Blog > Komentarze do wpisu
Szynkowe ruloniki w galarecie z nadzieniem chrzanowym

Roladki z szynki w galarecie

Szynkowe ruloniki to doskonała przekąska, która urozmaici nasze menu. Przygotowanie galarety jest nieco pracochłonne,ale nie zawsze musi tak być. Wystarczy,że w domu mamy warzywny bulion w kostkach lub rosół z poprzedniego dnia,a danie można przygotować w kilka chwil.Klarowanie galarety też można pominąć. Skraca to czas przygotowań, ale jednocześnie danie traci na wyglądzie.Osobiście jestem zwolenniczką czystej, klarowanej galarety,dlatego tym razem moją propozycją są szynkowe ruloniki z serkiem chrzanowym w pięknej galarecie.

Składniki:

10 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

serek chrzanowy ostrowia

opcjonalnie 1 łyżeczka chrzanu

1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

10 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru

Składniki do klarowania wywaru:

2 łyżeczki octu

2 białka jaja

Do dekoracji użyłam białko jaja, kawałki marchewki i natką pietruszki

Wykonanie:

Wywar warzywny mocno doprawić, do zimnego dodać ocet i roztrzepane białka.

Roladki z szynki w galarecie

Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką,aż do zagotowania. Na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, a wywar stanie się klarowny.

Roladki z szynki w galarecie

Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową. Do sklarowanego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Szynkę posmarować serkiem chrzanowym,zwinąć w rulonik.( Dla zaostrzenia smaku można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika i wymieszać)

Roladki z szynki w galarecie

Etapy zalewania roladek: 

Uwaga galareta do zalewania roladek ma być gęsta, ma mieć konsystencję lakieru do paznokci!!!

Etap I: Do prostokątnego naczynia wlać troszeczkę tężejącej galarety (ok 0,5 cm wysokości naczynia) ,wstawić do lodówki do stężenia.

Etap II: Na zastygniętej galarecie ułożyć roladki łączeniem do dołu robiąc niewielkie odstępy, polać kilkoma łyżkami tężejącej galarety i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Roladki z szynki w galarecie

Etap III: Następnie każdą roladkę polać jedną łyżką galarety, ułożyć dowolną dekorację i odstawić ponownie do lodówki do stężenia. (Dekorację wykonałam: płatki kwiatów z białka jaja,środek ugotowana marchewka,łodygi z natki pietruszki.)

Roladki z szynki w galarecie

Etap III: Jak dekoracja dobrze nam zastygnie,całość delikatnie zalać tężejącą gęstą galaretą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Roladki z szynki w galarecie

Przed podaniem roladki w galarecie pokroić w prostokąty i za pomocą łopatki kuchennej przełożyć na udekorowany półmisek. Smacznego.

