Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka maślane półksiężyce

Ciasteczka maślane półksiężyce

Składniki:

250g miękkiego masła

80g cukru pudru

1/2 opak. cukru waniliowego

szczypta soli

1 całe jajko

330g mąki

Polewa czekoladowa:

100g czekolady deserowej

1 łyżka planty

Dodatkowo do przełożenia ciasteczek marmolada morelowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. (Mikserem ręcznym ok. 12 min., robotem kuchennym ok. 6 minut). Dodać całe jajko i ucierać, aż masa będzie miała konsystencję kremu. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, założyć metalową końcówkę gwiazdki i wyciskać małe rogaliki (ok. 5 cm.)Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przełożyć marmoladą morelową, odstawić do sklejenia. Ciasteczka maczać w polewie , wyłożyć na deseczkę wyłożoną folią spożywczą i zostawić,aż czekolada zastygnie.

Wykonanie polewy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty wymieszać, aż tłuszcz połączy się z czekoladą.

Ciasteczka maślane półksiężyce

poniedziałek, 16 grudnia 2013, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/12/21 21:41:19
Super, wyglądają jak te ze sklepu :-)
-
Gość: ania, *.ip.oxynet.pl
2014/12/17 05:10:32
dlaczego wyszła mi twarda masa, mowy nie było o wyciskaniu przez rekaw cukierniczy, czy w przepisie nie jest za duzo maki?
-
2014/12/17 05:38:02
Ma być taka twardsza ,jeżeli dasz mniej mąki to się będą rozlewać. Wkładaj do worka cukierniczego porcjami pod wpływem ciepłych dłoni masa robi się rzadsza. Pozdrawiam.