Blog > Komentarze do wpisu
Rolada z kurczaka "Marmurek"

Marmurek

Witam.:) Dawno mnie tutaj nie było.:) Dziękuję,że nie zapomnieliście o mnie, za zainteresowanie, za tyle ciepłych słów i pochwał pod moim adresem.:) Jest mi niezmiernie miło, że tak wiele osób zagląda na mojego bloga,chociaż od dawna nic się na nim nie dzieje. Dziś moją propozycją jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

Składniki:

1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

3-4 łyżki stołowe żelatyny

1/2 szklanka wody

Natka pietruszki

Czosnek

opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

1 karton litrowy po soku

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.

Marmurek

Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.

Marmurek

Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,30godz.

Marmurek

Marmurek

Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z  mięsem włożyć do lodówki do stężenia. Następnego dnia pokroić w plastry i smacznego.

Marmurek

 

poniedziałek, 24 listopada 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/11/24 12:56:37
Jak zwykle bardzo fajny pomysł!
-
2014/11/24 13:08:08
super pomysł, wygląda świetnie :-)
-
Gość: Malgolinka, *.centertel.pl
2014/11/24 14:14:29
Świetny pomysł - na święta jak znalazł. Cieszę się, że jesteś ! Już sporo Twoich przepisów i pomysłów wypróbowałam i wszystkie super. Pozdrawiam
-
Gość: Dorota, 150.254.99.*
2014/11/24 18:24:53
Broniu, jesteś jak Adam Słodowy. Z kartonu po soku wykonałaś szynkowar:) Fajnie, że wróciłaś
-
2014/11/26 10:37:41
BOMBA !
-
Gość: , 91.244.220.*
2014/11/26 13:07:15
super super super
-
Gość: Stasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/26 18:50:05
Witam, zaglądam tu bardzo często. Naprawdę ten blog to kopalnia wspaniałych pomysłów. Cieszę się że znowu się pojawiłaś , mam nadzieję że trochę na dłużej. Mam pytanie czy do tej rolady potrzebny jest specjalny karton( nie znam tego soku) czy może być po każdym. Pozdrawiam
-
2014/11/26 19:02:09
No witaj, Broniu :-)
W życiu by mi nie przyszło do głowy, że można wykorzystać karton po soku. A akurat mam w domu niejakiego Jacunia, co się odchudza (biedny, ciekawe co on zrobi w święta. he he..., na pewno pęknie!). Na razie mogę mu zrobić taką wędlinkę.
-
2014/11/26 19:36:03
Każdy karton,który ma w środku srebrną folię.:) A sok kupiłam w lidlu.:) Pozdrawiam.
-
2014/11/29 14:44:41
Genialne! Dorota nazwała Cię Adamem Słodowym, to ja, żeby się nie powtarzać, nazwę Cię kulinarnym MacGyverem:):):)
-
2014/11/30 20:19:24
Ha..ha.:)
-
2014/11/30 21:58:27
super robiłam wczoraj gościom smakowała
-
2014/12/01 12:08:22
A tą folią do pieczenia to tylko nakryć z wierzchu, czy ma być zawiązana od dołu?
-
2014/12/01 14:29:53
Karton wkładam do folii , stawiam go na niej i zawiązuję od góry nicią.:)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/12/01 17:23:53
Wspaniała rolada zrobię ją na święta,cieszę się że Pani jest i daje nam wspaniałe przepisy.Pozdrawiam Kasia
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/12/06 05:41:17
Dobrze , że wróciłaś. Zdrówka.
-
Gość: młoda kucharka, *.backiel.com.pl
2014/12/11 08:57:17
Pani Broniu robiłam:) jaka może być przyczyna, że się rozsypuje w środku tzn nie jest związane. Może dlatego, że dałam same piesi i były na suche? Jestem zafascynowana Pani kuchnią.
-
2014/12/11 20:18:10
A dałaś żelatynę?
-
Gość: młoda kucharka, *.backiel.com.pl
2014/12/12 14:12:50
Dałam z firmy Gellwe. Ale się nie poddaję :) robię drugie podejście w przyszłym tygodniu. Może te piersi były suche i też puściły mało rosołku.
-
2014/12/18 07:32:08
Może warto wypełnić tą masą mięsną osłonkę termokurczliwą barierową , mocno związać końce, gotować i wystudzić, wtedy rosół nie wycieknie , zastygnie ładnie tworząc rulon ?
-
Gość: czesiag, *.gorzow.insant.pl
2014/12/19 19:40:10
Czy jest inny sposób zamiast kartonu? do gotowania?
-
2014/12/20 06:08:32
Można włożyć do keksowej formy lub do worka do pieczenia,szczelnie związać,aby płyn w trakcie nie wyciekł i upiec w piekarniku 200 stopni ok. 1 - 1,20 godz.
-
Gość: Jola, *.tktelekom.pl
2014/12/20 22:20:30
Skorzystam z przepisu na 18 urodziny mojego syna,bardzo fajny pomysł p.Broniu Imprezka w 1dzień świąt.Pozdrawiam.
-
Gość: Kami, *.toya.net.pl
2014/12/27 14:03:31
Zrobię na Sylwestra!
-
2014/12/30 12:56:56
Powtórzę za innymi,że pomysł jest genialnie prosty.Też muszę wypróbować
-
Gość: elżbieta, *.hroptimum.pl
2015/04/29 14:59:33
ludzie płacą ciężkie pieniądze za szynkowar, a Pani kartonik wykorzytała - moje GRATULACJE!
-
2015/09/19 17:00:13
Zrobiłam roladę i jest naprawdę pyszna.
Prosta do zrobienia a zachwyciła wszystkich gości.
Gorąco polecam.
-
Gość: asia g., *.dynamic.chello.pl
2015/10/01 16:47:56
Dziękuję Pani Broniu za przepis na przepyszną roladkę.
Mama zrobiła i jest wyśmienita :) Wszystkim w domu smakowało. Pozdrawiamy Panią :)
-
2015/10/02 19:26:23
Dziękuję i pozdrawiam.:)
-
2015/12/11 15:47:43
super pomysł, pewnie smakuje tak jak wyglada :) pozdrawiam
-
Gość: Kasiek, *.80.32.8.onlinenet.pl
2016/02/27 22:14:08
Super rolada wyszła dokładnie taka jak na zdjęciach u Pani. Kolejny super przepis wypróbowany z tego bloga. No i kolejny sukces:) Szczerze podziwiam za talent :)
-
2016/02/28 08:51:12
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się,że jest Pani zadowolona.:) Pozdrawiam Bożena
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2016/09/19 17:39:22
Rolada bardzo smaczna Goście zachwyceni.. będę próbować kolejnych przepisów. Dziękuję i oby więcej taki przepisow