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

Roladki z szynki w galarecie

środa, 22 stycznia 2014, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/22 15:52:13
śliczne, inspiruje Pani mnie :-)
-
2014/01/22 19:49:51
pięknie, masz wspaniałe pomysły :-)
-
2014/01/22 21:01:33
A to jest chyba jeszcze ładniejsze! One nie powinny sie nazywać: szynkowe, tylko: szykowne!
P.S. A Twoje jajka zegarowe (co skrupulatnie zaznaczyłam, że Twoje!) bardzo się u mnie spodobały, ale niestety je skiepściłam, bo miałam za świeże jajka :-(
Zobacz sobie: mamamarzynia.blogspot.com/2013/12/sylwestrowe-jajka-w-sosie-tatarskim.html
-
2014/01/22 22:00:27
SŁODZIC NIE CHCĘ ,ALE POSŁODZĘ - POMYSŁY ,WYKONANIE ,SMAK - JEDNE Z NAJLEPSZYCH W SIECI !
ZAWSZE JESTEM POD OGROMNYM WRAŻENIEM - MAŁO ,A TREŚCIWIE I PIĘKNIE !
-
Gość: monikaw07, public135729.cdma.centertel.pl
2014/01/22 22:27:26
to jest przepiekne co Pani robi ja prosze o wiecej, za kazdym razem jak wchodze na Pani blog mam nadzieje ze jest juz cos nowego. uklon dla Pani pomyslow
-
Gość: Kasia, 91.210.243.13*
2014/01/23 08:52:02
Każdy Pani pomysł i jego wykonanie jest rewelacyjny.
Uwielbiam tutaj zaglądać :)
Roladki wyglądają super - proste a jak efektowne.
-
2014/01/23 12:48:55
Dziękuję za tyle miłych komentarzy.:) Pozdrawiam i zapraszam do wspólnego pichcenia.:)
-
2014/01/24 17:51:06
pięknie wygląda
-
2014/01/26 20:30:15
Aż się człowiek głodny robi. Piękna prezentacja! Pozdrawiam! :)
-
2014/01/27 19:59:38
Jeju aż ślinka cieknie i jaki pomysł fajny na klarowanie nigdzie wcześniej tego nie widziałam:)
-
2014/01/28 16:13:15
Świetny pomysł. "Zabieram" i pozdrawiam.
-
Gość: ewab, accp238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/28 20:16:17
uwielbiam ciebie,robisz takie cuda ze szok
twoja strone mam ustawiona jako ulubiona i prawie codziennie tu zagladam
i z niecierpliwoscia czekam na wiecej
pozdrawiam
-
2014/01/28 20:40:12
Bardzo dziękuję za miłe komentarze i cieszę się,że coraz więcej osób zagląda na mojego bloga.:) Pozdrawiam i zapraszam do wspólnego gotowania.:) Bożena
-
2014/02/02 20:53:03
Wspaniały pomysł! Och gdybym ja miała taką wyobraźnię :)
-
2014/02/03 11:25:29
Bardzo efektowne roladki ! Wspaniały pomysł.
-
2014/02/04 11:27:21
Gratuluję umiejętności w podawaniu potraw!
-
2014/02/08 09:18:44
Ujęły mnie te galaretki,Kwiatuszki są urocze:)
-
2014/02/16 16:15:38
Po prostu piękne :-)
-
2014/04/15 17:47:28
Z przyjemnością zaglądam na Pani bloga podglądając jakie cudne potrawy umie Pani wyczarować.
Zdaje się, że postanowiła Pani wyjść poza blox.pl. Dzisiaj dostrzegłam Pani obecność również tutaj:
kobieceinspiracje.pl/9907,szynkowe-ruloniki-w-galarecie.html

Jeszcze raz gratuluję pomysłów i życzę wesołych Świąt!
-
Gość: Małgosia, dsl-trebrasgw2-54fb22-25.dhcp.inet.fi
2014/04/15 20:03:48
Piękne!!! a jak jest zrobione to białko z których są wycięte płatki kwiatka?
-
Gość: jana, dynamic-78-8-114-242.ssp.dialog.net.pl
2014/05/06 21:24:46
Po prostu doskonałe.Jestem pod ogromnym wrażeniem.Od dziś jestem Pani fanką.:)Trafiłam na Pani blog przez przypadek ale juz wiem ze będe zaglądac bardzo często.
-
2014/05/07 05:35:46
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze.:) Pozdrawiam.
-
2014/05/10 00:48:42
Nie wytrzymałam i wstawiłam już te roladki. Mnie nie wyszły takie śliczne, ale jestem kobitką rozwojową i mam dobrego mentora :-D
P.S. To Ty nie masz na imię BRONIA?
-
Gość: Paula, host-86-63-139-89.nplay.net.pl
2014/06/01 12:04:56
Przepiękne! Za tydzień wypróbuję, mam nadzieję, że wyjdą podobne :)
-
Gość: carolina, bbservice61.mmpnet238.tnp.pl
2014/07/11 14:56:14
witam, jak robi Pani te płatki do kwiatków( prosze o dokladny opis) pozdrawiam :)
-
Gość: Malgolinka, public-gprs618904.centertel.pl
2014/12/02 19:06:20
Bożenko czy z sałatką jarzynową zamiast z serkiem da radę zrobić? Nie będzie wypływała zawartość? Pozdrawiam
-
2014/12/02 19:23:15
Oczywiście,że się da. Galaretka może się zrobić troszkę mętna,ale jeżeli będziesz etapami zalewać to wszystko będzie ok.:) Pozdrawiam.







