawiam. Dorota
-
Gość: Alicja, *.dip0.t-ipconnect.de
2016/03/02 15:54:03
Jest cudowna. Na pewno zrobie na Wielkanoc. Dziekuje bardzo :)
-
2016/03/15 21:00:43
No coś pięknego! Bronia jak zwykle czaruje :-) Tylko czy ta galaretka nie odpada?
-
2016/03/16 08:23:32
Galareta trzyma się dobrze na sałatce,tylko nie należy za dużo dać na wierzch majonezu, bo wówczas może nam zjechać. Pozdrawiam.
-
Gość: Babcia Hania, *.maxnet.net.pl
2016/03/22 17:50:56
Pani Broniu, weszłam na Pani stronę, którą mój mąż mi polecił już 2 lata temu (przypadkowo ją odkrył i się zachwycił - nawet pichciliśmy razem zaglądając do komputera raz po raz : ) ), by poszukać jakichś przepisów potraw dla dzieci. Kupiłam dzisiaj korpusy sałatkowe (takie wydrążone babeczki niesłodkie) i chciałabym nadziać je jakimiś pastami, które byłyby odpowiednie dla dzieci (chłopaki: 2 lata i 8 miesięcy - niejadek i 9 miesięczny - wszystkożerny żarłok : ) na wielkanocne śniadanie. Jestem ich babcią, więc nie na bieżąco w temacie żywienia dzieci. Moja córka twierdzi, że wnuki jedzą wszystko i mam się nie przejmować, ale przecież nie podam maluchom na śniadanie (o 8 rano, bo budzą się o 6-7) jajek na twardo, bigosu, białej kiełbasy, ozorków w galarecie, gęsi nadziewanej, żurku w chlebie i ... tego wszystkiego, co przygotowałam na święta. Help!!
-
2016/03/23 11:22:21
Babeczki może Pani nadziac dowolna pastą serowa lub musem z szynki. Pozdrawiam