Blog > Komentarze do wpisu
Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Prosta,smaczna i efektowna przekąska do piwka.

Składniki:

1 słoik Oliwek nadziewanych bez pestek

1 ciasto francuskie

jajko

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Ciasto francuskie podzielić na paseczki o szerokości oliwki.Jeżeli podzielimy po długości ciasta wówczas na jeden pasek potrzebujemy 6 oliwek,jeżeli natomiast po szerokości to na jeden pasek potrzebujemy 4 oliwki.

Oliwki w cieście francuskim

Paseczkami ciasta opleść oliwki w następujący sposób: Na środku paska położyć oliwkę,owinąć paseczkami ciasta z jednej i drugiej strony, położyć następną oliwkę i znowu owinąć ciastem..itd..

Oliwki w cieście francuskim

Tak przygotowane szaszłyki położyć na blaszkę do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków pozwoli nam to utrzymać ładną formę i szaszłyki podczas pieczenia nie powykręcają się.

Oliwki w cieście francuskim

Całość posmarować jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor ok. 20 min. Podawać jako zimną przekąskę. Smacznego.

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

wtorek, 13 sierpnia 2013, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/08/13 10:19:27
Super pomysł na zakąskę do piwa :-) i nie tylko...
-
2013/08/13 14:05:09
Ale mi smaka narobiłaś!
-
2013/08/13 15:28:34
Wyglądają rewelacyjnie ! Super pomysł
-
2013/08/13 21:24:25
Widziałam taką przekąskę, ale Twoje zawijanie jest bardziej efektowne :-)
-
2013/08/16 11:54:47
Po 20 minutach w 200 stopniach to u mnie są spalone:-(
-
2013/08/16 19:09:22
Dlatego napisałam około 20 minut, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.:) Dobra gospodyni wie,a przede wszystkim widzi, kiedy ciasto jest upieczone, ile należy piec i w jakiej temperaturze.:) Pozdrawiam.
-
2013/08/19 16:21:42
dla mnie bomba, ale mój mąż powiedział, że woli bez oliwek, :-)
-
2013/08/19 19:04:29
Pewnie mąż nie lubi oliwek.:)
-
2013/08/20 21:38:09
Świetnie wyglądają. Pozdrawiam.
-
2013/09/01 23:55:17
No... bardzo bystre te szaszłyczki!! Ale jako "mięsiarz" widzę ciekawszą rolę ciasta francuskiego i tej formy szaszłyka z wykorzystaniem mięska!
pozdrawiam
-
2013/09/02 14:59:16
Kolejne fantastyczne wariacje z ciastem francuskim :) Parówki już zrobiłam - wyszły pięknie:
skrytozercy.blogspot.com/2013/08/parowki-w-ciescie-francuskim.html

Jutro czas na oliwki! :)

