Blog > Komentarze do wpisu
Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka (małe po 10 dkg każdy)

20dkg sera żółtego

25dkg pieczarek

20dkg mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej lub kawałek czerstwej bułki namoczonej w mleku

1 łyżka śmietany 18%

jajko

sól,pieprz,

4 słone naleśniki

majonez

Składniki marynaty do mięsa:

olej,sos sojowy,sól,pieprz,vegeta,papryka słodka,czosnek świeży,czosnek granulowany

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka rozciąć po grubości na płasko ale nie przeciąć do końca ,rozłożyć jak książkę, delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym.

Przygotować marynatę. Składniki marynaty dać do miski i wymieszać. Każdy kawałek mięsa można posmarować marynatą z obydwu stron i odłożyć na bok, lub jak kto woli już zwinięte roladki mięsne zamaczać w marynacie.

Usmażyć 4 malutkie słone naleśniki z własnego przepisu.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Przygotować farsz do naleśników. 10dkg pieczarek i jedną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Mięso mielone wymieszać z usmażonymi pieczarkami, jajkiem,bułką tartą,śmietaną, czosnkiem i doprawić według gustu.

Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

1 cebulę pokroić w piórka,15 dkg pieczarek pokroić w półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle,dodać pieczarki i dusić do odparowania wody.

Składanie roladek:

Naleśniki posmarować majonezem,następnie rozłożyć porcję mięsa mielonego, posypać serem żółtym( część sera zostawić do posypania roladek) i zwinąć w rulon.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Na rozbitą pierś z kurczaka położyć naleśnik i zwinąć  roladkę.

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

Całość zawinąć w pergamin jak cukierek i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym,ewentualnie natką pietruszki.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Smacznego.

A tu przygotowane roladki do pieczenia, porcja na 20 osób:

Pierś z kurczaka z naleśnikiem

czwartek, 18 grudnia 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/12/18 21:02:23
kolejny super pomysł na pyszne mięsko
-
Gość: Babcia Tosi, *.adsl.inetia.pl
2014/12/19 15:57:21
Broniu jak myślisz, z cieniutko rozbitym schabem się uda?
Zdrowych, wesołych świąt, nieprzemijającej pasji, hojnych klientów i zdrowia, zdrowia, zdrowia w nadchodzącym roku.
-
Gość: czesiag, *.gorzow.insant.pl
2014/12/19 19:32:03
czy dodajesz kurkumy do naleśników ,ze takie fajne żółte czy takie ładne jajka? zawsze zastanawiają mnie takie potrawy na imprezy czy można zrobić wcześniej,ile można trzymać prze podaniem/ pozdrawiam
-
2014/12/20 06:13:32
Zamiast piersi z kurczaka może być użyty schab.Roladki można przygotować dzień przed podaniem, ale upiec dopiero w dzień imprezy. Pozdrawiam
-
Gość: ewciaa, *.dynamic.chello.pl
2014/12/22 19:20:42
Broniu,
Od Bardzo dawna śledziłam Twoje posty na FB, niestety teraz nie widzę Twojej strony :-( Czy dalej jesteś na FB?? czy poprostu ja coś zrobiłam z moim kontem i nie widzę ??
POzdrawiam
-
2014/12/24 07:55:10
Jak zawsze wszystko u Ciebie smaczne :-) Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)
-
2014/12/26 19:50:40
Kochana Bożenko, wszystkiego dobrego w te święta i w Nowym Roku! Gotuj dalej i publikuj, bo jesteś naszą Mistrzynią!
-
2015/01/02 16:52:39
Bardzo dziękuję za życzenia.:) Pozdrawiam i również życzę wszystkiego dobrego.:)
-
Gość: Hania, *.adsl.inetia.pl
2015/01/04 21:40:54
Broniu dobrze, że jesteś.Przepisy wspaniałe.Hania
-
Gość: szmakrobak, *.unknown.vectranet.pl
2015/01/23 23:06:32
Broniu, kiedy kolejne przepisy?! bo już nie mogę się doczekać:)
-
2015/01/24 14:33:16
Dzień dobry Pani Broniu bardzo proszę powiedzieć jakiej wielkości mają być naleśniki. Bo mi wyszły rolady a nie roladki i miałam problem z zawinięciem naleśnika w pierś bo był wielki. Pozdrawiam.
-
2015/01/24 18:11:57
Ja miałam małą patelnię 15 cm,ale jak nie masz takiej to duże naleśniki wystarczy przeciąć na pół. Pozdrawiam.
-
Gość: basienkaa0, *.centertel.pl
2015/01/26 11:41:09
Witam z czym można je podawać, bo planuję je zrobić na sobotnią imprezę?? /przepisowa i wizualnie są obłedne:)
-
2015/01/26 12:59:50
Tłuczone ziemniaki i zestaw surówek. Pozdrawiam.
-
2015/03/16 22:23:40
Wspaniały pomysł! I tak bardzo apetycznie to wygląda. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Dziękuję za wskazanie kolejnej możliwości ;) Zapraszam też do mnie Fotograf Konin Pozdrawiam
-
2015/03/17 12:29:23
Przepysznie u Ciebie. Z pewnością zagoszczę na dłużej :) Pozdrawiamy
Konczi i Szpileczka
-
2015/03/18 16:31:49
Wyglądają obłędnie :)
Pani Broniu mam pytanie, czy naleśniki mogą być z mąki orkiszowej? Sama prowadzę bloga: twojmlunch.blogspot.com/ o zdrowych posiłkach przygotowywanych do pracy na lunch, które są alternatywą dla kalorycznych przekąsek. Chętnie podzieliłabym się tym przepisem na moim blogu wraz z linkiem do Pani bloga tylko chciałam naleśniki wykonać z mąki orkiszowej. Co Pani o tym sądzi? :)
-
2015/03/18 18:12:48
Oczywiście,że może Pani zrobić naleśniki z mąki orkiszowej,oraz podzielić się przepisem na swoim blogu. Pozdrawiam. Bożena
-
2015/04/01 17:29:02
obłędnie wyglądają jutro sprawdzę smakowo mam nadzieję że podołam:)
już nie mogę się doczekać efektu końcowego, mam pytanie, czy w naleśnikach są jakieś zioła, coś widzę zielonego?
ja już dziesiąty raz oglądam wszystkie wpisy na blogu dodałam sobie bloga do ulubionych i już nigdy stąd nie wyjdę chyba :0
Apetycznie, smakowicie wszystko podane.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych wesołych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego :)
-
Gość: E, *.static.ip.netia.com.pl
2015/11/13 13:12:25
Witam! Czy można to danie przygotować wcześniej i surowe zamrozić ? Pozdrawiam
-
2015/11/13 14:17:25
Osobiście nie przepadam za mrożeniem,ale można tak zrobić. Polecam natomiast przygotować dzień wcześniej,obsmażyć na patelni z każdej strony. Następnego dnia włożyć do naczynia do zapiekania, posmarować majonezem, posypać usmażonymi pieczarkami z cebulą i startym na tarce serem żółtym.Całość przykryć folią aluminiową , wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 40 minut. Pozdrawiam Bożena
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2015/11/30 12:55:30
Witam,
Na ile osób jest ten przepis, pytam dlatego że w składnikach jest tylko 4 szt. piersi z kurczaka, dziękuję za informację.
BEATA
-
2015/11/30 19:06:08
Na 4 osoby.:)