Blog > Komentarze do wpisu
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Składniki:

800g mięsa mielonego( polecam łopatkę wieprzową)

1 surowe jajko

1 sucha  bułka

sól,pieprz,majeranek, Vegeta

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo

świeża natka pietruszki i koperek

1 łyżka majonezu

sól,pieprz

opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce,ale ja nie daję

Składniki dodatkowe:

kawałki masła

bułka tarta

folia spożywcza

Wykonanie:

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku,pozostawić,aż zmięknie,odcisnąć.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,majeranek,Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie,posypać obficie bułką tartą( ja zapomniałam posypać co widać na zdjęciu,ale później całą roladę obtoczyłam w bułce tartej) Zwilżyć ręce wodą,masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt,lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym,zostawiając jeden koniec bez farszu.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Roladę włożyć do naczynia,lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,na wierzchu położyć kawałki masła , wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec 200 stopni ok. 50-60 minut.

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Wyjąć z piekarnika,chwilkę poczekać,aby rolada odpoczęła i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem. Smacznego

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

czwartek, 23 stycznia 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: natalia88, *.tktelekom.pl
2014/01/23 21:40:28
Dziękuje za uratowanie wielu imprez:)
Wielki ukłon za taki talent do gotowania-zazdroszczę bardzo.
Gdybym mogła to bym Cię o rękę poprosiła abyś mi codziennie tak pięknie i smacznie gotowała:)
-
2014/01/24 10:57:30
super rolada, :-)
-
2014/01/25 21:07:26
Bardzo ciekawe , i apetyczne !
-
2014/01/27 13:38:01
Super rolada, wygląda smakowicie, zapisałam sobie do wypróbowania, pozdrawiam :-)
-
2014/01/28 11:29:47
oj pyszne to danie bardzo:)
-
Gość: Gercik, *.adsl.highway.telekom.at
2014/01/29 11:41:10
hej! ;0) rolada już w piekarniku , z mała modyfikacja : zamiast natki pietruszki dodałam szpinak :) zapowiada sie super zobaczymy co powiedzą domownicy ;) pozdrawiam
-
2014/01/29 14:51:39
Mój Martik mówi, że Twoje wpisy (podobnie jak Bryssski) są fajne także dlatego, że wszystkie etapy po kolei można prześledzić :-)
-
2014/03/24 21:40:39
Wygląda przepysznie ...
-
Gość: wiola, *.dynamic.mm.pl
2014/06/02 20:29:56
Roladę zrobiłam wczoraj ;) wyszła i była zajefajna, polecam...
-
2014/07/09 00:16:17
Musze zrobic :)
-
2014/07/15 12:43:47
Bożenko jak zwykle następna pychota kulinarna,która wyszła spod Twoich rączek :)pozdrawiam cieplutko.
-
Gość: Wioleta Walenda, *.dynamic.chello.pl
2014/10/31 10:21:14
wszystko fajnie, widać, że umiesz gotować, ale odeszłabym od stosowania wegety (vegety?) nie wiem, na rzecz świeżych ziół i przypraw bez glutaminianu sodu i chemii. Pozdrawiam :)
-
2014/10/31 17:16:46
Ja produkuję sobie sama vegete,bez zbędnych dodatków i tylko tej używam. Polecam.:) www.garnek.pl/bronia/26545648/produkcja-domowej-vegety .Pozdrawiam Bronia
-
Gość: jedi007, *.adsl.inetia.pl
2014/11/29 16:08:41
Dzisiaj spróbuję to zrobić, taki obiadek jak żona z uczelni wróci :) Na zdjęciach wygląda pysznie :D Nie wiem tylko " na co piekarnik" ustawić oprócz tych 200C ale będę improwizował jak zwykle. P.S. Wiem za to jakie temperatury i ustawienia mają mieć karty graficzne i procesory w kompie :P (takie, takie ...żart)
-
Gość: Kasia, *.icpnet.pl
2014/12/22 19:29:41
Rolada pyszna, moja niestety trochę pękła i już wiem czemu nie dodajesz sera bo cały wypłynął. Pozdrwiam
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2015/02/26 14:10:54
Jestem bardzo ciekawy jak wyjdzie moja roladka, troche miesa zostalo mi z kotletow mielonych wiec dla sprawdzenia zrobilem mini roladke:), oczywiscie z tym samym farszem.
-
Gość: pati, *.19-1.cable.virginm.net
2015/05/01 14:45:03
a ja robie dzisiaj tylko zmienie troche nadzienie bo ja nie moge strawic jajek. wiec zastapie je grzybkami
-
Gość: , *.netpoint.pl
2015/05/13 13:16:34
Rolada pyszna,ale mi popękała nie wiem co zrobiłam żle.
-
2015/05/13 14:12:48
Może zrobiłaś z gotowego mięsa mielonego,gdzie dużo jest tłuszczu lub mięso mielone mrożone , które ma w sobie dużo wody i podczas pieczenia wydziela się duża ilość płynu? Pozdrawiam Bożena
-
Gość: mili, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/02 16:32:10
ile porcji wychodzi z przepisu???
-
2016/12/19 22:08:59
Broniu, czy roladę można zrobić dzień wcześniej i podać ją na gorąco drugiego dnia? Czy trzeba jednak wszystko zrobić przed podaniem? Czy trudno się ją zawija??
-
2016/12/20 21:07:31
Roladę można zrobić dzień wcześniej, następnego dnia pokroić na porcje,ale nie rozdzielać tylko zawinąć w folię lub przykryć folią i podgrzać w piekarniku.Pozdrawiam.