Blog > Komentarze do wpisu
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Składniki:

4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

20dkg pieczarek

15dkg sera żółtego

4 łyżki majonezu

1 cebula

majeranek

sól,pieprz,

opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.

filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.

 

wtorek, 02 grudnia 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/12/03 21:02:53
Broniu, CHCĘ TO JUTRO NA OBIADEK! I żeby mi ktoś podał :-)
-
2014/12/03 21:22:30
"mamamarzynia" Zapraszam do Tarnowa. :)...z wielką przyjemnością przygotuję i podam to danie.:)
-
2014/12/04 14:45:59
Broniu, jak zobaczyłam parujące pieczarki na patelni, a później efekt finalny, pożałowałam, że to jeszcze nie jest pora obiadowa :) Taka potrawa jest godna pięknej oprawy! Na przykład takiej: namoimstole.pl/produkty/porcelana-stolowa/serwisy-obiadowe ! nie mam na myśli wymyślnych, falowanych prostokątnych naczyń, ale pięknie zdobionych, jak nasza ceramika bolesławiecka. Pozdrawiam i proszę o więcej :)
-
2014/12/05 14:27:39
Robiłam już taką zapiekankę jest na prawdę pyszna :-)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/12/06 05:45:25
Jak zwykle jestem pod wrażeniem pomysłów. Pisz, pisz jak najwięcej. A co to jest vegeta Broni ?
-
2014/12/06 08:34:59
vegeta Broni to vegeta domowej produkcji. Tutaj znajdziesz przepis. www.garnek.pl/bronia/26545648/produkcja-domowej-vegety Pozdrawiam
-
Gość: czesiag, *.gorzow.insant.pl
2014/12/19 19:28:52
jak sądzisz czy można zrobić w przeddzień a później tylko zapiec.?
-
Gość: megona, *.static.ip.netia.com.pl
2014/12/29 12:51:51
Składniki marynaty:

2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
a jaka ilość sosu sojowego papryki vegety Broni
-
Gość: megona, *.dynamic.chello.pl
2015/01/06 15:55:35
Pani Bronisławo zrobiłam to danie jest fantastyczne bardzo mojej rodzinie smakowało.
Przeglądając pani przepisy naprawdę są kapitalne, ale jeżeli można zasugerować, aby w opisie takie jak marynaty były podane ilości a nie tylko hasłowo, co ma być, bo cały dowcip w gotowaniu polega na tym, aby składniki były dobrane w odpowiednich ilościach. Nadmiar niektórego składnika psuje resztę jedzenia. A poza tym ma Pani naprawdę genialne pomysły.
Pozdrawiam
-
2015/01/06 21:41:59
Staram się podawać ilości,ale czasami jak np. marynatę robię na oko,więc trudno jest mi powiedzieć ile czego trzeba dodać. Zawsze kosztuję i jak mi odpowiada smak mieszam ze składnikami. Nie mogę narzucać komuś ,czy ma jeść słono czy bardziej słono. To kwestia gustu i upodobań. Pozdrawiam.
-
Gość: megona, *.dynamic.chello.pl
2015/01/07 10:39:35
Witam
Dziękuję za odpowiedź zgadzam się z panią, że nie można narzucać nikomu jak ma jeść czy słono lub bardziej. Ja skorygowałam tą marynatę nie dodając soli, bo sos sojowy jest bardzo słony. Pani Broniu przepis na Vegetę pani pomysłu jest bardzo dobry wszystkie składniki są podane w dobrej ilości. Gratuluję pani pomysłu.
Pozdrawiam
-
Gość: Ewcia, *.lukman.pl
2015/02/21 12:58:21
Danie przepyszne a twoja vegeta zagościła w moim domu na stałe bardzo ci dziękuje za pyszne przepisy już wypróbowałam kilka przepisów jesteś wspaniała