Blog > Komentarze do wpisu
Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski doskonale nadaje się  do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika. Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu lukru królewskiego jest dobranie odpowiedniej konsystencji.

 Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.

lukier królewski

Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.

lukier królewski

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

lukier królewski

Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder.

Lukier królewski

Lukier wkładamy do worka cukierniczego lub do woreczka foliowego( najlepiej takiego na mrożonki,bo one są mocne),zakręcamy mocno,związujemy,odcinamy delikatnie  rożek, tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy ciasteczka.

Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru. Lukier rzadki i lukier gęsty.

Lukier królewski

Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów.

Lukier królewski

Lukier królewski

 Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski

Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

lukier królewski

Lukier królewski

piątek, 17 stycznia 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/20 18:10:09
Broniu, to są cudne ciasteczka! twojego bloga się ogląda, żeby popieścić oczy :-)
I jeszcze masz śliczne imię, tak, jak moja UKOCHANA Babcia Bronia, co napawa mnie do ciebie dodatkową sympatią!
-
2014/01/22 12:12:10
Broniu zatkało mnie :)Ale cuda tworzysz!!! A ten wózeczek to brak mi słów jaki piękny!Gratuluję talentu!!! Uwielbiam ten blog.
-
2014/01/22 12:53:28
Witam. Dziękuję za miłe komentarze. Kiedyś dodam na bloga przepis,a może raczej sposób wykonania wózeczka. Pozdrawiam.
-
Gość: Ewa, *.icpnet.pl
2014/01/22 20:22:49
Witam
Przepiękne te dekoracje . Zawsze się zastanawiałam jak zrobić lukier do takich ciasteczek , bo zawsze wychodził mi strasznie blady (raczej przezroczysty ) słowem mówiąc ohydny . Ale teraz nauczyłam się od mistrza :) Bo inaczej nie idzie nazwać dzieła które wychodzą z Pani rąk . Dziękuje
-
2014/01/22 20:39:08
Dziękuję,ale do takiego tytułu daleka droga.:) Lubię robić to co robię i dzielić się swoją wiedzą z innymi.:)... Sama ciągle się uczę.:) Pozdrawiam Bożena
-
Gość: , *.fbx.proxad.net
2014/01/31 11:00:43
Witam serdecznie! Mam nadzieję ze poda Pani wkrótce sposób zrobienia wózeczka. Jest Pani prawdziwą Mistrzynią! Uwielbiam Pani bloga! Pozdrawiam!
-
2014/01/31 20:46:48
Wózeczek będzie.:) Pozdrawiam.
-
Gość: , *.telemedia.pl
2014/12/14 18:47:32
CUDOWNY BLOG :)
-
2014/12/15 05:44:46
Dziękuję.:)
-
Gość: anobaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/20 20:03:01
Witam, a ja mam pytanie jak długo można trzymać taki ciasteczka skoro użyto surewo białka chciałam udekorować pierniczki ale czy nie bedzie za szybko?
-
2014/12/21 05:58:40
Na początku jajko trzeba sparzyć, To zmniejsza ryzyko ewentualnej salmonelli. Spokojnie możesz dekorować już swoje pierniczki. Pozdrawiam.
-
Gość: anobaga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/21 12:47:49
Dziękuję za odpowiedź, to spokojnie mogłam już mieć udekorowane, a teraz wszystko na ostatnio chwilę.
Wesołych Świąt życzę.
-
Gość: Lusia, *.play-internet.pl
2016/07/01 14:15:13
Witam. Mam pytanie. Jak to pani robi że nie łamią się wzorki po odklejeniu od papieru?
Już parę razy probóbowałam zrobić śnieżynki i nie udało mi się odererwać ich od papieru bo się kruszyły. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam Lusia.
-
2016/07/03 21:57:39
Papier należy posmarować olejem.: Pozdrawiam.