Blog > Komentarze do wpisu
Jajka w galarecie w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w galarecie to bardzo smaczna i szybka przekąska na różne okazje. Jeżeli został nam rosół z poprzedniego dnia wystarczy go odtłuścić,sklarować,dodać żelatynę i już mamy gotowy wywar do przyrządzenia jajek w galarecie. Do przyrządzenia tej przekąski doskonale nadaje się również bulion warzywny w kostkach. Poniżej podaję sposób wykonania galarety z klarowanego wywaru warzywnego, troszkę więcej pracy,ale warto.:) Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i życzę smacznego.

Składniki:

10szt jajek

5 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

9 łyżeczek żelatyny

Składniki na wywar warzywny:

1 litr i 1 szklanka wody

włoszczyzna( seler,por,marchew,pietruszka,natka pietruszki)

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,kostka rosołowa warzywna lub wegeta

Składniki do dekoracji:

mała puszka groszku konserwowego lub garść groszku mrożonego

Natka pietruszki

ugotowana marchewka

Składniki do klarowania galarety:

2 białka jaja

2 łyżeczki octu

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić,włożyć do garnka,zalać wodą, dodać przyprawy i na wolnym ogniu ugotować wywar. Mocno doprawić. Wystudzić. Oddzielić warzywa od wywaru,marchewkę zostawić do dekoracji.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Klarowanie wywaru:

Do zimnego wywaru dodać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką,aż wywar się zagotuje,a na powierzchni utworzy się biała,gęsta piana.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Sitko wyłożyć pieluchą tetrową lub gazą, przecedzić wywar. W ten sposób otrzymaliśmy idealnie klarowny wywar. Odmierzyć 1 litr gorącego wywaru i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę,wystudzić. Jajka ugotować na twardo,obrać i ściąć obydwa końce.Groszek konserwowy dać na siteczko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli użyjemy groszku mrożonego należy go blanszować  kilka minut we wrzątku. Odcięte części jajek pokroić w kostkę. Część marchewki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Duże plastry szynki konserwowej przekroić na pół po długości.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Małe kubeczki lub filiżanki wyłożyć plastrami szynki, włożyć pokrojone w kostkę jajka, marchewkę ,groszek i zalać 1 łyżką wywaru, odstawić na kilka minut do lodówki do stężenia.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Następnie włożyć jajko udekorować pozostałą marchewką, groszkiem, natką pietruszki i zalać pozostałym wywarem.

Jajka w szynkowych kubeczkach

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Smacznego

Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie klarowanej z groszkiem mrożonym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

Proces klarowania galarety można pominąć, ponieważ jest to troszkę pracochłonne i nie wszyscy mają na to czas. Na zdjęciu poniżej jajka w galarecie nieklarowanej z groszkiem konserwowym

Jajka w szynkowych kubeczkach

Jajka w szynkowych kubeczkach

 

środa, 22 stycznia 2014, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/22 12:40:02
świetny pomysł i jaki efektowny...
-
2014/01/22 13:06:26
Super na pewno wykorzystam :-)
-
2014/01/22 14:23:23
Ale super pomysł! :-)
-
2014/01/22 20:57:39
Broniu, są wspaniałe, niby to nie żadna filozofia, ale trzeba NA TO WPAŚĆ, no i mieć Twój zmysł estetyczny. Juz sobie to zaklepuję na wielkanocny stół!
-
2014/01/23 12:50:55
To nic trudnego, a na dodatek wszystkie składniki mamy zazwyczaj w domu.:) Pozdrawiam.:)
-
2014/01/26 20:33:28
A co tam...będę się powtarzać. ;)Grarulacje za tak rewelacyjne pomysły jakie prezentujesz na blogu. Dalszej "pomysłowości" życzę.
-
Gość: ewab, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/28 20:22:17
na kazdym przyjeciu zaskakuje gosci oczywiscie dzieki tobie Broniu dzieki dzieki dzieki.......
Prosze o jeszcze :)
-
2014/01/28 20:42:09
Dziękuję za miłe komentarze i za wizytę na moim blogu.:) Pozdrawiam. Bożena
-
2014/01/28 21:39:16
______________________________________
FENOMENALNE OPRACOWANIE: CUDNE! *****

______________________________________
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/02/05 12:07:36
Witam serdecznie wspaniały blog i szystko tak pięknie zrobione gratulacje.Gdzie można zakupić takie fajne foremki do galarcików.Pozdrawiam Kasia
-
2014/02/05 18:04:30
Dziękuję.:) Muffinkowe foremki zakupiłam w sklepie "Ikea" 6 szt kosztuje 14.99 www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80175251/ Pozdrawiam.
-
2014/02/24 17:59:39
GENIALNE !
-
Gość: Kuka, *.icpnet.pl
2014/05/12 12:31:24
Droga Pani Broniu, czy ja te cuda mogę zrobić w metalowej formie na muffiny? Mam taką z Ikei, na 12 babeczek - tylko nie wiem, czy nie będzie problemu z wydostaniem z nich zawartości. Pozdrawiam
-
2014/05/16 20:13:09
Można zrobić tylko przy wyciąganiu formę należy zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie,następnie odwrócić na deseczkę i powinny wyjść wszystkie,jeżeli nie wyjdą, to delikatnie podważyć nożem ,aby dostało się powietrze i same wyskoczą. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.sta.tvknaszapraca.pl
2014/06/21 13:55:50
Witam! Próbowałam zrobić klarowny wywar ale mi nie wyszedł :( Nie wiem co zrobiłam źle....
-
2014/09/29 21:05:13
Nigdy bym nie pomyślała, że z takich prostych i często jedzonych przeze mnie składników i dań można wyczarować takie pyszne cudeńka :) Pozdrawiam i gratuluje kreatywności
-
2014/09/30 14:53:28
Dziękuję.:)
-
Gość: Biotit, 93.105.178.*
2014/11/02 22:17:41
Wywar klarujemy samym białkiem, a nie jajkiem, a tak na marginesie gratuluję Dobrej kuchni.
-
2014/11/03 10:22:25
Oczywiście,że wywar klarujemy samym białkiem.:) Pozdrawiam.
-
2015/02/18 14:15:56
Świetny pomysł, zwłaszcza jeśli przy stole zasiadają dzieci. Pyszna i kolorowa przekąska :)
-
Gość: Iwonka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/20 17:24:08
Czy do klarowania ma byc ocet zwykly czy jablkowy? Pozdrawiam :)
-
Gość: Iga, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/02/02 13:35:20
Broniu, przecudnie.