-
Gość: elle44, 91.230.116.13*
2014/12/03 22:14:18
przepiękne spróbuję zrobić takie na święta
-
Gość: Malgolinka, public-gprs617918.centertel.pl
2014/12/31 14:33:44
Zrobiłam z sałatką jarzynową - rewelacja ! Nic nie wypływało, nic nie zrobiło się mętne a danie smakowało super :) Dziękuję i pozdrawiam
-
Gość: ania, host-89-231-159-104.dynamic.mm.pl
2015/01/03 14:24:56
Broniu mi niestety ne wyszły jak je zalałam to mi się rozpadły i serek wypłynął proszę o radę czemu tak mi sie mogło stać i jak temu zaradzić czekam na odpis
-
2015/01/03 16:15:14
Po pierwsze zwinięte roladki układamy w naczyniu łączeniem do dołu. Druga rzecz to roladki należy zalewać powoli, etapami tężejącą galaretką( konsystencja lakieru do paznokci). Zbyt szybkie zalanie roladek galaretą spowoduje,że się rozłożą i nadzienie wypłynie. Pozdrawiam.
-
Gość: kasia, mail.machala.cz
2015/03/27 11:45:16
Oniemiałam. Genialne. Ach być tak zdolnym.... GRATULUJĘ!!
-
Gość: Seb, goy98.internetdsl.tpnet.pl
2015/04/04 14:12:50
Nie ma potrzeby dawania dwóch białek na litr wywaru. Jedno białko sklaruje nawet kilka litrów bulionu. Ja robię tak, że do chłodnego (może być też ciepły ale nie gorący) wywaru wlewam jedno białko, kilka kropel octu (dosłownie) i namoczoną wcześniej odpowiednią ilość żelatyny. Stawiam całość na ogniu i cały czas mieszam rózgą ale niekoniecznie intensywnie. Jak tylko płyn mrugnie, natychmiast ściągam z ognia i teraz nieco mocniej mieszam rózgą aż zrobi się piana. Całość jest z początku bardzo mętna ale taka ma być. Odstawiamy w chłodne miejsce i po kilkunastu minutach wyraźnie widzimy jak kłaczki ściętego białka pływają w krystalicznie czystym płynie. Już nie mieszamy i zaczynamy cedzić. Od lat (może już z 25?) stosuję kawałek gęstego płótna, bo jest najlepsze ale może też być kawałek dobrej gęstej bawełny. Przed cedzeniem materiał należy zamoczyć w wodzie i dobrze wykręcić i dopiero nań wylewać wywar do sklarowania. Pierwszy odciek odlewam na powrót na płótno a reszta sobie powolutku kapie i kapie :) Acha, ten materiał do cedzenia, po użyciu mocno, wielokrotnie płuczę i na koniec wrzucam do gorącej wody i wygotowuję. Nie wolno używać żadnego mydła, płynów czy proszków do prania, bo potem cały wywar tą chemią przejdzie.
-
2015/04/05 10:21:54
Każda metoda jest dobra jeżeli jest skuteczna.:)... Ja jednak trzymam się swojej wypróbowanej wersji.:) Gazy z cedzenia wywaru gotuję zawsze w wodzie z dodatkiem soli kuchennej. Stary sposób naszych babć.:) Polecam. Pozdrawiam. Bożena
-
Gość: , 149.156.171.12*
2015/09/01 11:07:36
Gratuluję zdolności kulinarnych i artystycznych :)
Szkoda, że wszystko co piękne i smaczne zazwyczaj jest czasochłonne...