Pozdrawiam serdecznie! :)
-
Gość: ewadra, *.adsl.inetia.pl
2013/09/04 20:56:52
U Ciebie po "nadzianiu" na patyki nadal wyglądają fantastycznie, u mnie nieco gorzej, bo podczas nadziewania ciasto się deformuje (myślę, że oliwki są zbyt twarde). A może jest na to jakiś "patent"?
Ogólnie polecam - fajne paluchy do piwa!
-
2013/09/08 12:52:33
Jak zwykle rewelacyjny pomysl!
-
Gość: Owocowa82, *.net.stream.pl
2013/09/24 06:39:29
Szanowna Pani Bronisławo,
Uratowała mi Pani życie:) niedzielne imieniny będą obfitowały w nowości i niespodzianki:D..będę mogła zabłysnąć przed rodziną Męża:):):)....pozdrawiam i dziękuję za inspirację Agnieszka
-
2013/09/24 20:45:06
Pani Agnieszko cieszę się,że mogłam w jakimś stopniu pomóc.:) Pozdrawiam i życzę dużo radości z przygotowania potraw.:)
-
Gość: Owocowa82, *.net.stream.pl
2013/09/26 08:33:10
Droga Pani Broniu,
Mam pytanie natury technicznej...zauważyłam, że często w przepisach używa Pani gotowego ciasta francuskiego...w związku z tym chciałam zapytać jakie to ciasto, tzn. jakiej firmy itd...ja znam ciasto firmy frosta i jakoś tak średnio mi smakuje i porcje są małe...i czy jeszcze dodatkowo rozwałkowuje je Pani przed wykorzystaniem??????
-
2013/09/26 20:28:00
Witam.:)...Kupuję ciasto francuskie świeże ( nie mrożone) w Lidlu, jak do tej pory mój faworyt.:) Pozdrawiam. Bożena
-
Gość: Owocowa82, *.net.stream.pl
2013/09/27 22:14:50
Dziękuję za odpowiedź:)...po niedzieli pochwalę się jak udała się impreza....i jak smakowało...pozdrawiam Agnieszka
-
Gość: Justyna, *.adsl.inetia.pl
2013/10/02 12:16:34
Droga Pani Bronisławo cudowna,
jestem pod wrażeniem bloga i pomysłowości, z tak prostych składników wyczarowuje Pani niezwykle ciekawe dania.. mam pytanie czy odnośnie przepisu na oliwki w cieście jakiś zamiennik w stosunku do oliwek? przepis bardzo ciekawy niestety nikt z moich znajomych nie toleruje tego cuda na talerzu :) może jakaś podpowiedź co zamiast tego by Pani użyła? Pozdrawiam Justyna
-
2013/10/02 18:29:13
Witam.Doskonale nadają się kabanosy,białe cienkie kiełbaski,cienkie podwędzane kiełbaski lub dobre parówki.:) Bardzo fajnie taki szaszłyk wygląda z białą kiełbasą ,podany do żurku.:) Polecam. www.garnek.pl/bronia/23420417/zurek-z-jajkiem-i-szaszlyk-z
-
2013/10/02 22:36:38
Pani Broniu, kiedy beda nowe przepisy? Pozdrawiam.
-
2013/10/03 07:17:55
...Wiem,wiem... Zaległości mam ogromne,powinnam zacząć je nadrabiać.:)...Postaram się jak najszybciej wystartować.:) Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie...to miłe.:)
-
Gość: Justyna, 87.204.172.*
2013/10/03 09:32:40
Dziękuję pięknie za odpowiedź i podpowiedź :) na pewno skorzystam pozdrawiam serdecznie Justyna
-
Gość: Dorota, *.um.warszawa.pl
2013/10/04 10:56:20
Skorzystałam z Twojej genialnego pomysłu, z tym że nie użyłam ciasta francuskiego a drożdżowe (jak na pizzę). Wyszło znakomicie.
Dziękuję i proszę o więcej inspiracji :)
-
2013/10/07 16:58:16
Witam...Pani Bronisławo, moja kuchnia zyskała dzięki Pani ogromnie - tyle ciekawych, pysznych i niespotykanych potraw zaserwowałam domownikom i gościom...Zaglądam tu często i niepokoi mnie tak długie milczenie ...zdrówka i nowych pomysłów kulinarnych życzę...Isia
-
2013/10/08 09:16:13
Dziękuję za miłe słowa i za zainteresowanie.:)...Do pisania bloga na pewno wrócę, muszę tylko uporządkować pewne sprawy i zacznę powoli działać.:) Pozdrawiam.
-
Gość: mikusia8606, *.customer.cdi.no
2013/10/13 01:12:07
Witam! Jestem pod wielkim wrażeniem tego co zobaczyłam... długo szukałam inspiracji na nowe sposoby podania dań na imprezy rodzinne. Jest Pani bardzo zdolna. Będę uważnie śledziła bloga i z niecierpliwością czekała na kolejne wpisy. GRATULUJE!!!
-
2013/10/15 19:11:24
Rewelacyjny pomysł na przekąskę. Pozdrawiam:) napiecyku.wordpress.com/
-
2013/10/18 20:49:29
Brakuje tutaj Ciebie... nowych wpisów, nowych inspiracji. Uwielbiam tego bloga, wiele z przepisów już wykorzystałam :) Oby jak najszybciej sprawy się poukładały i doczekać się nie mogę powrotu
-
2013/11/06 09:44:27
Wyglądają bardzo smakowicie i chociaż za zielonymi nie przepadam to na takie w cieście francuskim skusiłabym sie z chęcią:))
-
2013/12/12 12:46:39
Jako że nie przepadam za oliwkami, stosuję tą metodę z paróweczkami, albo w wydaniu z serkiem żółtym i pieczarkami - w domu wszyscy są zadowoleni
-
2013/12/12 13:12:39
Świetnie.:) Uwielbiam taki szaszłyk do żuru zrobiony z białej kiełbasy,ale z parówkami też smacznie tylko trzeba go szybko podać bo parówki tracą na wyglądzie. Polecam spróbować z małymi cienkimi kiełbaskami. Pozdrawiam.
-
2013/12/14 20:31:22
Broniu, czyś już zaniechała blogowania?! My czekamy na Ciebie :-)
-
2013/12/15 01:47:03
Wracam już jutro.:) Pozdrawiam.
-
2014/01/09 14:03:15
Zrobiłam. To była świetna przekąska. Dzięki. Pozdrawiam.
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/04 13:29:50
Broniu, jesteś rewelacyjna. Masz nową fankę, a raczej dwie, bo koleżanka której pokazałam blog wyścisignęła mnie w korzystaniu :):):)
-
2014/02/04 20:18:16
Witam, dzięki za dołączenie do grona.:) ...Cieszy mnie to bardzo.:) Pozdrawiam.
-
Gość: Teresa, *.cvdnet.pl
2014/12/03 19:54:45
Jestem pod olbrzymim wrażeniem Pani kulinarnego bloga.Dodałam blog do "ulubionych" bo będę często z niego korzystać. Serdecznie pozdrawiam.
-
Gość: Basia, *.szczecin.mm.pl
2015/07/08 10:34:10
REWELACJA!
Pozdrawiam :-) sniadanieubasi.blogspot.com/