Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet kura

 

Pasztet kura

Pasztet kura

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej

3/4 szklanki śmietany 30%

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 mała marchewka

1/2 korzenia pietruszki

1/4 małego selera

250g masła

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

tymianek

majeranek

opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

opcjonalnie 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.

Pasztet kura

Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.

Pasztet kura

Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.

Pasztet kura

Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę lub inny wybrany kształt. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.

Pasztet kura

Pasztet kura

 

piątek, 12 lutego 2016, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/02/15 14:43:11
uwielbiam wątróbkę ale narzeczona sie wzdryga na samą myśl. wieć mogę tylko pomarzyć o takim pasztecie..
-
Gość: Emilystar, *.centertel.pl
2016/02/16 21:23:56
Broniu, uwielbiam Cię, jesteś nieustającą inspiracją, moim natchnieniem i wielkim pocieszeniem kulinarnym!!! Moim niedoścignionym wzorem od wielu lat!!! Przede mną w tym roku Komunia, większą część będę robiła sama, więc trzymaj kciuki! :) Twoich ciasteczek komunijnych nie odważę się zrobić :) Kocham Cię kulinarnie i bardzo pozdrawiam :) emilystar75@gmail.com
-
Gość: Alicja, *.dip0.t-ipconnect.de
2016/02/18 11:52:07
Super, po prostu wspaniały pomysł a że z wątróbki to niebo w gębie!
-
2016/02/19 16:28:00
I znowu będę miała nową robotę na Wielkanoc :-) Juz mi takiej kurki nie odpuszczą!
-
Gość: , 81.161.113.*
2016/02/23 08:39:23
Świetne pomysły!! cały czas śledzimy w pracy Pani kuchnię i zachwycamy się pięknymi daniami, proszę nie przestawać!