Blog > Komentarze do wpisu
Lukier królewski
Lukier królewski doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji. Składniki: 1 białko jaja kurzego 200-300g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu. Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder. Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru. Lukier rzadki i lukier gęsty. Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów. Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów. piątek, 17 stycznia 2014, bronislawa70
TrackBack
Komentarze
2014/01/22 12:12:10
Broniu zatkało mnie :)Ale cuda tworzysz!!! A ten wózeczek to brak mi słów jaki piękny!Gratuluję talentu!!! Uwielbiam ten blog.
2014/01/22 12:53:28
Witam. Dziękuję za miłe komentarze. Kiedyś dodam na bloga przepis,a może raczej sposób wykonania wózeczka. Pozdrawiam.
Gość: Ewa, *.icpnet.pl
2014/01/22 20:22:49
Witam
Przepiękne te dekoracje . Zawsze się zastanawiałam jak zrobić lukier do takich ciasteczek , bo zawsze wychodził mi strasznie blady (raczej przezroczysty ) słowem mówiąc ohydny . Ale teraz nauczyłam się od mistrza :) Bo inaczej nie idzie nazwać dzieła które wychodzą z Pani rąk . Dziękuje 2014/01/22 20:39:08
Dziękuję,ale do takiego tytułu daleka droga.:) Lubię robić to co robię i dzielić się swoją wiedzą z innymi.:)... Sama ciągle się uczę.:) Pozdrawiam Bożena
Gość: , *.fbx.proxad.net
2014/01/31 11:00:43
Witam serdecznie! Mam nadzieję ze poda Pani wkrótce sposób zrobienia wózeczka. Jest Pani prawdziwą Mistrzynią! Uwielbiam Pani bloga! Pozdrawiam!
Gość: anobaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/20 20:03:01
Witam, a ja mam pytanie jak długo można trzymać taki ciasteczka skoro użyto surewo białka chciałam udekorować pierniczki ale czy nie bedzie za szybko?
2014/12/21 05:58:40
Na początku jajko trzeba sparzyć, To zmniejsza ryzyko ewentualnej salmonelli. Spokojnie możesz dekorować już swoje pierniczki. Pozdrawiam.
Gość: anobaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/21 12:47:49
Dziękuję za odpowiedź, to spokojnie mogłam już mieć udekorowane, a teraz wszystko na ostatnio chwilę.
Wesołych Świąt życzę.
Gość: Lusia, *.play-internet.pl
2016/07/01 14:15:13
Witam. Mam pytanie. Jak to pani robi że nie łamią się wzorki po odklejeniu od papieru?
Już parę razy probóbowałam zrobić śnieżynki i nie udało mi się odererwać ich od papieru bo się kruszyły. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Lusia.
Gość: dorota, *.au.poznan.pl
2017/12/06 11:07:20
nie stosowałam do tej pory takiego lukru, ale ciasteczka wyglądają tak pięknie, że chyba w tym roku spróbuję udekorować takim lukrem moje pierniki. Mam tylko wątpliwość czy lukier na bazie białka nie psuje się i jak długo można przechowywać ciastka udekorowane w ten sposób.
|
|
I jeszcze masz śliczne imię, tak, jak moja UKOCHANA Babcia Bronia, co napawa mnie do ciebie dodatkową sympatią!