Blog > Komentarze do wpisu
Rolada trójkolorowa z szynką

Rolada Trójkolorowa

Składniki na żółte ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki  serka feta kanapkowy

Składniki na zielone ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

szczypta soli

Składniki na pomarańczowe ciasto:

2 szt jajka

2 łyżki oleju

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki Ajvaru

szczypta soli

Składniki nadzienia:

300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia

200g- 250g szynki

Wykonanie:

Każdy kolor ciasta robimy osobno.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.

Rolada trójkolorowa

Rolada trójkolorowa

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)

Rolada trójkolorowa

Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.

Rolada trójkolorowa

Zwinąć w roladę.

Rolada trójkolorowa

Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Rolada Trójkolorowa

Jeżeli posmarujemy roladę całym serkiem, wyłożymy szynką i zwiniemy, to w środku powstanie jak gdyby kwiat z szynki.

Rolada trójkolorowa

środa, 18 marca 2015, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: http: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com , *.248.246.66.skyware.pl
2015/03/18 22:02:58
Piękna - zapisuję. Świetna inspiracja na Święta!
-
Gość: Marzynia Mamcia, *.174.212.10.novaia.pl
2015/03/18 22:21:37
Broniu, to jest superaśne na święta! Ale proszę (i pewnie nie tylko ja) dopisz, jak zrobiłaś ten myk, że w środku jest biały środek i kwiatuszek z szynki, bo to nie jest typowa rolada (jakby wynikało ze zdjęć z "procesu produkcji") tylko to jest takie oczko z białym środkiem i różowym kwiatuszkiem z szyneczki.
Nie wiem, czy się jasno wyraziłam, ale mam nadzieję, że zrobisz dopisek, bardzo proszę :-)
Pozdrawiam serdecznie - Marzynia
-
2015/03/18 23:10:07
Mniaaaamiii ile to się robi ??? :D
-
2015/03/19 05:51:54
"Marzynia Mamcia"
Przy zwijaniu rolady szynka układa się w różne kształty. Moją roladę posmarowałam serkiem, wyłożyłam szynką i zwinęłam,dlatego widać na zdjęciach puste przestrzenie pomiędzy szynką. Najlepiej jest posmarować serkiem , wyłożyć szynką i znowu serek,lepiej wygląda ,a podczas krojenia wszystko trzyma się razem. Pozdrawiam
-
Gość: Emi, *.range86-159.btcentralplus.com
2015/03/19 07:33:16
Czym jest Ajwar, składnik pomarańczowego ciasta? Gdzie go szukać? Czy ewentualnie można go czymś zastąpić?
-
2015/03/19 19:40:33
Ajvar to pikantna pasta z papryki słodkiej i bakłażanów , do kupienia w każdym Markecie.:) Polecam.
-
2015/03/19 19:43:37
GENIALNE !
-
2015/03/20 10:45:46
Coś pięknego i na pewno smacznego :) Pozdrawiam.
-
2015/03/20 15:15:57
Bardzo pomysłowo!
-
Gość: una, 91.244.220.*
2015/03/21 10:38:50
majstersztyk
-
2015/03/21 14:31:10
Wygląda bardzo efektownie. Fajny pomysł na Wielkanocny stół.
-
Gość: skarbonka, *.wroclaw.mm.pl
2015/03/22 07:30:28
Strasznie długo kazałaś czekać na nowy przepis. Przepis rewelacyjny i jak zawsze produkt cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Proszę o większą aktywność na blogu. Pozdrawiam Cię Broniu serdecznie.
-
Gość: czesiag, *.gorzow.insant.pl
2015/03/22 11:55:53
Cieszę się ,że jesteś znów.Już się o Ciebie martwiłam. Choróbstwa okropne teraz ,ja chorowałam półłtora miesiąca. Gęba mi si dziś ucieszyła jak Cię zobaczyłam:):). Mo żna to ciast zrobić razem ,podzielić na 3 i dodac dodatki na koncu 1/3 białek.Może szybciej by było.Tak kiedyś robiła kolorową babkę.Pozdrawiam.Całusy ,pisz częściej:):)
-
2015/03/22 19:24:36
Witam. Czasami tak bywa,że musimy przyjemności odłożyć na później... Są rzeczy ważne i ważniejsze... Wróciłam i postaram się umieścić kilka zaległych przepisów. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.
-
Gość: agnieszka, 62.233.251.*
2015/03/23 10:12:17
rozumiem, że szynkę rozkładamy równomiernie na całą powierzchnię?
-
Gość: megona, *.static.ip.netia.com.pl
2015/03/24 12:04:27
Witam
Pani Broniu strasznie długo kazałaś czekać na nowy przepis. Przepis rewelacyjny wizualnie i na pewno smakowo. Ja postanowiłam zrobić tą roladę z łososiem wędzonym.
Pytanko ta rolada na półmisku obok tej kolorowej to, z czego jest zrobiona i z czym ona jest, bo też wygląda smacznie.
Pozdrawiam
-
2015/03/26 22:10:19
Apetyczne i ...jeszcze raz apetyczne
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/04/02 17:46:01
Jest pod ogromnym wrażeniem ... . Świetne pomysły a wykonanie rewelacyjne
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/04 15:09:08
Pani Broniu dlaczego rolada mi nie wyrosla tylko jest taka plaskata
-
2015/05/07 14:09:05
Zrobiłam, jest świetna. Dziękuję za przepis.
-
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2015/10/15 14:26:38
Dziekuję bardzo pani Broniu. Dziś na mym stole wszystkie potrawy pani autorstwa łącznie z tortem. mam nadzieję, że gościom posmakuje, bo napracowałam się bardzo. pozdrawiam i dziękuję za cudowny blok.
-
2015/10/16 08:11:25
Dziękuję za wykorzystanie moich propozycji kulinarnych i czekam na opinię.:) Pozdrawiam Bożena
-
Gość: akunia, *.umts.static.t-mobile.pl
2015/10/16 13:51:03
Pani Broniu rolada przepyszna :)
-
2015/10/16 17:44:36
Dziękuję za info...:)... bardzo mnie to cieszy...:)...najbardziej smakuje mi na drugi, trzeci dzień. Pozdrawiam Bożena.